TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

ΦΙΞ FIX 120+YEARS OF ARCHITECTURE: η αγγλική έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου

ΦΙΞ FIX 120+YEARS OF ARCHITECTURE

(μετά την ελληνική, κυκλοφορεί τώρα και η αγγλική έκδοση του βιβλίου της αρχιτέκτονος Ντόρας Θεοδωροπούλου)


Ο διάλογος για το ΦΙΞ συνεχίζεται με δύο εκδηλώσεις:
Παρουσίαση της αγγλική έκδοσης του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου στην ΕΣΗΕΑ.
FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Ένα άλλο είδος γραφής. Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.


 

Φιξ Facebook Twitter
Οι δύο εκδόσεις του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου: αγγλική και ελληνική.


Φιξ Facebook Twitter
Η Ντόρα Θεοδωροπούλου (στο κέντρο) στην παρουσίαση του βιβλίου στην ΕΣΗΕΑ


Την Πέμπτη 30 Μαΐου έγινε στην ΕΣΗΕΑ η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου της Ντόρας  Θεοδωροπούλου ΦΙΞ FIX 120+YEARS OF ARCHITECTURE Takis Zenetos, Margaritis Apostolidis A Turning Point in the History of the Fix Building, και επετειακή παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης, ΦΙΞFIX 120+ Xρόνια αρχιτεκτονική Τάκης Χ.Ζενέτος Μαργαρίτης Χ.Αποστολίδης Σημείο Τομής στην Ιστορία του κτιρίου, της ιδίας, από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Για το βιβλίο μίλησαν: 
Στέλιος Γιαμαρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Τhe Bartlett School of Architecture, University College London 
Ελίνα Ζενέτου, Πρόεδρος του Αρχείου Τάκης  Χ. Ζενέτος
Ελίνα Θεοδωροπούλου, Εικαστικός ΑΣΚΤ, Συνδημιουργός του FIXGAME 
Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής  Σχολής ΕΜΠ
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
Κώστας Τσιαμπάος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Σχολής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Η αγγλική έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πραγματεύεται την ιστορία του κεντρικού κτιρίου FIX στη Λεωφόρο Συγγρού, σημερινού Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πώς αυτό αντανακλά μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Στο σύγγραμμα προβάλλεται η δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ μέσα στο χρόνο. Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας. 

Η συγγραφέας αναλύει το έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα του Μοντέρνου κινήματος Τάκη Ζενέτου, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τις αρχιτεκτονικές  αρχές του και στην συνέχεια να εμβαθύνει στην ανάλυση της επέμβασης εκσυγχρονισμού του εργοστασίου. Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του, από την αρχική λειτουργία του FIX, ένα κτίριο μοντέρνο και ιδανικό στη σημειολογία της αρχιτεκτονικής αντίληψης, έως και σήμερα που στεγάζει το ΕMΣΤ. Ο χώρος ενσαρκώνει μια πολυδιάστατη, αντιφατική και γοητευτική ιστορία παραγωγικών και οικοδομικών μεταλλάξεων μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του. Το ενδιαφέρον του βιβλίου έγκειται σε αυτή την ανατομική εμβάθυνση και την προσπάθεια να αναδειχθεί σε βάθος χρόνου το FIX/ΕΜΣΤ μέσα από τη διαστρωμάτωση της διαρκούς αλλαγής του. Πρόκειται για ένα βιβλίο με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας, που αποτυπώνει την ιστορία ενός κτιρίου ορόσημου στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ:
ΦΙΞFIX 120+ Χρόνια  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ/ FIX GAME Ελίνα Θεοδωροπούλου-Ντόρα Θεοδωροπούλου



Φιξ Facebook Twitter
'Εργα της Ελίνας Θεοδωροπούλου και της Ντόρας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από έργο της Ελίνας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter
Σχέδια της Ντόρας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από έργο της Ελίνας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter
'Εργο της Ελίνας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter


Φιξ Facebook Twitter
'Εργο της Ελίνας Θεοδωροπούλου


Φιξ Facebook Twitter
Σχέδια της Ντόρας Θεοδωροπούλου


ΦΙΞFIX 120+ Xρόνια αρχιτεκτονική (η αγγλική έκδοση) Facebook Twitter
'Εργα της Ελίνας Θεοδωροπούλου και της Ντόρας Θεοδωροπούλου


Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας


Η εικαστικός Ελίνα Θεοδωροπούλου συνομιλεί με την αρχιτέκτονα Ντόρα Θεοδωροπούλου μέσα από τα έργα τους: Από το άτομο στο αρχείο και από το Αρχείο στον Άνθρωπο και  FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ένα άλλο είδος γραφής.  

"Αρχειακά θησαυρίσματα: Έρευνα-Γνώση-Τέχνη στο ΙΑ/ΕΤΕ" (Νύχτα Μουσείων 2024)

Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών αποτελούν τον πυρήνα της εκδήλωσης. Πλαισιώνονται από ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αθήνας.

Οργάνωση Επιμέλεια: Mαρία Λεμπέση
Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου: Παρή Καλαμαρά  

"Με αφορμή τη γιορτή της Νύχτας Μουσείων 2024 και την περιοδική έκθεση "Αρχειακά θησαυρίσματα: Έρευνα − Γνώση – Τέχνη στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας", το Ιστορικό Αρχείο συνεργάστηκε και φέτος με 10 σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το υλικό του στο πλαίσιο μιας δημιουργικής συνομιλίας. Οι ποικίλες συλλογές του Αρχείου, τα έγγραφα και τα βιβλία, οι άνθρωποι, οι ήχοι και οι χώροι του, οι έννοιες της έρευνας και της μνήμης, όλα μετατρέπονται, μέσω διαφορετικών εικαστικών εργαλείων και οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, σε τέχνη. Tα 30 αυτά έργα, σε συνδυασμό με την περιοδική έκθεση που μας μυεί στην πολυδιάστατη αξία του αρχειακού τεκμηρίου, συνθέτουν ένα μοναδικό πολιτισμικό τοπίο για όλους. Μην το χάσετε! Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη" 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - 3η Σεπτεμβρίου 146 - Δευτέρα 10:00- 13:00, Tετάρτη 10:00-13:00, Πέμπτη 16:00-20:00 

*

FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ  Ένα άλλο είδος γραφής  

"Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, πέρασα αρκετούς μήνες της ζωής μου, κατά την διάρκεια της έρευνας για την διδακτορική μου διατριβή για το κτίριο FIX και την ιστορία του. Ήταν ένα πραγματικό ταξίδι ανάμεσα στους φακέλους, που ξεδιπλώνουν την ιστορία της εταιρείας ΦΙΞ μέσα από διαφορετικά έγγραφα: σχέδια, πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου, επιστολόχαρτα. Διαφορετικά είδη γραφής ανάλογα την εποχή, διαφορετική εκφορά του λόγου, διαφορετική υφή. Είναι σαν να απλώνεται ο χρόνος μπροστά σου μέσα από τα χαρτιά και σε παρασύρει, σε γοητεύει, σε στροβιλίζει. Αν και μοιάζει ταξινομημένος, συγχρόνως έχει και μια κρυμμένη αταξία. 

Στο έργο FIX/AΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, Ένα άλλο είδος γραφής, το υλικό του αρχείου συνομιλεί με ένα άλλο αρχείο, το προσωπικό μου  αρχείο των αρχιτεκτονικών αυτόματων γραφών. Ένα αρχείο ανοιχτό, το οποίο είναι  σε εξέλιξη καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ταξινομείται.  Το αρχείο μίας εταιρείας και το προσωπικό αρχείο μίας αρχιτεκτόνισσας συνομιλούν με έναν διαφορετικό τρόπο και βγαίνουν προς τα έξω πέρα από τα κλειστά όρια του κτιρίου, σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ένα αρχείο είναι και ένα άλλου είδους ημερολόγιο που αφηγείται την ιστορία με κάποιον άλλον τρόπο.

Το FIX/Αρχειακές Συνομιλίες  είναι ένα έργο σε διάλογο με την εικαστικό Ελίνα Θεοδωροπούλου και εντάσσεται στο ευρύτερο έργο FIX/GAME, ένα έργο ανοιχτό το οποίο εξελίσσεται μέσα στο χρόνο". 

Ντόρα Θεοδωροπούλου, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ  

  

FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, Ένα άλλο είδος γραφής. Αυτόματες αρχιτεκτονικές γραφές συνομιλούν με το αρχείο της εταιρείας FIX/ Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ