TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η άπληστη Σουηδία

Η άπληστη Σουηδία


 

Ο  Δείκτης Δέσμευσης για τη Μείωση της Ανισότητας που καταρτίστηκε από τη ΜΚΟ Oxfam και δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος στη Σουηδία. Ωστόσο, επιβεβαιώνει μια ανησυχητική γενική τάση, η οποία επισημαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια από πολυάριθμες μελέτες: ακυρώνοντας το μοντέλο μιας εξισωτικής κοινωνίας, όπου οι εισοδηματικές διαφορές θα ήταν ελάχιστες και οι ευκαιρίες όμοιες για όλους, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων συνεχίζει να διευρύνεται.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στον αγώνα κατά της οικονομικής ανισότητας το 2017, για μία ακόμη φορά, το σκανδιναβικό βασίλειο κατατάσσεται πλέον στην εικοστή θέση, πολύ πίσω από τους Σκανδιναβούς γείτονές του, και μάλιστα μετά τη Γαλλία (12η θέση). Είναι "μία από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όπου η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε η Suzanne Standfast, γενική γραμματέας της Oxfam Σουηδίας, κατά τη δημοσίευση της έκθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται πολύ περισσότερο από το εισόδημα από κεφάλαιο.

'Εχοντας βραβευτεί πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Δημοσιογραφίας της Σουηδίας για το δοκίμιό του Girig-Sverige ("Άπληστη Σουηδία"), ο δημοσιογράφος Andreas Cervenka περιγράφει πώς το folkhemmet ("το σπίτι του λαού") - μία προσφιλής έννοια στους Σουηδούς σοσιαλδημοκράτες, που δημιούργησαν το κράτος πρόνοιας - έχει μετατραπεί σε "έναν παράδεισο για τους υπερπλούσιους". Το 1996, υπενθυμίζει, υπήρχαν 28 δισεκατομμυριούχοι στη Σουηδία. Σήμερα υπάρχουν 1.095, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών της Credit Suisse. Από την άλλη, ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. [...]

Le Monde - 20.12.2022
 

Η άπληστη Σουηδία Facebook Twitter
Η αγριευτική "περφόρμανς" του καλλιτέχνη Oleg στα εγκαίνια της έκθεσης "The Square" στην ομώνυμη ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund (2017). Φωτ. Wikimedia commons


 

Τηγανητά σπουργίτια προσγειώθηκαν στο στόμα δισεκατομμυριούχων (*)
'Απληστη Σουηδία - Πώς το σπίτι του λαού έγινε παράδεισος για τους υπερπλούσιους

Andreas Cervenka, Girig-Sverige, εκδ. Natur & Kultur Allmänlitteratur (03.2022)

(*) Η Schlaraffenland είναι μια φανταστική χώρα, όπου οι επιθυμίες εκπληρώνονται αβίαστα και η τεμπελιά είναι αρετή και όχι αμαρτία. Η Schlaraffenland συχνά απεικονίζεται ως μια χώρα όπου τα πάντα είναι σε αφθονία: στις κοίτες των ποταμών, αντί για νερό ρέει γάλα, μέλι ή κρασί. Όλα τα πουλιά που πετούν τριγύρω είναι ήδη έτοιμα για κατανάλωση. Τα σπίτια είναι χτισμένα με κέικ, αντί για πέτρες υπάρχουν τριγύρω τυριά κ.ο.κ. Η απόλαυση είναι η μεγαλύτερη αρετή των κατοίκων, η σκληρή δουλειά και η εργατικότητα θεωρούνται αμαρτίες. Στο παραμύθι αυτό υπάρχει η έκφραση "τηγανητά σπουργίτια πετούν στο στόμα", η οποία έγινε πάλι επίκαιρη από τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του βασιλιά Carl XVI Gustaf το 2002. Η Schlaraffenland πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα το 1494, ως παρωδία του παραδείσου σε ένα έργο του Sebastian Brants και αργότερα χρησιμοποιήθηκε kai σε ένα ποίημα του Hans Sachs. Ωστόσο, παρόμοιες ιδέες είχαν εκφραστεί ήδη από τους Έλληνες ποιητές Τηλεκλείδη και Φερεκράτη. (Wikimedia)


 

Jenny Andersson
Respons 3/2022

Το τρομακτικό αυτό βιβλίο θα μπορούσε να αποδειχθεί δυναμίτης στην προεκλογική περίοδο [το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάρτη 2022 και οι βουλευτικές εκλογές έγιναν στη Σουηδία τον Σεπτέμβρη - σ.σ.]. Ο Andreas Cervenka δείχνει με ωμή διαπαιδαγωγική σαφήνεια ότι οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και πολυπληθέστεροι και ότι η Σουηδία αποτελεί γι' αυτούς φορολογικό παράδεισο. Στο διάστημα που το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αναπτύχθηκε, οι Σουηδοί έγιναν ένας από τους πιο υπερχρεωμένους λαούς στον κόσμο, καθιστώντας μια μικρή ομάδα εξαιρετικά πλούσια, καθώς τα μέλη της κερδίζουν χρήματα από όλες τις συναλλαγές που συνεπάγεται το χρέος.

Τι κάνει η άρχουσα τάξη όταν κυβερνά; Το ερώτημα τέθηκε το 1980 από έναν μαρξιστή κοινωνιολόγο ονόματι Göran Therborn. Μια συζήτηση μαινόταν τότε στην Αριστερά για το πώς η εργατική τάξη φαινόταν να έχει θεσμοποιηθεί και απορροφηθεί από αυτό που ονομάστηκε "κρατικός μηχανισμός". Χάρη σ' αυτό, φαινόταν να είχε ενισχύσει τα στρατηγικά ταξικά της συμφέροντα σε μια διαδικασία που περιγράφεται ως απειλητική και ολοκληρωτική. Στη συζήτηση για τον κρατικό μηχανισμό, υπήρξε ένα θεωρητικό σημείο επαφής μεταξύ της μαρξιστικής αριστεράς και της νεοφιλελεύθερης κριτικής που υποστήριζε τότε, για παράδειγμα, ότι το κράτος πρόνοιας αποτελείται από σιδερένια τρίγωνα μεταξύ εκλεγμένων πολιτικών, οργανώσεων και πολιτών που χρησιμοποιούν συστηματικά το κράτος για να ιδιοποιηθούν υλικούς πόρους.

Δεν μπορώ να μην ακούω αυτό το ερώτημα, τι κάνει η άρχουσα τάξη όταν κυβερνά; να αντηχεί μέσα μου καθώς διαβάζω το φανταστικό και βαθιά τρομακτικό βιβλίο του Andreas Cervenka, Girig-Sverige – Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Ο Cervenka δεν είναι ο Göran Therborn, είναι ο πρώην οικονομικός ρεπόρτερ της Svenska Dagbladet. Αυτό ίσως πρέπει να δώσει βάρος σε αυτά που περιγράφει, και το ελπίζω, γιατί είναι δύσκολο να δεχτείς την εικόνα της πραγματικότητας που περιέχει το βιβλίο. Πριν από μερικά χρόνια, δημοσιεύθηκε το αριστουργηματικό Klass i Sverige (των Daniel Suhonen, Göran Therborn και Jesper Weithz), αυτή τη φορά σαφώς από αριστερή σκοπιά. Ήταν κι αυτό ένα τρομακτικό ανάγνωσμα, που δείχνει ότι ένα κρίσιμο ταξικό χάσμα στη Σουηδία σήμερα προέκυψε μεταξύ εκείνων που έχουν και εκείνων που δεν έχουν, μεταξύ εκείνων που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στις συνθήκες εργασίας τους και εκείνων που δεν μπορούν. Το Klass i Sverige επικαλέστηκε έρευνα της μεγάλης τράπεζας Credit Suisse που έδειξε ότι μεταξύ 1983 και 1997 ο πλούτος του πλουσιότερου εκατοστού του πληθυσμού αυξήθηκε κατά 81%, ενώ ο συνολικός πλούτος του φτωχότερου 40% του σουηδικού πληθυσμού μειώθηκε κατά 129%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την ύπαρξη διαφορετικών κόσμων.

Η Σουηδία δεν είναι πλέον μία κοινωνική πραγματικότητα, αλλά δύο ριζικά διαφορετικές. Αυτή τη διχοτόμηση απεικονίζει ο Cervenka, χωρίς πολιτικούς δείκτες και με μια βίαιη διαπαιδαγωγική σαφήνεια τύπου Hans Rosling. Σε μια χώρα που μπαίνει σε προεκλογική περίοδο το καλοκαίρι, αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να είναι κάτι σαν δυναμίτης και θα ευχόταν κανείς να δινόταν ως δώρο σε κάθε νέο φοιτητή. Καμία γενιά δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη να κατανοήσει τα βασικά στοιχεία αυτών των εξελίξεων από εκείνες που ενηλικιώνονται τώρα - παιδιά μιας γενιάς γονέων που ανέβηκε κατευθείαν στο κοινωνικό ασανσέρ, το οποίο τράβηξε η διαρκώς αυξανόμενη διαθεσιμότητα πιστώσεων και κεφαλαίων.

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε τον Ιανουάριο του 2011 ότι θα ήθελε να πληρώνει περισσότερους φόρους. Ο λεγόμενος κανόνας Μπάφετ, ο οποίος συζητήθηκε σε παραλλαγές πρώτα από τον Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέχεια από τον Φρανσουά Ολάντ και για μια περίοδο από τη Μαγκνταλένα Άντερσον, ενσωμάτωνε την αρχή ότι το ανώτερο εισοδηματικό εκατοστημόριο, το ένα τοις εκατό, δεν θα μπορούσε να πληρώνει φόρους κάτω από ένα 30 τοις εκατό περίπου, προκειμένου να μην έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από την τεράστια μεσαία τάξη που ζει από την εργασία. Η Σουηδία είναι μια χώρα όπου η φορολογία των δισεκατομμυριούχων θα μπορούσε γρήγορα να πληρώσει τόσο τους μισθούς των νοσηλευτών όσο και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν κάποιος ήθελε να το προτείνει - επί του παρόντος, κανένα κόμμα εκτός από το Αριστερό Κόμμα δεν ασχολείται ενεργά με το θέμα της αυξημένης φορολόγησης του κεφαλαίου. Αυτό που δείχνει ο Cervenka στο αιματηρό θρίλερ του είναι βασικά τρία πράγματα: 1) οι πλούσιοι στη Σουηδία έχουν γίνει πολύ πλουσιότεροι- 2) έχουν επίσης γίνει πολύ περισσότεροι. 3) Έχουν υποστηριχθεί με διάφορους τρόπους από τα τεράστια κέρδη σε ιστορικό επίπεδο σε διάφορες αγορές κεφαλαίου, αλλά και από πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζουν το εισόδημα από κεφάλαιο ως πιο σημαντικό από το εισόδημα από εργασία, με αποτέλεσμα να καταργούνται έτσι ρυθμίσεις και φορολογικές επιβαρύνσεις για το εισόδημα αυτό. Ορισμένοι σε θέσεις λήψης αποφάσεων - ο Cervenka αναφέρει όχι μόνο τον ιδιοκτήτη της Samhällsbyggnadsbolaget, Ilja Batljan (σοσιαλδημοκράτης, πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Nynäshamn), αλλά και τον επικεφαλής της Riksbank, Stefan Ingves - έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες με αποφάσεις που ωφέλησαν άμεσα τους ίδιους.

Τι κάνει η άρχουσα τάξη όταν κυβερνά; Απάντηση: Προστατεύει τα συμφέροντά της δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα που επιτρέπει την αναπαραγωγή του οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Οι πλούσιοι στη Σουηδία έγιναν πλουσιότεροι. Το 2020, ο αριθμός των Σουηδών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 εκατομμυρίων SEK [σουηδική κορόνα -σ.σ.] αυξήθηκε κατά 11% - ο μεγαλύτερος στον κόσμο μετά την Κίνα. Ο συνολικός πλούτος των Σουηδών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στο 30% του ΑΕΠ - το δεύτερο μετά τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι τιμές των κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Σουηδίας αυξήθηκαν έως και κατά 30%, ενώ μεταξύ 1995 και 2021 οι  βίλες στη Σουηδία είδαν την τιμή τους να αυξάνεται κατά 435%. Ο Cervenka πιστεύει ότι η συνολική προσφορά χρήματος στη Σουηδία αυξήθηκε από 749 δισεκατομμύρια SEK το 1995 σε 4 784 δισεκατομμύρια SEK το 2021, εν μέρει λόγω της υποστήριξης της κορόνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος που παρατηρείται από το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών των μετοχών και των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Cervenka, η Riksbank επέτρεψε τη δημιουργία μιας ιστορικής φούσκας με την εκτύπωση χρήματος. Αυτό έγινε μέσω του λεγόμενου αποθέματος της κεντρικής τράπεζας, το οποίο είναι ένα είδος ψηφιακού νομίσματος που οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν προκειμένου να αποφύγουν την κατοχή μετρητών ή χρυσού. Το 2004 τέθηκε σε ισχύ ο λεγόμενος νόμος για τα καλυμμένα ομόλογα (Covered Bonds Act), ο οποίος σήμαινε ότι η Riksbank μπορούσε να δημιουργήσει χρήμα αγοράζοντας τίτλους με ψηφιακό νόμισμα. Αυτό επέτρεψε στις σουηδικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι διέθεταν στην πραγματικότητα σε περιουσιακά στοιχεία και ευνόησε μια τεράστια επέκταση του ενυπόθηκου δανεισμού. Ο Cervenka επισημαίνει κάτι αξιοσημείωτο εδώ, ότι δηλαδή οι συλλογικοί παράγοντες της αγοράς ξέχασαν την κρίση της δεκαετίας του 1990 και τις συνέπειες της κατάργησης του ανώτατου ορίου δανεισμού στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της πιστωτικής αγοράς.

Για όσους ενδιαφέρονται για την αλληλεπίδραση μεταξύ της ανάπτυξης των οικονομικών ιδεών και του καπιταλιστικού σχηματισμού, υπάρχει γόνιμο πεδίο σκέψης. Είναι ένα μάλλον άγνωστο γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή και, ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται στον διεθνή υπολογισμό του πληθωρισμού (ο οποίος υπολογίζεται με βάση ένα φανταστικό καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης). Πρόκειται για ένα οικονομικό, στατιστικό τεχνούργημα και μια σύμβαση, της οποίας η αληθοφάνεια μπορεί να αμφισβητηθεί όταν οικονομολόγοι όπως ο Daniel Waldenström μπορούν να δείξουν για τη Σουηδία ότι ο λεγόμενος πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή οι πραγματικές αυξήσεις των τιμών στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, ήταν περίπου 30% κατά την τελευταία εικοσαετία. Για τη στέγαση, μιλάμε για αυξήσεις τιμών της τάξης του 400%. Συγκριτικά, οι καθημερινές εφημερίδες μιλούν τώρα για πληθωρισμό της τάξης του 6% και για αυξήσεις τιμών της τάξης του 30% για καθημερινά αγαθά όπως ο καφές. Πίνουμε τον καφέ, σώζουμε το διαμέρισμα. Κατά συνέπεια, το λογικό συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι ο πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων έχει κάνει εμάς τους ανθρώπους της αστικής μεσαίας τάξης πολύ πλουσιότερους.

Ο Μίλτον Φρίντμαν έχει πεθάνει και μάλλον δεν φανταζόταν ότι οι παγκόσμιες αγορές κατοικιών θα δημιουργούσαν γιγαντιαίες φούσκες πληθωρισμού. Αλλά ο πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων μας θυμίζει αυτό που ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty περιγράφει ως πλασματικές αξίες. Σε αντίθεση με ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να τραφούμε και να προστατευτούμε, αποτελούνται από αξίες που θεωρητικά μπορούν να γίνουν καπνός ανά πάσα στιγμή και επομένως κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούν να μας κάνουν πλούσιους - δημιουργούν μάλλον ένα είδος τεχνητής οικονομίας που αποδεχόμαστε ως θεμέλιο της κοινωνίας μας.

Οι πλούσιοι στη Σουηδία έχουν γίνει περισσότεροι. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ζούσαν πάντα με ένα είδος υπόσχεσης για το μέλλον. Είναι μέρος μιας συλλογικής ψυχολογίας που γίνεται πλέον αποδεκτή, με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται φυσιολογική στον πολιτισμό μας η έννοια μιας συνεχούς διαδικασίας ανάπτυξης. Ο δανεισμός και η υπερχρέωση επέτρεψαν μια μορφή κατανάλωσης που από μόνη της ήταν εντελώς άγνωστη στις προηγούμενες γενιές των Σουηδών. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ένα γκροτέσκο επίπεδο κατανάλωσης ως κανόνα - και όπως επισημαίνει ο Cervenka, αυτό δημιουργεί ένα ταξικό μίσος και έναν κοινωνικό συμβολισμό που είναι το αντίθετο κάθε μορφής κοινωνικής αλληλεγγύης.

Καθώς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο έχει αυξηθεί, οι Σουηδοί, μαζί με τους Ιρλανδούς και τους Δανούς, έχουν γίνει ο πιο υπερχρεωμένος λαός στον κόσμο. Υπάρχουν άλλες χώρες των οποίων οι πληθυσμοί είναι βαθιά υπερχρεωμένοι σε κατά κεφαλήν βάση, όπως ο Λίβανος, τον οποίο τείνουμε να θεωρούμε χρεοκοπημένο, αλλά χρησιμοποιώντας την ίδια λογική με την οποία αντιλαμβανόμαστε το χρέος των νοικοκυριών μας, ο λιβανέζικος πληθυσμός είναι ο ιδιοκτήτης ενός τεράστιου συλλογικού περιουσιακού στοιχείου, του εθνικού χρέους.

Ενώ εμείς οι Σουηδοί συλλογικά, αν και ατομικά κατ' ουσίαν, υπερχρεωνόμαστε βαθιά, η ίδια υπερχρέωση οδηγεί μια μικρή ομάδα -μεσίτες ακινήτων, ιδιοκτήτες χρηματοπιστωτικών εταιρειών, επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων- να γίνουν εξαιρετικά πλούσιοι, επειδή ζουν από τις χρεώσεις κάθε μεμονωμένης συναλλαγής, δηλαδή από την υπερχρέωσή μας. Μαζί με τις περιουσίες από εταιρείες πρόνοιας και από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Spotify, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την ομάδα των νέων δισεκατομμυριούχων που θα αναδειχθούν κατά την περίοδο 2006-2021 και θα κάνουν τη Σουηδία μοναδική στον κόσμο. Πολλοί από αυτούς δεν είναι εγγεγραμμένοι στη Σουηδία, αλλά για όσους είναι, η Σουηδία έχει γίνει φορολογικός παράδεισος λόγω των λεγόμενων κανόνων 3:2, της χαμηλής φορολόγησης των λογαριασμών ISK [σε ισλανδικό νόμισμα -σ.σ.] και του σωρευτικού αποτελέσματος της κατάργησης των φόρων πλούτου, κληρονομιάς και περιουσίας (κάτι που δεν έχει κάνει καμία άλλη χώρα). Ο Cervenka φροντίζει να επισημάνει ότι αυτές οι περιουσίες δεν ακολουθούν την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και δεν πρέπει να θεωρούνται αμοιβή για παραγωγικές επενδύσεις κεφαλαίου ή για επιχειρηματικότητα. Τηγανητά σπουργίτια έχουν προσγειωθεί στο στόμα αυτών των δισεκατομμυριούχων - αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα του Girig-Sweden.

Πώς γνωρίζουμε ποιος είναι πλούσιος σε μια εποχή που το κεφάλαιο έχει πόδια; Είναι δύσκολο. Την ίδια στιγμή που οι νέες έρευνες για την ανισότητα λάμβαναν διαστάσεις, οι Financial Times, το Forbes και η Credit Suisse, για παράδειγμα, άρχισαν επίσης να συντάσσουν νέες λίστες του παγκόσμιου πλούτου, με βάση τους αριθμούς για τα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία. Ο Cervenka τα χρησιμοποιεί αυτά χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη δημοσιογραφική έρευνα που οδήγησε στα λεγόμενα Panama Papers, στα οποία εμφανίστηκαν πράγματι αρκετοί Σουηδοί (τουλάχιστον ένας εκλεγμένος πολιτικός). Αυτό που δείχνουν αυτά τα στοιχεία είναι μια "έκρηξη δισεκατομμυριούχων". Το 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου του Cervenka, υπήρχαν 81 άτομα στη Σουηδία με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό τοποθετεί τη Σουηδία σε μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει μέρη με τα οποία δεν συγκρινόμαστε συνήθως: Μονακό, Σεντ Κιτς και Νέβις [νησί της Καραϊβικής -σ.σ.], Λιχτενστάιν, Γκέρνσεϊ και Χονγκ Κονγκ, και πρέπει να συγκρίνουμε τον αριθμό των οκτώ δισεκατομμυριούχων ανά εκατομμύριο κατοίκων με τον ελαφρώς πιο μετριοπαθή αριθμό της Νορβηγίας που είναι 2. Το πρόβλημα δεν είναι το ένα τοις εκατό του πληθυσμού, αλλά το 0,05 ανά χίλιους.

Οι ραντιέρηδες επέστρεψαν. Το βιβλίο του Cervenka δεν είναι ακαδημαϊκό και κερδίζει πόντους με το να είναι προσιτό. Ταυτόχρονα, πρέπει να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου που έγινε ποτέ στη σουηδική οικονομική ιστορία και ότι το 0,05% αντιπροσωπεύει μια διαρθρωτική αλλαγή που δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει. Τα επιτεύγματα του κράτους πρόνοιας κατά τον 20ό αιώνα εμφανίζονται ως μια ιστορική παρένθεση - μια συγκεκριμένη χρονική παρένθεση. Ο Piketty μόλις δημοσίευσε στα αγγλικά την Σύντομη ιστορία της ισότητας, η οποία υποστηρίζει και πάλι τη θέση ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο είναι μια μόνιμη δομή, μία longue durée, στην οποία οι παγκόσμιες ελίτ με την πάροδο του χρόνου, μέσω της ιδιοκτησίας, της κληρονομιάς και της φοροαπαλλαγής, εδραιώνουν την εισοδηματική ανισότητα και εξασφαλίζουν επίσης ένα είδος ιδιωτικού χώρου μακριά από τις αβλεψίες των εθνικών κρατών πρόνοιας. Ο Piketty ενισχύει τη θέση της Αμερικανίδας ιστορικού της οικονομίας Vanessa Ogle για τον "καπιταλισμό του αρχιπελάγους" - οι πλουσιότερες οικογένειες και οι πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, υποστηρίζει η Ogle, έχουν δημιουργήσει ένα είδος παγκόσμιου αρχιπελάγους εκμεταλλευόμενες συστηματικά φορολογικούς παραδείσους και εταιρείες χαρτοφυλακίου. Αυτό, υποστηρίζει η Ogle, αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης αυτοκρατορικής τάξης που διαλύθηκε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βρετανός κοινωνιολόγος Mike Savage διατυπώνει κι αυτός το ίδιο επιχείρημα στο βιβλίο του The Return of Inequality - Social change and the Weight of the Past (2021). Η ανισότητα στον δυτικό κόσμο εμφανίζει μία καινούργια πλευρά, καθώς οξύνθηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά ταυτόχρονα είναι και ιστορικά γνωστή. Ο Will Davies, στην κριτική του για τον Savage στο London Review of Books (Ιούνιος 2022), γράφει ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έγινε το ξεκάθαρο παράδειγμα της επιστροφής του καπιταλισμού των ραντιέρηδων - ένα οικονομικό σύστημα που εξασφαλίζει προνόμια σ' εκείνους που κατέχουν και ζουν δανείζοντας το κεφάλαιό τους. Ο καπιταλισμός των ραντιέρηδων είναι μια οικονομική τάξη που βασίζεται στην ακραία διαρθρωτική ανισότητα - ο Savage συγκρίνει τη σημερινή οικονομική ανισότητα στη Βρετανία με την εποχή του Εδουάρδου. Η Σουηδία, όπως δείχνει ο Cervenka, δεν ξεφεύγει σε καμία περίπτωση από αυτές τις τάσεις - αντίθετα, είμαστε επικεφαλής μιας μάλλον ντροπιαστικής κατηγορίας.

Η Jenny Andersson είναι ερευνήτρια στο Centre d'études et des recherches internationales, Institut de sciences politiques (Παρίσι), και συγγραφέας του βιβλίου Between Growth and Security: Swedish Social Democracy From a Strong Society to a Third Way (2007)
 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ