Στιβ Μάρτιν: Ο «ηλίθιος» που βρήκε την ηρεμία

Στιβ Μάρτιν: Ο «ηλίθιος» που βρήκε την ηρεμία Facebook Twitter
«Ο θάνατος πάνω στο πάλκο είναι πολύ χειρότερος από τον κανονικό», δηλώνει με πεποίθηση ο Στιβ Μάρτιν. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Το καλόβολο παιδί που μαγεύτηκε από μικρό με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα και μοίραζε χάρτες στην Disneyland για 25 σεντς: ο ηλίθιος με την υπερβολική αυτοπεποίθηση, πρωταγωνιστής σε μια ενδελεχώς προβαρισμένη, ελεύθερα εκτελεσμένη σπουδή για τον παραλογισμό τού να ανεβαίνεις σε μια σκηνή και να δίνεις μια κωμική παράσταση λέγοντας αστεία για να κάνεις πάση θυσία το κοινό να σε αγαπήσει αυτόματα. «Ο θάνατος πάνω στο πάλκο είναι πολύ χειρότερος από τον κανονικό», δηλώνει με πεποίθηση ο Στιβ Μάρτιν.

Λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και της παρατεταμένης ενηλικίωσης της πρώτης χειραφετημένης γενιάς στην ιστορία της καταγεγραμμένης ποπ κουλτούρας, η δεκαετία του ’60 ολοκληρώθηκε γύρω στο 1975 και ο Μάρτιν πάσχιζε να γίνει καλλιτεχνικά αντιληπτός, με αποκορύφωμα τις αμήχανες εμφανίσεις του στο Playboy Club, εκεί όπου σύχναζαν οι ήρωές του, είδωλα της παιδικής του ηλικίας, εδραιωμένοι κύριοι της show business που δεν έπιαναν ούτε νότα από το σωματικό χιούμορ του και παραξενεύονταν που έβλεπαν έναν αλλόκοτο τύπο, όχι και τόσο πιτσιρικά όσο υποδείκνυαν οι κουταμάρες του, να χτυπιέται και να παίζει μπάντζο με ψεύτικο βέλος στους κροτάφους και πολύχρωμα μπαλονάκια στο κεφάλι, με κεντρικό θέμα προσχηματικό και καινοτομία την υπερκινητικότητα, σαν να τον είχε κεραυνοβολήσει μια ανεξήγητη ηλεκτρική ενέργεια, συνδυασμός σαχλαμάρας και ιδιοφυΐας, οξεία αλλεργική αντίδραση στον κομφορμισμό, στον οργανωμένο προγραμματισμό και οποιαδήποτε καθωσπρέπει συμπεριφορά έχει προηγηθεί, χωρίς βρισιές και προσβολές, πάντα με ένα μπάντζο συνοδεία και βασικά με αστεία ακραίου αυτοσαρκασμού, για να μην αισθάνεται άβολα ο θεατής.

Γίνεται σαφές πως στο μεγάλο πορτρέτο του Στιβ Μάρτιν δεν χωράει όλη του η πολύπλευρη, αχανής δραστηριότητα και η αναμφισβήτητη ιδιοφυΐα του.

Πάνω που ο Στιβ Μάρτιν αντιλήφθηκε πως είναι άστοχο να χαραμίζεται σε λάθος χώρους βρήκε το κοινό του, μικρότερο σε μέγεθος και σίγουρα hipper και νεαρότερο, κουρεύτηκε και ντύθηκε με κοστούμια για να κάνουν αντίθεση με τα εφηβικά του καμώματα, και με γκρίζα μαλλιά και περισσότερη τύχη γνώρισε την πρώτη του ανταπόκριση, κυρίως στο θρυλικό στέκι Troubadour, και πολύ γρήγορα διαπίστωσε πως δεν είναι μόνος και ανάδελφος στο στυλ που λάνσαρε.

Στιβ Μάρτιν: Ο «ηλίθιος» που βρήκε την ηρεμία Facebook Twitter
Με τον Michael Caine στο «Dirty Rotten Scoundrels» (1988).

Με την πρεμιέρα του Saturday Night Live οι όμοιοι και ισάξιοί του βαφτίστηκαν μπροστά στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό, αλλά ο Μάρτιν πρόλαβε και ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στα βραδινά shows του Τζόνι Κάρσον και των υπολοίπων. Έγινε ο πρώτος κωμικός με πλατινένιο άλμπουμ και καθιερώθηκε ως ο Wild and Crazy Guy, ένας αγρίως τρελός που γεμίζει στάδια για πρώτη φορά στην ιστορία της «όρθιας κωμωδίας» και ακόμη και στον κολοφώνα της δόξας του συνηθίζει να βγαίνει έξω μετά την παράσταση, για μια μπίρα, κουβέντα και γνωριμίας με το πολυπληθές κοινό του. Τα έχασε φυσικά με την επιτυχία, ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε, εκτός ίσως από την αδελφή του, και το πώς θα συνέχιζε μετατράπηκε σε υπαρξιακό ερώτημα.

Η απάντηση ήταν απλή: με το μπαμ, ήρθε η ώρα να αποχωριστεί τον σκελετό του προγράμματος που πρόβαρε, χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση, από την παιδική του ηλικία. Το μυαλό του τελικά δεν κλονίστηκε από το τρύπημα του βέλους: σαν τον Μπόουι με τον Ζίγκι, ο διαστημάνθρωπος Στιβ Μάρτιν είχε τη γενναιότητα και τη διορατικότητα να μην παίξει ποτέ ξανά εκείνον τον χαρακτήρα και, γενικότερα, να μην ανέβει μόνος του στη σκηνή για παρόμοια shows. Πολύ γρήγορα προέκυψε μια άλλη καριέρα που θα τον έκανε γνωστό σ’ εμάς. Στο σινεμά ξεκίνησε με το Jerk – τεράστια επιτυχία. Ο τρελός έγινε ο εθνικός Ηλίθιος, ένας τέρμα αφελής τύπος που, όποια βλακεία κι αν έκανε, τη γλίτωνε από θαύμα, σκορπίζοντας απλόχερα γέλια.

Στο δεύτερο μέρος, που ουσιαστικά αποτελεί ξεχωριστή ταινία, ο σκηνοθέτης Μόργκαν Νέβιλ υιοθετεί διαφορετικό ύφος. Ο άγνωστος και λαοφίλητος Μάρτιν των ’70s παραχωρεί τη θέση του στον εξίσου μυστηριώδη, ανθρώπινο, πράο και πολύ πιο ευτυχισμένο Στιβ του σήμερα. Κανείς από τους μόνιμους συνεργάτες, τους αγαπητούς του συναδέλφους (από τον Τζέρι Σάινφελντ ως την Νταϊάν Κίτον) και τον στενό του κύκλο δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ποια ψυχή κρύβεται πίσω από το κατασταλαγμένο φαινόμενο, τον απόμακρο διανοούμενο που, ενώ σκέφτεται τα πάντα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, δεν διστάζει να ακολουθήσει το ένστικτό του και να παραδοθεί σε κλασικά ανέκδοτα για να βγάλει γέλιο, τον συγγραφέα και συλλέκτη έργων τέχνης από τα νεανικά του χρόνια που έχει μελετήσει όσο λίγοι την τέχνη του, έναν πραγματικό καλλιτέχνη που μοιάζει συνηθισμένος και βαρετός.

Στιβ Μάρτιν: Ο «ηλίθιος» που βρήκε την ηρεμία Facebook Twitter
Στην κωμική σειρά μυστηρίου Only murders in the building, έκανε το θριαμβευτικό pitch του σε μια γενιά που μάλλον δεν τον είχε πάρει χαμπάρι ως τώρα.

Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν πως η εμφανής και συχνά εκκωφαντική μοναχικότητά του αναδίδει μια λαχτάρα για αγάπη που μπορεί να ξεκλειδώσει, όπως υποστηρίζει ορθώς η Τίνα Φέι, μόνο ο καλύτερός του φίλος και εγκάρδιος συνοδοιπόρος του, ο Μάρτιν Σορτ, με τον οποίο μοιράζεται τη σκηνή για παραστάσεις μοναδικής χημείας και σκίζουν· με την προσθήκη της Σελίνα Γκόμεζ στην παράδοξη μέθοδο των τριών λαγωνικών της νεοϋορκέζικης πολυκατοικίας, στην κωμική σειρά μυστηρίου Only murders in the building, έκανε το θριαμβευτικό pitch του σε μια γενιά που μάλλον δεν τον είχε πάρει χαμπάρι ως τώρα.

Μαζί με τον Καναδό κωμικό αναλύουν τα αστεία και την πιθανή απήχησή τους, μιλάνε κάνοντας μια χαλαρή αναδρομή που λειτουργεί ως εκ βαθέων συνέντευξη, ενώ κάθονται αναπαυτικά στον καναπέ, ταΐζουν άλογα στο τέλος μιας ποδηλατάδας και οδηγούν στους δρόμους του Λος Άντζελες για να πάνε τα άπλυτα στο καθαριστήριο. Περισσότερο και από τη σύζυγό του, ο Σορτ αποτελεί την καλόβολη νέμεση ενός χαρακτήρα πεισματικά κλειστού, διακριτικού και ευγενικού, αν και ακροβολισμένου στις αδιαπέραστες σκέψεις του, όπως οι πρωταγωνιστές των πινάκων του Έντουαρντ Χόπερ που τόσο αγάπησε και μάζεψε ο ήρωας του ντοκιμαντέρ.

Έκπληκτος και ο ίδιος από την οικογενειακή του ευτυχία και την ηρεμία που κατακλύζει το άλλοτε φουρτουνιασμένο του μυαλό, ο Μάρτιν δεν έχει σταματήσει να αναρωτιέται πώς θα διαφοροποιήσει το υλικό και τις ιδέες του: ένα από τα τρέχοντα πρότζεκτ του είναι η αφήγηση της φιλμογραφίας του μέσα από σκιτσογραφημένα απομνημονεύματα! Καθημερινά σκαρφίζεται λεζάντες, παράλληλα τρέχουν οι άλλες του δουλειές, ο ίδιος βρίσκεται σε κατάσταση δημιουργικού ζεν και ο μύθος του βαθαίνει, αντί να αγχώνεται με σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού – τι αντίθεση από την πρώτη του περίοδο.

Κι ενώ το Steve ξοδεύει λιγότερο χρόνο στη φιλμογραφία του Μάρτιν, από την πρώτη πικρή γεύση με την αποτυχία, λόγω του παραγνωρισμένου, αριστουργηματικού meta μιούζικαλ του Χέρμπερτ Ρος, Pennies from Heaven, ως τις σπουδαίες ταινίες του, το All of Me (η επιτομή της physical comedy), τη Ροξάν και το Απατεώνες και Τζέντλεμεν (ας μην ξεχνάμε το Bowfinger), γίνεται σαφές πως στο μεγάλο πορτρέτο του Στιβ Μάρτιν δεν χωράει όλη του η πολύπλευρη, αχανής δραστηριότητα και η αναμφισβήτητη ιδιοφυΐα του – θα έπρεπε να γυριστούν ακόμη δύο ταινίες για μια οριστική βιογραφία.

Το ντοκιμαντέρ Steve προβάλλεται από την πλατφόρμα AppleTv+
Η τέταρτη σεζόν της σειράς Only Murders in the Building προβάλλεται από την πλατφόρμα Disney+

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ