Οι "Πέντε Φίλοι" της Eileen Soper

Οι "Πέντε Φίλοι" της Eileen Soper Facebook Twitter
7

Aπό τον Δημήτρη Καραΐσκο




Όσοι υπήρξαμε πιτσιρίκια στις δεκαετίες του '70 και '80, πιθανότατα περάσαμε ώρες και ώρες βουτηγμένοι μέσα στην χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των βιβλίων της φοβερής Αγγλίδας Enid Blyton. ¨Οι Μυστικοί Εφτά",  τα "Πέντε Λαγωνικά" και οι "Πέντε Φίλοι" μας κράτησαν συντροφιά τα βαρετά καλοκαιρινά μεσημέρια, μας κάναν να ταυτιστούμε πλήρως με τους ανήλικους πρωταγωνιστές τους, και, κυρίως, μας έκαναν να διψάμε, μαζί με την καλοκαιρινή μας παρέα, να πάρουμε τους φακούς μας για να εξερευνήσουμε ένα παρατημένο σπίτι ή οτιδήποτε μπορεί να μας φαινόταν μυστηριώδες, ελπίζοντας να πέσουμε πάνω σε ένα κρυμμένο θησαυρό ή να εξιχνιάσουμε κάποιο φοβερό μυστήριο.

Μεγάλο κομμάτι της γοητείας των ιστοριών της Enid Blyton ήταν και οι εικόνες που τις συνόδευαν. Οι χαρακτηριστικές αυτές εικονογραφήσεις είναι της σπουδαίας Αγγλίδας Eileen Soper, που έμεινε διάσημη για το μεγάλο της έργο στο χώρο του παιδικού βιβλίου, και η οποία εμπλούτισε με τις εικόνες της και τα 21 βιβλία στη διάσημη σειρά "Πέντε Φίλοι" ("Famous Five").


Εδώ παρουσιάζεται μια σειρά εικονογραφήσεων που περιλαμβάνεται σε τρεις αυθεντικές Αγγλικές εκδόσεις της σειράς των "Πέντε Φίλων" που τυπώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '50 στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μέχρι και οι ράχες των εκδόσεων είναι πανέμορφα σχεδιασμένες, καθώς και το πόσο εντυπωσιακά λειτουργεί η χρήση του μαύρου και ενός μόνο επιπλέον μελανιού.













































"Five on A Secret Trail" - Έκδοση του 1956, "Five Run Away Together", 1953, "Five on A Treasure Island", 1954.
Όλες εκδόσεις του οίκου Hodder & Saughton.


Design
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

6 σχόλια
*εξαιρετικές εννοούσα πριν(Παρεμπιπτόντως, εμείς, η γενιά των 80s, γνωρίσαμε τους «Πέντε Φίλους» με τη φοβερή, αλλά μεταγενέστερη, εικονογράφηση της Μπέτι Μάξι και όχι της Αϊλίν Σόπερ http://25.media.tumblr.com/tumblr_mc1k1uFVag1rissr1o3_1280.jpg )
Υπεροχες σειρες βιβλιων και οι 2.Ολο το πενιχρο μου χαρτζιλικι πηγαινε στην αγορα τους.Πρεπει να βρω που ειναι καταχωνιασμενα.Ελπιζω να τα διαβασει καποτε και ο γιος μου!
Μια στοιχειώδης αναζήτηση στο google ή στη βιβλιονέτ ή μια ερώτηση σε κάποιον που σήμερα είναι 30-40 ετών και ήταν παιδί στη δεκαετία του '80, θα σας έδειχνε ότι άλλη σειρά ήταν τα «Πέντε Λαγωνικά» ("The Five Find-Outers") και άλλη οι «Πέντε Φίλοι» ("The Famous Five"). Πρόκειται για δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές σειρές βιβλίων της Ένιντ Μπλάιτον, με εντελώς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Και οι δυο εκδόθηκαν στα ελληνικά σε φτηνές εκδόσεις, από τον Gutenberg. Εσείς αναφέρεστε στους Πέντε Φίλους: http://bit.ly/Wb3BcbΟΧΙ στα Πέντε Λαγωνικά: http://bit.ly/153Dd8VΚαλό θα ήταν να το διορθώσετε. Οι εικονογραφήσεις, βέβαια, της Σόπερ, είναι εξαιρετική.
Απορώ από που προέρχεται η βεβαιότητα σας πως δεν είμαι 40 ετών και ότι όταν ήμουν παιδί στη δεκαετία του '80 δεν είχα όλη τη σειρά των φτηνών Gutenberg εκδόσεων της Enid Blyton.Προφανώς και δε θα καθόμουν να γράψω άρθρο για κάτι που θα μου είναι ανοίκειο. Προφανώς, επίσης, τα "Πέντε Λαγωνικά" και οι "Πέντε Φίλοι" δεν είναι δυο "τελείως διαφορετικές σειρές" όπως αναφέρετε. Είναι και οι δυο της Blyton κι έχουν παρόμοια θεματολογία, άρα είναι εύκολο να χαθεί κανείς στην μετάφραση - ιδίως αν έχουν περάσει τριάντα χρόνια και έχει στα χέρια του τις πρωτότυπες αγγλικές εκδόσεις. Παρ' όλο το αχρείαστο πατρονάρισμα στο ύφος σας θα σας ευχαριστήσω για τη διόρθωση η οποία θα γίνει άμεσα.