Το σπίτι της Έλλης Λαμπέτη γίνεται boutique ξενοδοχείο

Villa Lambeti Facebook Twitter
Στην καρδιά της πόλης, η συγκεκριμένη κατοικία αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν.
0

Στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Δελφών στο Κολωνάκι κυριαρχεί μια επιβλητική νεοκλασική κατοικία, η οποία κεντρίζει το βλέμμα των περαστικών. Δίπλα στην είσοδο, μια ορειχάλκινη προτομή του γλύπτη Αναστάσιου Γκιόκα μάς υπενθυμίζει ότι εκεί έζησε για πολλά χρόνια μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. 

Η Έλλη Λαμπέτη έζησε μια θυελλώδη ζωή και καθιερώθηκε ως μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της υποκριτικής τέχνης. Μολονότι γνώρισε τη δόξα και μάγεψε τα πλήθη, στην προσωπική της ζωή ήρθε αντιμέτωπη με αξεπέραστες απώλειες και πολλά δεινά. Έτσι, έμεινε στην ιστορία ως η ηθοποιός με το μελαγχολικό πρόσωπο.  

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983 άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 57 ετών. 

Παρόλο που χτίστηκε το 1906, έμελλε να ταυτιστεί με την τεράστια προσωπικότητα των ελληνικών τεχνών. Μάλιστα, από το 1985 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης». 

Το πανέμορφο σπίτι της οδού Δελφών συνδέθηκε με ευτυχισμένες στιγμές αλλά και μέρες δυστυχίας. Σε αυτό ήταν που τον Μάιο του 1970 ένιωσε ότι η ζωή της αποκτά νόημα και περιεχόμενο με την υιοθεσία της μικρής Λίζας. 

Villa Lambeti Room Facebook Twitter

Τα περιοδικά της εποχής αναφέρονται στο πανέμορφο αρχοντικό ως ένα «κράμα γαλλικής φινέτσας και εγγλέζικης αρχοντιάς», με «ψηλοτάβανα δωμάτια, άνετα επιπλωμένα με ωραία παλιά πράγματα αλλά και με μοντέρνους, αναπαυτικούς καναπέδες». 

Στην καρδιά της πόλης, η συγκεκριμένη κατοικία αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Παρόλο που χτίστηκε το 1906, έμελλε να ταυτιστεί με αυτή την τεράστια προσωπικότητα των ελληνικών τεχνών. Μάλιστα, από το 1985 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης». 

Πλέον, για το συγκεκριμένο ακίνητο προβλέπεται αλλαγή χρήσης του από κατοικία σε μονάδα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε boutique hotel από την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelising. 

Villa Lambeti Facebook Twitter

Όπως επισημαίνει στη LiFO η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Hotelising», Κατερίνα Πετροπούλου: «Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ανακατασκευή, αλλά μέσα στο επόμενο, σύντομο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το ακίνητο θα παραδοθεί στη εταιρεία μας αρχές του 2022. Από την πλευρά μας το έχουμε υπενοικιάσει μακροχρόνια και θα προχωρήσουμε στη λειτουργία του ως boutique hotel με τον τίτλο “Villa Lambeti”. Να προσθέσω, επίσης, ότι η εταιρεία μας υπενοικιάζει το ακίνητο από την εταιρεία “Just For Fund” (investment company), η οποία έχει αναλάβει και την ανακατασκευή». 

Σύμφωνα με την κ. Πετροπούλου, το επιβλητικό ακίνητο, από τα πιο εμβληματικά κτίρια της περιοχής, θα προστεθεί στo portfolio τους, αφού στην Αθήνα έχει ξεκινήσει και η εκμετάλλευση του νεοκλασικού Sir Athens, το οποίο αποτελούσε μέρος του σπιτιού του Κουντουριώτη επί της οδού Καπλανών. 

Ειδικότερα, «το ξενοδοχείο θα είναι υψηλής αισθητικής, στη λογική του boutique, και προβλέπεται να μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με έξι σουίτες και rooftop με θέα». 

Villa Lambeti Facebook Twitter

Η Hotelising δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο από το 2012, με ξενοδοχεία-συνεργάτες σε αρκετούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Ρόδος και η Πάρος, ενώ στα μελλοντικά της σχέδια εντάσσονται επιπλέον προορισμοί και ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν από το 2022 και μετά.

Μια νέα εποχή ξεκινά για την αριστοκρατική κατοικία, στην οποία η θρυλική ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της. 

Villa Lambeti backyard Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ