Στη Βενετία, με overdose τέχνης και ομορφιάς

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Μόλις μπεις στο Μεγάλο Κανάλι το θέαμα είναι εκθαμβωτικό. Φωτο: M. Hulot
0

Όσα κι αν έχεις ακούσει και έχεις διαβάσει για τη Βενετία, όσες φωτογραφίες και βίντεο και αν έχεις δει, τίποτα δεν σε προετοιμάζει για τη μεγαλειώδη είσοδο στην πόλη που σου επιφυλάσσει η μεταφορά με το βαπορέτο (ή με το water taxi, αν σου φαίνονται λογικά τα 150 ευρώ) από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο.

Η είσοδος από το νερό είναι θριαμβευτική, τα ξύλινα δοκάρια που ορίζουν την πορεία των πλεούμενων στη λιμνοθάλασσα και τα πλοιάρια που σε προσπερνάνε, προκαλώντας κύματα και αναταράξεις, δίνουν τη θέση τους στους τρούλους και τις σκεπές των γοτθικών κτιρίων που ξεπροβάλλουν στο βάθος, αποκαλύπτοντας μια πόλη χαμένη στον χρόνο.

Οι γλάροι που στέκονται αγέρωχοι και ολίγον βαριεστημένοι πάνω στα δοκάρια γίνονται οι πρώτες ινσταγκραμικές εικόνες για τους τουρίστες, που τους φωτογραφίζουν αβέρτα, αλλά αν ήξεραν τι τους περιμένει μόλις φανούν τα πρώτα κτίρια, δεν θα σπαταλούσαν ούτε ένα kb από τον σκληρό του κινητού. Η Βενετία είναι μια πόλη που σου δημιουργεί υπερβολική επιθυμία να τη φωτογραφίσεις, μια φωτογραφική βουλιμία, που δεν περιορίζεται στις γόνδολες και τους γονδολιέρηδες στα κανάλια.

Μόλις μπεις στο Μεγάλο Κανάλι το θέαμα είναι εκθαμβωτικό: εντυπωσιακά κτίρια κάθε χρώματος που κρέμονται πάνω από το νερό, εκκλησίες με τεράστιους τρούλους και χάλκινα καμπαναριά, γέφυρες, καμάρες, παλάτια, αγάλματα, πλεούμενα που πηγαινοέρχονται σε μια αρμονία απίστευτη που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «η ωραιότερη πόλη του κόσμου».

«Θα προτιμούσα να είμαι στη Βενετία με βροχή παρά σε οποιαδήποτε άλλη πόλη με ήλιο», είχε πει κάποτε ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ για να τονίσει τη γοητεία της, γιατί προφανώς η Βενετία το 1857 δεν βούλιαζε από τους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, και με το αδιαχώρητο στους δρόμους, και τον συνωστισμό στα καραβάκια και την πιθανότητα να περιμένεις στη στάση και να μη σε πάρουν επειδή είναι γεμάτα, και την ταλαιπωρία, και τη δυσκολία να βρεις τραπέζι σε μαγαζί της προκοπής, και τις ουρές στα μουσεία και τα αξιοθέατα, η Βενετία είναι μια πόλη όπου δεν βλαστημάς ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, γιατί τόση ομορφιά μαζεμένη δύσκολα θα βρεις αλλού.

Οι γλάροι που στέκονται αγέρωχοι και ολίγον βαριεστημένοι πάνω στα δοκάρια γίνονται οι πρώτες ινσταγκραμικές εικόνες για τους τουρίστες, που τους φωτογραφίζουν αβέρτα, αλλά αν ήξεραν τι τους περιμένει μόλις φανούν τα πρώτα κτίρια, δεν θα σπαταλούσαν ούτε ένα kb από τον σκληρό του κινητού.

Και όσο κι αν την έχεις συνδυάσει με τη λέξη «θάνατο» –δεν θα μπορούσε να βρει πιο ωραίο μέρος για να πεθάνει ο Γκούσταφ Άσενμπαχ (τον οποίο θεωρούσα πάντα γέρο, αλλά με τρόμο διαπιστώνω ότι ήταν μόνο πενήντα χρονών)–, ο θάνατος δεν ταιριάζει στη Βενετία, μια πόλη που έχει συνδεθεί με χαρά, χλιδή, γιορτές και καρναβάλια.

Εκτός και αν είσαι καλλιτέχνης (ή συγγραφέας), οπότε μπορείς να δεις τον θάνατο παντού, ακόμα και στην περίφημη σοκολάτα του Florian (μπορεί να στραβοκαταπιείς μια γουλιά και να πνιγείς ή να καταπιείς κατά λάθος το κουταλάκι, αυτό που κλέβουν όλοι για ενθύμιο) ή στις γέφυρες (να πέσεις στα σκοτεινά και θολά νερά της λιμνοθάλασσας και να σε ρουφήξουν για πάντα).

Τέλος πάντων, καθισμένος στο Florian είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από το μυαλό σου άσχημα πράγματα, γιατί έχεις μπροστά σου την πλατεία Αγίου Μάρκου με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου σε όλη της μεγαλοπρέπεια, μαζί με τον Πύργο του Ρολογιού και λίγο από το Παλάτι των Δόγηδων, οπότε η κύρια ασχολία σου είναι να βγάλεις σέλφι ή να φωτογραφίσεις τους τουρίστες που κάνουν κατακόρυφο, σπαγγάτο, γέφυρα, οτιδήποτε σαχλό ή αδιανόητο για να πετύχουν την τέλεια πόζα.

Κάποτε, όταν στο Florian σύχναζαν διασημότητες και η βαριά ευρωπαϊκή κουλτούρα (από τον λόρδο Βύρωνα, τον Γκαίτε και τον Προυστ μέχρι τον Τζέιμς Τζόις και τη Γερτρούδη Στάιν), οι άνθρωποι διάβαζαν την εφημερίδα ή το βιβλίο τους για να πάει κάτω ο καφές, σήμερα τον ρουφάνε ποζάροντας στο κινητό με φόντο τα αξιοθέατα. Και τώρα πετυχαίνεις διασημότητες, αλλά είναι βαρετές και ανούσιες, ινφλουένσερ, τραγουδιστές και τραγουδίστριες που δεν έχεις ακούσει ποτέ, ηθοποιούς που δεν είχες προσέξει ότι υπάρχουν, ακόμα και οι σταρ είναι αδιάφοροι. Δεν σταματάς ούτε από περιέργεια για να δεις ποιον φωτογραφίζουν με μανία οι μεσήλικες κυρίες και τα 15χρονα στα κανάλια.   

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Φωτο: M. Hulot
Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Φωτο: M. Hulot

Αν δεν σε ενδιαφέρει η σύγχρονη τέχνη, η Μπιενάλε είναι μια λεπτομέρεια στη Βενετία, γιατί διαπιστώνεις ότι ελάχιστοι, μηδαμινά ελάχιστοι συγκρινόμενοι με τα πλήθη των τουριστών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, την περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους. Το καταλαβαίνεις πηγαίνοντας στα Τζιαρντίνι (ή στην Τζιαρνίνι;), την περιοχή που φιλοξενεί τα περίπτερα κάθε χώρας, όπου αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη πόλη.

Και τις δύο φορές που την επισκεφτήκαμε ήταν χαλαρά και άνετα, με ελάχιστο κόσμο. Το ίδιο και στα κτίρια της Αρσενάλε. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι επισκέπτες ήταν πολύ νεαρής ηλικίας, αρκετοί με τους γονείς τους, που έμπαιναν στα περίπτερα, έβγαζαν φωτογραφίες τα έργα και τις ταμπέλες ευλαβικά και σχεδόν τελετουργικά, και έβγαιναν για να τα μελετήσουν μετά με την ησυχία τους. Ή να τα σβήσουν όταν θα «καθαρίσουν» το κινητό.

Η μία από τις καλλιτέχνιδες στο περίπτερο από τις Χώρες του Αρκτικού Κύκλου (όπου υπήρχαν κρεμασμένα αποξηραμένα στομάχια ταράνδων και φούντες φτιαγμένες από τένοντες με την ανάλογη μυρωδιά) μας είπε ότι κάθε επισκέπτης διαθέτει περίπου ενάμιση λεπτό για το περίπτερο, και λογικό, όταν συνειδητοποιεί τι βλέπει. Υπάρχουν και vegan. Ωστόσο, το περίπτερο των Σαάμι, που εσφαλμένα ονομάζουμε Λάπωνες και συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Μπιενάλε, είναι από αυτά που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στη φετινή διοργάνωση που ασχολείται με καλλιτεχνικό τρόπο με την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση.

Οι Σαάμι καλλιτέχνιδες (Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara και Anders Sunna) με τα έργα τους προσπαθούν να θέσουν ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Αρκτικός Κύκλος είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας, όπως και το άλλο άκρο της γης, η Ανταρκτική, που φέτος εκπροσωπείται κι αυτή με έργο. Ή σχεδόν.

Η Χιλή παρουσιάζει το installation των Ariel Bustamante, Carla Macchiavello, Dominga Sotomayor και Alfredo Thiermann με θέμα τους τυρφώνες της Παταγονίας, ένα έργο που φέρνει τη γη της Παταγονίας κυριολεκτικά μέσα στο περίπτερο, με κομμάτια υγρού χώματος με τύρφη να σε υποδέχονται και να σου επιτρέπουν να τα αγγίξεις και να τα μυρίσεις. Στη συνέχεια, μπαίνεις σε μια σκηνή φτιαγμένη από άλγη, που είναι ταυτόχρονα και οθόνη, γιατί πάνω της προβάλλονται σκηνές για το πώς είναι να είσαι θαμμένος μέσα στην τύρφη.

Το βίντεο σε μεταφέρει σιγά σιγά από την επιφάνεια του εδάφους μέσα στο χώμα υπό τους ήχους των ψαλμωδιών τωv Sekl’nam, των ιθαγενών της Παταγονίας, που για χιλιάδες χρόνια διατηρούν τους τυρφώνες ζωντανούς. Η μοίρα του πλανήτη εξαρτάται κατά πολύ από αυτούς τους τυρφώνες, επειδή απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όλα τα δάση μαζί και διατηρούν σε ισορροπία το κλίμα της Γης. Βγαίνοντας από τη μυστικιστική σχεδόν εμπειρία, σε ψεκάζουν στο χέρι με άρωμα τύρφης, που είναι κάτι μεταξύ χώματος και λιωμένου φύλλου.

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Το περίπτερο των Σαάμι, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Μπιενάλε, είναι από αυτά που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στη φετινή διοργάνωση που ασχολείται με καλλιτεχνικό τρόπο με την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση. Φωτο: M. Hulot
Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Το Installation των καλλιτεχνων από τη Χιλή φέρνει τη γη της Παταγονίας κυριολεκτικά μέσα στο περίπτερο. Φωτο: M. Hulot

Ο πιο εύκολος τρόπος να πας στα Τζιαρντίνι είναι με το βαπορέτο, αλλά η περιοχή της Μπιενάλε απέχει μόνο 1,6 χιλιόμετρα από την πλατεία Αγίου Μάρκου και η διαδρομή κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού είναι υπέροχη, οπότε αξίζει ο ποδαρόδρομος. Επίσης, αξίζει και η βόλτα στην περιοχή γύρω από την Μπιενάλε και την Αρσενάλε. Μπορεί να είναι πολύ ταπεινή σε σχέση με το κέντρο της πόλης, αλλά είναι πολύ πιο ήσυχη, με λιγότερους τουρίστες και μια αίσθηση λαϊκής γειτονιάς που δύσκολα πετυχαίνεις πια στη Βενετία.

Κατά τα άλλα, η Μπιενάλε φέτος είναι γένους θηλυκού, με το 90% των καλλιτεχνών να είναι θηλυκότητες, αρκετές με αφρικάνικες ρίζες, με πολλή ζωγραφική, υφαντά, γλυπτική, κολλάζ και ψηφιδωτά, αλλά και πολύ έντονα χρώματα. Είχε και μπόλικη artificial intelligence με ζωντανά γλυπτά, όπως αυτά του Κορεάτη Yunchul Kim, με κύριο έκθεμα ένα «ζωντανό» πλοκάμι –μισό μηχανή, μισό ζωντανός οργανισμός– που άνοιγε, έκλεινε, ανέπνεε, δίνοντάς σου την εντύπωση ότι έχεις διακτινιστεί στο μέλλον, όταν οι μηχανές έχουν κυριαρχήσει – σαν σκηνή από τον «Terminator».

Έχουν αρκετά έργα με ενδιαφέρον και η Μπιενάλε και η Αρσενάλε και αξίζουν και τον χρόνο και την υπομονή που πρέπει να διαθέσεις, αυτά που ξεχωρίζουν όμως και είναι πολύ εντυπωσιακά είναι τα έργα του Κεντρικού Περιπτέρου της Μπιενάλε.

Εκτός από την καταπληκτική έκθεση «The Witch’s Cradle», με τους σουρεαλιστικούς πίνακες των γυναικών ζωγράφων του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, τους οποίους δύσκολα θα έχεις την ευκαιρία να  πετύχεις ξανά, γιατί ανήκουν όλοι σε ιδιωτικές συλλογές, ξεχώρισα την Πορτογαλέζα ζωγράφο/γλύπτρια Paula Rego που πέθανε πρόσφατα και τους έντονα ερωτικούς πίνακες της Ελβετής Miram Cahn.  

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Το «ζωντανό» πλοκάμι –μισό μηχανή, μισό ζωντανός οργανισμός- του Κορεάτη Yunchul Kim. Φωτο: M. Hulot
Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Έργο της Πορτογαλέζα ζωγράφου/γλύπτριας Paula Rego. Φωτο: M. Hulot

Βγαίνοντας από το περίπτερο της Δανίας με τα έργα του Uffe Isolotto, σύγχρονους Κένταυρους φτιαγμένους από ταριχευμένα σώματα αλόγων και ρεαλιστικούς κορμούς ανθρώπων από σιλικόνη με τον τίτλο «We walked the earth», αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τόση τέχνη όταν τελειώσει η Μπιενάλε και τι γίνεται η τέχνη, γενικά, όταν πεθάνει.

Πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι αδύνατο να μεταφερθούν σε άλλο χώρο χωρίς να διαλυθούν, που σημαίνει ότι στις 27 Νοεμβρίου θα εξανεμιστούν, μαζί με την Μπιενάλε. Επίσης, τι γίνονται τόσες χιλιάδες, εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο που βγάζουν οι επισκέπτες λες και δεν υπάρχει (φωτογραφικό) αύριο; Περισσότερες από τις 8 στις 10 φωτογραφίες που αποθηκεύονται στο κινητό δεν θα τις χρησιμοποιήσεις ποτέ, ούτε καν θα μπεις στον κόπο να τις ξαναδείς. Τις ποστάρεις στα στόρι και μετά μένουν ξεχασμένες μέχρι να τις πετάξεις στον κάδο ανακύκλωσης. Το ίδιο και τα βίντεο.  

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Φωτο: M. Hulot

Το ελληνικό περίπτερο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μετά από τόσο φολκλόρ, γιγαντιαίων διαστάσεων αφροτέχνη και έργα με πολιτικά και οικολογικά μηνύματα (που τα ξεχνάς πριν βγεις από το περίπτερο), το 3D βίντεο της Λουκίας Αλαβάνου «Αναζητώντας τον Κολωνό» είναι κάτι σαν δώρο. Ένα πολύ δυνατό έργο, από τα πιο δυνατά της Μπιενάλε, αν όχι το πιο δυνατό.

Η μεταφορά του «Οιδίποδα επί Κολωνό» του Σοφοκλή στη σημερινή εποχή και μάλιστα σε έναν τσιγγάνικο μαχαλά, προφανώς είναι ελκυστική και για τους ξένους, γιατί το ελληνικό περίπτερο είχε από την αρχή –και έχει ακόμα– τις μεγαλύτερες ουρές από κάθε άλλο. Το στόρι του Οιδίποδα γίνεται η αφορμή να παραλληλιστεί η μοίρα του τυφλού κaι εξόριστου πρώην βασιλιά της Θήβας που κατέληξε στον Ίππιο Κολωνό με την Αντιγόνη μετά από περιπλανήσεις χρόνων με αυτή των Ρομά, οι οποίοι από τη Θήβα κατέφυγαν στον μαχαλά της Νέας Ζωής.

Ο Οιδίποδας με πρωταγωνιστές Ρομά, μέσα στον σκουπιδότοπο και τις παράγκες της φαβέλας και στο ψυχρό χειμωνιάτικο τοπίο που κάνει πιο έντονο το no future, γίνεται ένα έργο άγριο και ωμό, με αρκετά στοιχεία της ποπ κουλτούρας, το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας (το παρακολουθείς με κάσκα VR) γίνεται σύγχρονο, συναρπαστικό και αξέχαστο. Οι δεκαπέντε φουτουριστικές πολυθρόνες που περιστρέφονται 360º είναι εμπνευσμένες από το έργο του Ζενέτου και συνεισφέρουν στην εμπειρία. 

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Ο Kapoor φτιάχνει γλυπτά και εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων. Φωτο: M. Hulot

Κι αν τα 1.433 έργα που εκτίθενται στη φετινή Μπιενάλε δεν σου αρκούν, η Βενετία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχει ένα σωρό παράλληλες εκθέσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε κάθε μουσείο και γκαλερί της πόλης, που έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όπως η έκθεση με τα έργα του Βρετανο-ινδού Anish Kapoor που φιλοξενείται σε δύο χώρους, στην Gallerie dell'Accademia di Venezia και στο Palazzo Manfrin μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Ο Kapoor φτιάχνει γλυπτά και εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων και αυτά που εκτίθενται –για πρώτη φορά δημόσια– στην Gallerie dell'Accademia di Venezia είναι βουτηγμένα στο αίμα ή στο vantablack, το απόλυτο μαύρο χρώμα που απορροφά το 99.965% του ηλιακού φωτός και είναι «το πιο σκούρο υλικό του κόσμου». Είναι εντυπωσιακά, ακόμα και αν δεν σου αρέσει καθόλου η σύγχρονη τέχνη.

Η καλύτερη έκθεση από όσες είδαμε ήταν στο κτίριο που στεγάζει μέρος της συλλογής της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, μια ομαδική έκθεση αφιερωμένη στον σουρεαλισμό με εξήντα έργα που έχουν συγκεντρωθεί από σαράντα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από ολόκληρο τον κόσμο, αριστουργήματα που παρουσιάζουν ολόκληρη την εξέλιξη του κινήματος, από Dali, τη μεταφυσική ζωγραφική του Giorgio de Chirico και το «Attirement of the Bride» του Max Ernst μέχρι τους αποκρυφιστικούς πίνακες της Leonora Carrington και της Remedios Varo.

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Miram Cahn. Φωτο: M. Hulot

Το σπίτι της Γκούγκενχαϊμ στη Βενετία, πάνω ακριβώς στο Μεγάλο Κανάλι, που σήμερα στεγάζει μέρος της συλλογής της, είναι από μόνο του αξιοθέατο. Το μισοτελειωμένο Palazzo Venier dei Leoni του 1749 που η Πέγκι αγόρασε ακριβώς 200 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής του μαζί με τους κήπους του και το έκανε τη μόνιμη κατοικία της μέχρι το τέλος της ζωής της, εκτός από ένα καταπληκτικό κτίριο, δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, με κήπο όπου μπορείς να καθίσεις (και να δεις τον τάφο με τα θαμμένα σκυλιά της, όλα όσα είχε στη Βενετία τα χρόνια που έμεινε εκεί), φιλοξενεί και απίθανα έργα καλλιτεχνών που εκείνη στήριξε σε όλη της τη ζωή –και πολλούς από αυτούς τους ανέδειξε, όπως ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Ρόθκο και ένα σωρό άλλους εκπροσώπους του κυβισμού, του σουρεαλισμού και της αφηρημένης ζωγραφικής–, φέρνοντας τον μοντερνισμό στην Ευρώπη. Αυτά που εκτίθενται στο σπίτι της είναι πραγματικά μοναδικά, γιατί στα περισσότερα φαίνεται μια διαφορετική πλευρά του καλλιτέχνη από αυτή που ξέρει ο πολύς κόσμος.

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Metteo-Perin
Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
Ο Kapoor φτιάχνει γλυπτά και εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων. Φωτο: M. Hulot

«Όταν λαχταρώ λίγη ομορφιά, ξέρω πού να τη βρω στη Βενετία», λέει η υπεύθυνη ανάπτυξης και συνδρομών του μουσείου Μαρτίνα Πιτζούλ Τζιγκιάτο. «Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνω είναι να κοιτάξω έξω από το μπαλκόνι μου, να περπατήσω στην Basilica dei Frari στον δρόμο για το μουσείο ή να κάνω μια βαρκάδα το ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος βουτάει στη λιμνοθάλασσα και βάφει τα πάντα με μια ρόδινη απόχρωση. Αλλά η ομορφιά που βρίσκω στο μουσείο είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Κάθομαι στο παγκάκι του κήπου, δίπλα στο έργο του Germaine Richter, παρακολουθώντας τους επισκέπτες, και περιεργάζομαι τα αγαπημένα μου σημεία.

Υπάρχει ένα δωμάτιο στο υπόγειο του μουσείου που αποκαλούμε ακόμη όλοι “το πλυσταριό”. Η Πέγκι είχε μεταφέρει το παλιό πλυσταριό εδώ, για να κάνει χώρο για τα έργα του Τζάκσον Πόλοκ αρχικά, και μετά του Tανκρέντι, σήμερα εκεί υπάρχει το σύστημα κλιματισμού. Αυτή η αδιάσπαστη κλωστή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, πάντα μέσα από την ιστορία και τους μύθους της, μου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και μια ακατάβλητη δύναμη κάθε φορά που κάνω εικόνα στο μυαλό μου το μουσείο, λες και αυτή ήταν εδώ πάντα».

Διαβάζω τη βιογραφία της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ και έχω μείνει άναυδος.

Στη Βενετία με overdose τέχνης και ομορφιάς Facebook Twitter
H Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ στη Βενετία.

  

Εικαστικά
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βενετία: Μια πόλη γεμάτη εκθέσεις σε μουσεία και παλάτια

Εικαστικά / Βενετία: Μια πόλη γεμάτη εκθέσεις σε μουσεία και παλάτια

Άνσελμ Κίφερ στο Palazzo Ducale, Ανίς Καπούρ στην Accademia της Βενετίας, Σαμπίνε Βάις στην Casa dei Tre Oci, Μαρλέν Ντιμάς στο Palazzo Grassi, ένα πανόραμα των σουρεαλιστών στη Συλλογή Πέγκι Γκουγκενχάιμ, Γιόζεφ Μπόις στο Palazzo Cini και Ούγκο Ροντινόνε στη Scuola Grande di San Giovanni Evangelista.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λουκία Αλαβάνου: «Προτιμώ να κάνω λιγότερα έργα, θέλω να με αγγίζει βαθιά το κάθε θέμα»

PORTRAITS 2022 / Λουκία Αλαβάνου: «Προτιμώ να κάνω λιγότερα έργα, θέλω να με αγγίζει βαθιά το κάθε θέμα»

Η καλλιτέχνις που τον ερχόμενο Απρίλιο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας νιώθει ότι βρίσκεται απολύτως στο στοιχείο της όταν ασχολείται με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και με μία ταινία αυτού του είδους, που βασίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ και είναι γυρισμένη με ερασιτέχνες Ρομά ηθοποιούς, θα συμμετέχει στη μητέρα όλων των Μπιενάλε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ