Έβελυν Σιούπη (1963-2024) Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Έβελυν Σιούπη (1963-2024): «Αυτό είναι το νόημα, το να είσαι γεμάτος, η χαρά της ζωής»

0

Mεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, στην παραλία. Θυμάμαι τα ποδήλατα στον δρόμο μπροστά στη θάλασσα και τα skateboards σε κάτι πίστες που είχε κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. 

• Αυτό που θυμάμαι από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή η ομίχλη, αυτή η κατάθλιψη του Αγγελόπουλου… 

• Απ' τη Θεσσαλονίκη πήγα στο Λονδίνο και όταν τελείωσα τις σπουδές μου ήρθα για πρώτη φορά μόνιμα στην Αθήνα. 

• Εμένα πάντα μου καρφωνόταν στο μυαλό η κεντρική Ευρώπη και η Αμερική και όχι η Αθήνα. Κάποια στιγμή ήταν και στο χέρι μου να μείνω στο Λονδίνο, είχα και δουλειά και τα πάντα! Με γύρισε όμως πίσω αυτό που λέμε νόστος. Ο νόστος για την Ελλάδα γενικά… 

• Γυρίζοντας στην Ελλάδα, πρωτοέμεινα στα Εξάρχεια. Στάθηκα τυχερή: Γνώρισα τότε τη Σοφία Φιλιππίδου και κάναμε τη Χώρα των φευγάτων, μετά από λίγο ήρθε το Δις εξαμαρτείν, όπου έκανα τη Γιολάντα και έτσι όλα πήραν το δρόμο τους… 

Η Αθήνα είναι γυναικεία πόλη, αν ήταν άνθρωπος θα ήταν η θεά Αθηνά, δυναμική, πολεμική, με την περικεφαλαία να γέρνει όμως λίγο πίσω, να μην καλύπτει ακριβώς δηλαδή, να κάνει παιχνίδι! Γι' αυτό αντέχει και τόσα χρόνια! 

• Η Αθήνα δεν έχει στέκια, δεν υπάρχει αυτό, το σηκώνομαι δηλαδή το πρωί, πάω στο καφενείο και βλέπω φίλους. Περνάω στις δέκα, περνάω στις έντεκα, στις δώδεκα και τους βρίσκω όλους εκεί! Στη Θεσσαλονίκη είναι το αντίθετο, όλοι πίνουνε καφέδες… Εκεί πήγαινα πολύ στο De Facto, ας πούμε, εγώ το έχτισα! Κάποιοι που με θυμούνται από τη Θεσσαλονίκη μού λένε: «Στο De Facto δεν ήσουν;». 

• Η Αθήνα μ' αρέσει τώρα τα Χριστούγεννα, μου θυμίζει λίγο Ευρώπη, που όλα λάμπουν απ' τον Οκτώβρη… 

• Μ' αρέσει ο Λυκαβηττός και να περπατάω απ' το σπίτι ως το Κολωνάκι ή την Ευριπίδου. Όταν κατεβαίνω, κοιτάζω την Αγία Ειρήνη, μου μοιάζει κάπως σαν καθεδρικός ναός, μου θυμίζει λίγο Φλωρεντία με φόντο την Ακρόπολη. 

• Αυτά που λένε για τη Θεσσαλονίκη, ότι είναι ερωτική πόλη, είναι ψέματα! 

• Είναι ένα ξενοδοχείο, απ' αυτά που πάνε τα ζευγαράκια, πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, πολύ ωραίο, δεν θυμάμαι πώς το λένε… Τέλος πάντων, όποιος θέλει να νιώσει ερωτικά στην Αθήνα μπορεί να πηγαίνει εκεί! Πού να τρέχει ο κόσμος τώρα, στα παγκάκια; 

• Εγώ ήρθα μεγάλη στην Αθήνα, όλα τα δυνατά πράγματα τα έζησα έξω… 

• Στην ουσία δεν δέθηκα ποτέ ούτε με την Αθήνα ούτε με τη Θεσσαλονίκη! Μ' άφησαν και οι δύο ασυγκίνητη! 

• Θα άφηνα την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη. Δεν θα μου έλειπε τίποτε απολύτως εκτός από το ότι… δεν θα ήμουν απ' τη Νέα Υόρκη! Αυτό ήταν που με είχε ταράξει και στο Λονδίνο: ότι δεν ήμουν Λονδρέζα! 

• Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κάποτε γινόταν κάτι, υπήρχαν θέματα προς συζήτηση. Τώρα είναι όλα κοσμικότητες, υπάρχει μόνο το να με δούνε και να τους δω. Εμένα αυτά με αφήνουν αδιάφορη… 

• Δεν υπάρχουν πια αξίες! Κάποτε λέγαμε ότι στέλνουμε ένα παιδί στο κολλέγιο, για να έχει καλή μόρφωση και καλές γνωριμίες! Ποιες είναι αυτές οι γνωριμίες, τώρα; Παιδιά νεόπλουτων; Αυτό είναι κακές συναναστροφές! 

• Και στην ουσία ποιοι είναι οι φίλοι μας; Αυτοί που έχουμε απ' τα παιδικά μας χρόνια… Εμένα οι φίλες μου είναι από το δημοτικό! 

• Η Αθήνα είναι γυναικεία πόλη, αν ήταν άνθρωπος θα ήταν η θεά Αθηνά, δυναμική, πολεμική, με την περικεφαλαία να γέρνει όμως λίγο πίσω, να μην καλύπτει ακριβώς δηλαδή, να κάνει παιχνίδι! Γι' αυτό αντέχει και τόσα χρόνια! 

• Από την Αθήνα θα ήθελα, αν μπορούσα, να γκρέμιζα τη νοοτροπία, αυτό μου φαίνεται πιο ενοχλητικό απ' όλα! 

• Θυμάμαι, στο Γοργόνες και μάγκες νομίζω είναι, τη Μαίρη Χρονοπούλου να λέει: «… θα φύγουν αυτά τα σπιτάκια των ψαράδων και θα γίνουνε ξενοδοχεία!». Πεθαίνω γι' αυτή τη σκηνή! 

• Δεν ξέρω κανένα βέρο Αθηναίο, μπορεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο… 

• Δεν γίνεται τίποτε στην Αθήνα, έξω γινόταν κάθε μέρα κάτι, είχαμε κάθε μέρα κάτι να κάνουμε, γι' αυτό θεωρώ την Ελλάδα επαρχία των Βαλκανίων, Βαλκάνια και Τουρκία μαζί… 

• Οι δώδεκα μήνες που πέρασα στο Βερολίνο το 1989 μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια, ήταν από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μου! Τότε το Βερολίνο ήταν πραγματικά το κέντρο του κόσμου, γνώρισα τον Wenders, τον Lacroix, τον Joop και άλλους… 

• Στο Μιλάνο, θυμάμαι, πήγα σε μία παράσταση άρρωστη, για πέντε ώρες κοίταζα το τίποτα, γύρισα στο ξενοδοχείο σχεδόν κλαίγοντας από τους πόνους, αλλά ήμουν ευτυχισμένη… 

• Έχω πραγματικά γεμίσει και από θέατρο και από ζωή… Αυτό είναι το νόημα, το να είσαι γεμάτος, η χαρά της ζωής - εκτός φυσικά απ' το να κάνεις ένα παιδί… Τα υπόλοιπα είναι μαλακίες! 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ