Όλες οι παραστάσεις που θα κάνουν συναρπαστικό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρόβα της Μήδειας του Φρανκ Κάστορφ.
0

Η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων ανοίγει στις 7 και 8 Ιουλίου με το Εθνικό Θέατρο και το έργο από το οποίο ξεκίνησε το 1954 η αναβίωση του αρχαίου δράματος. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Kατερίνα Ευαγγελάτου διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε μετάφραση του Κώστα Τοπούζη και τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης και Ορέστης Χαλκιάς. Μια παράσταση που θα προσεγγίσει το έργο του Ευριπίδη σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, ενώ επί σκηνής θα βρίσκεται αδιάλειπτα ένας θίασος είκοσι τεσσάρων ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών.

Αμέσως μετά, στις 14 και 15 Ιουλίου, ακολουθεί η δεύτερη καλοκαιρινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, οι «Σφήκες» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση του Στέλιου Χρονόπουλου, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και μουσική Νίκου Κυπουργού. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θοδωρής Σκυφτούλης και η ίδια η Κιτσοπούλου. 

Με αφορμή την παράσταση του Κάστορφ και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου, που θα επαναλειτουργήσει μετά από είκοσι δύο χρόνια, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια. 

Στις 21 και 22 Ιουλίου ο καινοτόμος σκηνοθέτης και ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φόλκσμπινε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το γερμανικό στυλ, Φρανκ Κάστορφ, παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αναθέσεις αρχαίων έργων σε διεθνείς και κορυφαίους σκηνοθέτες (Τόμας Όστερμαϊερ το 2021, Γιόχαν Σίμονς και Ούλριχ Ράσε το 2022) και σκηνοθετεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δική του Μήδεια. Ο Γερμανός σκηνοθέτης, παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με τη σύνθεση κειμένων με ιστορικές, πολιτικές και φιλοσοφικές αναφορές, θα παρουσιάσει μια τολμηρή και αντισυμβατική σκηνοθετική πρόταση με τους Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινεία Τσαμάτη, Νικόλα Χανακούλα, Νίκο Ψαρρά. 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
H Έφη Μπίρμπα θα παρουσιάσει μια διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, τα «Βατράχια».

Στις 28 και 29 Ιουλίου η Έφη Μπίρμπα θα παρουσιάσει μια διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, τα Βατράχια, «μια κωμωδία με DNA τραγωδίας», όπως τη χαρακτηρίζει. Η μετάφραση είναι του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, ο οποίος συνυπογράφει με τον Άρη Σερβετάλη και την Έφη Μπίρμπα και τη διασκευή, ενώ η τελευταία έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, και τα κοστούμια (σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα). Παίζουν οι Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης και ο Άρης Σερβετάλης. Μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 

Στις 4 και 5 Αυγούστου ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και Θάνου Τσακνάκη. Ερμηνεύουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρήστος Σαπουντζής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Επίσης σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί την Εκάβη του Ευριπίδη, μια παράσταση που ανοίγει έναν τολμηρό διάλογο με το σήμερα. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Στις 11 και 12 Αυγούστου η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί την Εκάβη του Ευριπίδη, μια παράσταση που ανοίγει έναν τολμηρό διάλογο με το σήμερα. Σε νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και με έναν θίασο αποτελούμενο από τους Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάση Κουρλαμπά, Ερρίκο Μηλιάρη, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκη Σακελλαρίου και Αλέκο Συσσοβίτη. 

Στις 18 και 19 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια «ανατρεπτική ανάγνωση» των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση του Θεόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη και μουσική σύνθεση του Στέφανου Κορκολή, που θα ερμηνεύεται επί σκηνής. Ερμηνεύουν οι Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς, Μαρίζα Τσάρη. 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Χρήστος Σουγάρης. Φωτ.: Mike Rafail

Τέλος, στις 25 και 26 Αυγούστου ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Μια παράσταση ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, όπου μια ομάδα με μάσκες γερόντων, ο Χορός, συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τη μουσική ερμηνεύει επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας και η διανομή αποτελείται από τους Γιώργο Αμούτζα, Χρήστο Μαλάκη, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιάννη Νταλιάνη, Γιάννη Στάνκογλου, Σίμο Κακάλα κ.ά. 

Ταυτόχρονα με τις παραστάσεις, από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου, με αφορμή την παράσταση του Κάστορφ και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου, που θα επαναλειτουργήσει μετά από είκοσι δύο χρόνια, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια. Μια αναδρομή σε όλες τις παραστάσεις του έργου του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από το 1956, οπότε ανέβηκε η Μήδεια του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Μινωτή με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο, μέχρι τις πρόσφατες εκδοχές της. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Φεστιβάλ και των υπολοίπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει Μήδεια στην Επίδαυρο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ