Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»;

Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»; Facebook Twitter
Ο Τιάγκο Ροντρίγκες φτάνει στην καρδιά της σχέσης δυο ανθρώπων και ενδιαφέρεται όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τον θεατή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ένα αυτοκίνητο με τα αλάρμ αναμμένα διασχίζει τους δρόμους, μέσα του δυο άνθρωποι που δεν αναπνέουν∙ εκείνη από αδυναμία ‒η ασθένεια την εμποδίζει‒, εκείνος από φόβο.

Μέχρι την πύλη που οδηγεί στα επείγοντα η ζωή περνάει σαν φιλμ, με όσα φαίνονται ασήμαντα φτερουγίσματα της καθημερινότητας, αλλά και τα σημαντικά, τελικά, μιας σχέσης, όταν η αναπνοή, το βλέμμα και τα σώματα συντονίζονται.

Είναι μια κομβική στιγμή ‒ μέσα στο νοσοκομείο ο τόπος και ο χρόνος γίνονται έννοιες ρευστές, παρελθόν, παρόν και μέλλον εισχωρούν αδυσώπητα στη ζωή ενός ζευγαριού, δυο ανθρώπων που αγαπιούνται βαθιά, γεμίζοντάς τη ρωγμές και ερωτηματικά που ανακαλούν ακλόνητα αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης.

Στην πρόβα τους στη Στέγη τα σώματα του Νίκου Καραθάνου και της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου δονούνται ανεπαίσθητα, κλίνει ο ένας προς το μέρος του άλλου καθώς ξεκινούν να αφηγούνται την ιστορία του «Χορού των εραστών» που έγραψε ο Πορτογάλος Τιάγκο Ροντρίγκες, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, σκηνοθέτης των έργων «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» και «Εκάβη, όχι Εκάβη». Ο ίδιος αποκαλεί τις τέσσερις σκηνές του έργου «τραγούδια».

Οι σχέσεις δεν ορίζονται από τη θεωρία της αγάπης. Ένα ζευγάρι που αγαπιέται δεν συζητά θεωρητικά για την αγάπη, ζει τη λάντζα της, που είναι το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι της σχέσης, και εκεί δοκιμάζεται: στις οδοντόβουρτσες, τα σκουπίδια, στους μικρούς θυμούς και τους καθημερινούς εκνευρισμούς.

Ο Ροντρίγκες ξεκίνησε να γράφει αυτό το πρώτο του θεατρικό έργο, ένα μεγάλο ερωτικό ποίημα, αυτοβιογραφικό και απόλυτα προσωπικό, το 2006, και το ολοκλήρωσε μέσα στην πανδημία του Covid. «Είναι σαν να παραθέτει διάφορα περιστατικά», λέει ο Νίκος Καραθάνος, «πιάνεται από τη σχέση δυο ανθρώπων την ώρα που αναμετριούνται με μια οριακή εμπειρία, μεταξύ ζωής και θανάτου, για να μιλήσει για τον χρόνο, τη φθορά και το μαζί, για τη ζωή που περνά όλη μπροστά στα μάτια σου».

«Παρόλο που με έναν τρόπο είναι αυτοβιογραφικό έργο, κάθε λέξη ακουμπά τον καθένα μας, κάθε θεατή-ακροατή, με πολύ προσωπικό τρόπο, ανοίγει κάτι πολύ δικό του, μια δική του πορτούλα», προσθέτει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μέσα από μια εμπειρία πολύ τραυματική και τρομακτική ο Ροντρίγκες ανατέμνει μια σχέση, αναρωτιέται τι είναι η αγάπη. «Όλο αυτό το τοποθετεί μέσα στον χρόνο, στην τριβή της καθημερινότητας, δεν εξιδανικεύει τη σχέση», λέει η Μαρίσσα.

«Δεν φοβάται να βρει τη λάμψη στην κοινοτοπία, το πόσο λαμπερά μπορεί να είναι τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα στη ζωή μας. Τις χαζές κουβέντες που μπορεί να πούμε ο ένας στον άλλο κάθε πρωί και κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε αυτός τις κάνει αστερισμούς στον ουρανό», λέει ο Νίκος. «Τον ενδιαφέρει πιο πολύ ο άνθρωπος».

Ποιον βαθμό δυσκολίας βάζει ο σκηνοθέτης, ζητώντας από δυο ηθοποιούς να φέρουν με πάθος και ευαισθησία το δικό τους βίωμα στη σκηνή και να συνδεθούν με τις λέξεις και τον ρυθμό ενός κειμένου που κινητοποιεί διαρκώς και με τρόπο διαφορετικό τα αισθήματα; Τη Μαρίσσα αυτή η σχέση με το κείμενο τη διευκολύνει, είναι αιτούμενο στη ζωή της και της δίνει χαρά να το συναντά και στις συνεργασίες της, δηλαδή να αγαπά τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει. Και, φυσικά, της δίνει απέραντη χαρά να δουλεύει με τον Νίκο που αγαπά σαν άνθρωπο ανενδοίαστα∙ η φιλία τους κρατά πολλά χρόνια. «Η δυσκολία, πρακτικά και τεχνικά, είναι ότι πρέπει να αναπνέουμε μαζί, με τον ίδιο πνεύμονα, δεν γίνεται αλλιώς. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε απόλυτα ίδιοι και απόλυτα προσωπικοί», λέει ο Νίκος. «Από την άλλη, είναι τόσο συγκλονιστικά απλό και καθημερινό αυτό που συμβαίνει, που είναι πέραν του παιξίματος και της εξομολόγησης και ομολογίας στο κοινό. Είναι κάτι τόσο δικό μας και δικό σας που προκαλεί εντύπωση το ότι ένας άνθρωπος που είναι στην πρώτη γραμμή της τέχνης στην Ευρώπη, ο Τιάγκο, ξαφνικά κάνει κάτι τόσο “ταπεινό”, μακριά από τις “ψηλές κορφές” της τέχνης, καθόλου επιδεικτικό, κάτι σαν αυτό που είσαι, σαν αυτό που ζεις στο σπίτι σου, λες “αυτό που συμβαίνει το ξέρω καλά”», εξηγεί ο Νίκος.

Ο Ροντρίγκες, που τον κινεί πάντα η δραματουργία, στο πρώτο του κείμενο μιλά για την αγάπη μέσα σε μια στιγμή κρίσης που αιωρείται μεταξύ ζωής και θανάτου. «Εξετάζοντας τους χαρακτήρες μου και το τι έχουν ζήσει είναι σαν να εξετάζω την πορεία του θεάτρου μου από τότε που ξεκίνησα να γράφω», λέει. «Οι χαρακτήρες θα είναι ακόμα ερωτευμένοι; Ο νέος άντρας που ήμουν τότε, που τόλμησε να γράψει αυτό το έργο, θα έχει την ίδια ανάγκη να κάνει θέατρο; Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος να ακούσω την απάντηση, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την ερώτηση».

Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»; Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει τοίχος. Οι δυο άνθρωποι μοιράζονται στη σκηνή μαζί μ’ εσένα, με κάθε θεατή ξεχωριστά, κάτι για το οποίο δεν είμαστε έτοιμοι, τον θάνατο, την έλλειψη του άλλου, τις βαθύτερες σκέψεις που εκφράζονται με απλές λέξεις».

Η ελλειπτικότητα και η ποιητική του κειμένου, οι απλές και απογυμνωμένες λέξεις συναντούν τα αισθήματα, ο ρυθμός την ένταση και το χιούμορ, πολεμώντας τη φθορά των σχέσεων στην αληθινή ζωή. Δεν χρειάζεται να ακούσει κάποιος αυτές τις λέξεις περισσότερο από δυο λεπτά, του φτάνουν για να συνδεθεί με τις εικόνες που προκαλούν, να ανακαλέσει συναισθήματα, φόβους, να αναρωτηθεί για τις βεβαιότητές του.

«Δεν υπάρχει τοίχος. Οι δυο άνθρωποι μοιράζονται στη σκηνή μαζί μ’ εσένα, με κάθε θεατή ξεχωριστά, κάτι για το οποίο δεν είμαστε έτοιμοι, τον θάνατο, την έλλειψη του άλλου, τις βαθύτερες σκέψεις που εκφράζονται με απλές λέξεις. Πρέπει να φτάσουν σ’ εσένα άφθαρτες, γίνεται κάτι πολύ ιδιαίτερο, πολύ σπάνιο, πολύ απλό, πολύ μικρό, τεράστιο ωστόσο μέσα σου σε αξία, αυτή την αίσθηση έχω από τη σκηνή. Ενώ δεν απευθύνεσαι σε κάποιον, απευθύνεσαι στον καθένα ξεχωριστά», λέει η Μαρίσσα. «Θα πω κάτι προσωπικό. Από τότε που πέθανε ο μπαμπάς μου, πριν από πάρα πολλά χρόνια, κάθε φορά που άκουγα ασθενοφόρο πίστευα ότι ήταν μέσα δικός μου άνθρωπος. Όταν διάβασα το κείμενο σκέφτηκα αμέσως αυτό, μου ξύπνησε μια ανάμνηση που με χτύπησε με δύναμη. Έκλαιγα γιατί ο Τιάγκο έχει μια μαεστρία στον τρόπο που οργανώνει τις λέξεις. Όπως έχει πει και ο ίδιος, μέσα στην απόλυτη πειθαρχία αποκαλύπτεται η ουσιαστική και απέραντη ελευθερία. Αυτό νομίζω πως κάνει στο κείμενό του με τις λέξεις, με τον τρόπο που τις μετράει, και μέσα από αυτή την πειθαρχημένη παρτιτούρα βγαίνει κάτι πολύ ανοιχτό και γενναιόδωρο».

Ο Ροντρίγκες ανοίγει με το κείμενό του μια μεγάλη εικόνα που αποτελείται από μικροσκοπικές, σχεδόν αόρατες ψηφίδες. Ο θεατής ταξιδεύει από μια κρεβατοκάμαρα σε ένα νοσοκομείο και πάλι πίσω, επιστρέφει στην καθημερινότητα και στις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν μετά από μια τόσο μεγάλη δοκιμασία.

Στο πρώτο μέρος, στο πρώτο «τραγούδι», σε βάζει να σκεφτείς «τι θα γίνω αν ο άνθρωπός μου κινδυνέψει να χαθεί; Αν ο αγαπημένος μου φύγει; Έχουμε χρόνο; Να σωθούμε γιατί έχουμε πράγματα να κάνουμε».

Ο Ροντρίγκες λέει ότι έχει εστιάσει «στον ψυχικό πλούτο αυτών των δυο υπέροχων ηθοποιών. Το έργο είναι η αφετηρία, δεν ολοκληρώνεται ποτέ, οι ηθοποιοί “γράφουν” τις αισθήσεις του κειμένου. Εγώ έγραψα τις λέξεις, αλλά η αίσθησή τους καταγράφεται από τους ηθοποιούς μου που προσθέτουν τη δική τους ερμηνεία στα νοήματα ως μεσάζοντες. Δεν γράφω για μένα ούτε για το κοινό, στόχος μου είναι οι ηθοποιοί να συναντήσουν το κοινό». Η ερμηνεία και των δυο και η χημεία τους τον έκαναν να δει ποιότητες που όταν έγραφε το κείμενο δεν είχε σκεφτεί, παραδίδεται λοιπόν στους ερμηνευτές του, αφήνοντας το κείμενο ως δώρο.

Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»; Facebook Twitter
«Παρόλο που με έναν τρόπο είναι αυτοβιογραφικό έργο, κάθε λέξη ακουμπά τον καθένα μας, κάθε θεατή-ακροατή, με πολύ προσωπικό τρόπο, ανοίγει κάτι πολύ δικό του, μια δική του πορτούλα», λέει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το σπουδαίο σε αυτό το κείμενο», λέει ο Νίκος, «είναι πώς δεν αφορά μόνο το μετά ή τον κίνδυνο να χαθεί κάτι αλλά και το πριν, τα πράγματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όσα έμειναν στη μέση, σχέδια που δεν εκτελέστηκαν, μικρές πράξεις της καθημερινότητας».

«Αυτές οι μικρές εκκρεμότητες, οι ασήμαντες, είναι η ζωή», συνεχίζει η Μαρίσσα.

Οι σχέσεις δεν ορίζονται από τη θεωρία της αγάπης. Ένα ζευγάρι που αγαπιέται δεν συζητά θεωρητικά για την αγάπη, ζει τη λάντζα της, που είναι το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι της σχέσης, και εκεί δοκιμάζεται: στις οδοντόβουρτσες, τα σκουπίδια, στους μικρούς θυμούς και τους καθημερινούς εκνευρισμούς.

Παράλληλα με τη σχέση που εκτυλίσσεται στη σκηνή, συμπληρωματικά και εντός των συναισθημάτων που αναδύονται υπάρχει η σχέση του Νίκου και της Μαρίσσας που ξεκινά από το 2009, από τις πρόβες της «Δωδέκατης Νύχτας» που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Ο Νίκος έπαιζε τον Μαλβόλιο και η Μαρίσσα την Ολίβια. Αγαπήθηκαν πολύ, ταίριαξαν, και όταν τέλειωσε η παράσταση, η Μαρίσσα ξεκίνησε πρόβες για μια παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων της συνέβη ένα τρομερό ατύχημα∙ αυτή η στιγμή καθόρισε με έναν τρόπο και τη σχέση τους. Δέθηκαν οι ζωές τους, η Μαρίσσα έδινε τη μάχη της για την αποκατάσταση, ο Νίκος της πρότεινε διαρκώς να δουλέψουν μαζί και όταν αργότερα, το 2012, θα έκανε το «Δεκαήμερο», η Μαρίσσα του τηλεφώνησε για να του ζητήσει να γίνει βοηθός του, για να έχει έναν λόγο να βγαίνει από το σπίτι και να κάνει κάτι όχι για εκείνη αλλά για τους άλλους. Έτσι ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί και συνεχίζουν και σήμερα. «Με τη Μαρίσσα περπατήσαμε και περπατάμε μαζί. Έχεις έναν άγγελο δίπλα σου, ο οποίος από τον πολύ πόνο του θεραπεύει τους άλλους. Οι άνθρωποι που πονάνε, που ζουν με τον πόνο, έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν τους άλλους», λέει ο Νίκος. Για τη Μαρίσσα ο Νίκος είναι ο άνθρωπος που την έμαθε να μη φοβάται. «Κάποια σόγια σού τυχαίνουν στη ζωή, στις ζαριές έρχονται κάποιοι φίλοι που δεν τους διαλέγεις εσύ. Θα συναντήσεις κάποιους ανθρώπους και θα πορευτείς μαζί τους γιατί είναι μαγικοί. Κάτι συμβαίνει κι αυτοί βρίσκονται μπροστά σου, είναι οι αδελφές ψυχές σου, εραστές και φίλοι και αντίπαλοι και οικογένεια, όλα μαζί», λέει ο Νίκος. «Δεν ξέρω με ποια λέξη να το περιγράψω αυτό, αν είναι πολύτιμο ή επιστήθιο∙ είναι ένα κομμάτι από το σώμα σου και αν είναι να φύγει, το σώμα σου διαλύεται».

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αυτή η παράσταση, αυτό το κείμενο δεν μπορεί να ερμηνευθεί από ανθρώπους που δεν ταιριάζουν, δεν συνδέονται, δεν γνωρίζονται καλά, δεν συντονίζονται στη ζωή. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο και αυτό το επάγγελμα αυτή η μεταξύ τους σχέση έχει σημασία.

Υπάρχει χρόνος για να ζήσεις την αγάπη με το «για πάντα»; Facebook Twitter
Ο Νίκος Καραθάνος και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου με τη συνεργάτιδα του Τιάγκο Ροντρίγκεζ, Αργυρώ Χιώτη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ποιο είναι το κομμάτι της αγάπης που τους δυσκολεύει στην καθημερινότητά τους με τους συντρόφους τους, τους ανθρώπους της ζωής τους;

«Είναι αυτό που λέμε και στο έργο», λέει ο Νίκος, «η τριβή στην καθημερινότητα, το κάθε μέρα, ποιος θα μπει πρώτος στο μπάνιο, ποιος είναι δίπλα στο κρεβάτι, όλος αυτός ο ηλεκτρισμός, να είσαι μαζί και να γρατζουνίζεσαι με τον άλλο. Αυτό φοβάσαι ότι μπορεί να χάσεις και αυτό τελικά σου λείπει».  «Έχω ανακαλύψει ότι κάθε φορά που εκνευρίζομαι φουντώνει η αγάπη μου, θέλω να είμαι συνεχώς στην αγκαλιά του συντρόφου μου, είναι οξύμωρο, αλλά έτσι συμβαίνει», λέει η Μαρίσσα.  

«Τον Τιάγκο τον ενδιαφέρει ο άνθρωπος», λέει η καλλιτεχνική συνεργάτιδα του Ροντρίγκες, Αργυρώ Χιώτη. «Όσες πρόβες κάναμε, δεν τον άκουσα ούτε μια στιγμή να μιλάει για πράγματα που έχουν να κάνουν με ψυχολογία, για παράδειγμα. Ήταν και ο ίδιος τόσο ελεύθερος, άμεσος στην επαφή του. Μένει στη μουσική, την ποίηση, την απλότητα της φόρμας που προτείνει και στη μορφή που έχει. Που σημαίνει ότι αυτό που είναι πολύτιμο είναι να αφήνεις τα πράγματα να συμβαίνουν, τους ηθοποιούς να δίνουν ζωή σε αυτό το ποίημα ‒ και ο σκηνοθέτης να τους αφήνει να υπάρξουν. Πόσο καταπληκτικό είναι αυτό όταν συμβαίνει στη σκηνή και πόσο σπάνιο!».

Ο Τιάγκο Ροντρίγκες φτάνει στην καρδιά της σχέσης δυο ανθρώπων και ενδιαφέρεται όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τον θεατή. Θέλει να αισθανθεί και να συνδεθεί μαζί του με μια σχέση πειστική, αληθή, μέσα από ένα κείμενο που έχει γίνει προσωπικό ζήτημα και των ίδιων των ηθοποιών, θέλει το «μαζί για πάντα» να εννοείται με λεπτότητα και βάθος κόντρα στη φθορά. Τα πολλά επίπεδα του έργου και τα θέματα που διαρκώς ανοίγει μοιάζουν σαν μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, όπου όλα απειλούνται και όπου η ζωτική δύναμη της αγάπης επανεμφανίζεται. Η συνθήκη της αληθινής ζωής και των αληθινών σχέσεων που μέσα στη θεατρική πράξη μεταμορφώνονται ακόμα και σε κάτι ελάχιστο, ένα νεύμα, μια αναπνοή, έναν συντονισμένο ψίθυρο είναι αυτό που κάνει το έργο ξεχωριστό, σαν ύμνο, σαν ρέκβιεμ για την αγάπη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

Στις Πρόβες της Επιδαύρου / Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

«Hecuba, not Hecuba» ονομάζεται το νέο μεγάλο «στοίχημα» του Τιάγκο Ροντρίγκες, η παράσταση που παρουσιάζει ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν με την Comédie-Française στην πρώτη του Επίδαυρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Fall Preview 2024 / 15 παραστάσεις που έρχονται το φθινόπωρο

Η θεατρική σεζόν 2024-25 χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επαναλήψεις της περσινής χρονιάς. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου καταλαμβάνουν σημαντική θέση, ενώ δεν λείπουν και οι αναγνώσεις σύγχρονων έργων που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες του θεάτρου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Οι γυναίκες του ελληνικού θεάτρου

Σπουδάστριες, σκηνοθέτιδες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, θιασάρχες, επιχειρηματίες, δραματουργοί: το ελληνικό θέατρο αλλάζει και οι γυναίκες διεκδικούν επί ίσοις όροις τη θέση τους σε όλες τις παραγωγικές του βαθμίδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Στέγη υποδέχεται τη νέα σεζόν με τρεις μοναδικές στιγμές το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου

Πολιτισμός / Η Στέγη υποδέχεται τη νέα σεζόν με Καραθάνο, Γουλιώτη και ένα μεγάλο πάρτι

Ο Τιάγκο Ροντρίγκες σκηνοθετεί τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Στεφανία Γουλιώτη θα βρεθεί 24 ώρες επί σκηνής και ένα μεγάλο πάρτι θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας σεζόν της Στέγης τον Οκτώβριο.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κληρονομιά μας, ένα πανόραμα της και της ιστορίας των γκέι ανδρών

Θέατρο / «Η κληρονομιά μας»: Η ιστορία της gay κοινότητας γίνεται ένα συγκινητικό θεατρικό έργο

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ, ένα έργο με αφετηρία την γκέι ζωή που αφορά την αγάπη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, είτε ομόφυλες είτε ετερόφυλες, τα όνειρα, τους φόβους και τα ματαιωμένα σχέδια. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Θέατρο / Γαλήνη Χατζηπασχάλη: «Δεν μιλάμε για τα σεξουαλικά βοηθήματα κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές»

Πρωταγωνιστεί στο «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», μια παράσταση που φωτίζει το πώς, ακόμη και σήμερα, δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ. Με αφορμή το έργο, κάναμε μια απρόβλεπτη συζήτηση με την αγαπημένη ηθοποιό για τα ταμπού, την εμμηνόπαυση και τη γυναικεία σεξουαλική χειραφέτηση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Θέατρο / Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Mια επιμελής εικονογράφηση του μπρεχτικού αριστουργήματος εκτυλίσσεται ενώπιόν μας, χωρίς να δονείται από καμία εσωτερική αναγκαιότητα - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Βαρόνος “Φ”»: Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Θέατρο / Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Πιάνοντας το νήμα από την ιδέα μιας καυστικής κωμωδίας ηθών του 1870 που μιλά για την απάτη, η ιστορία ενός ψευτοευγενούς στην παράσταση «Βαρόνος “Φ”» φτάνει στη σύγχρονη υποκρισία και στον εαυτό που θέλουμε να δείχνουμε στην κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ