TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η Βαλχάλα των Led Zeppelin

Immigrant Song. Η εποποιία των Βίκινγκ τραγουδισμένη από τους Led Zeppelin

Οι Led Zeppelin στην Χιροσίμα Facebook Twitter
Οι Led Zeppelin, τουρίστες στην Χιροσίμα το 1971
'Ενα άρθρο από το lhistgeobox.blogspot.com, ένα blog Γάλλων καθηγητών που σκοπό έχει την ανακάλυψη των προγραμμάτων Ιστορίας και Γεωγραφίας μέσω της μουσικής.

 

Ανάλογα με τις εποχές, η μορφή των Βίκινγκ δεν έπαψε να μεταλλάσσεται, ακολουθώντας ερμηνείες διαφορετικές και μερικές φορές αντιφατικές. Οι σύγχρονες αναπαραστάσεις των Σκανδιναβών πολεμιστών - που μας μαθαίνουν περισσότερα για εμάς τους ίδιους παρά για εκείνους - χρησιμοποιούν μια σειρά από επίμονες εικόνες και κλισέ. Στον δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα, οι Βίκινγκ συχνά παριστάνονται ως αιμοδιψείς και βίαιους βαρβάρους. Όπως μας υπενθυμίζει ο Bruno Dumézil, "αυτή η αναπαράσταση επανενεργοποιείται συνεχώς (...) περιγράφοντας και το πιο πρόσφατο φαινόμενο των μηχανόβιων συμμοριών που εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950. (...) Αντιγράφοντας στοιχεία από τις ομάδες μηχανόβιων στις οποίες είχαν πολλούς θαυμαστές, τα ροκ συγκροτήματα, και ειδικά εκείνα που παράγουν τη βίαιη μουσική και καλλιεργούν μία κακή φήμη, οικειοποιήθηκαν και τις παραστάσεις του βαρβάρου." Οι μουσικοί των Led Zep φαντάζονται τον εαυτό τους "ως Βίκινγκ που ξεκινούν να κατακτήσουν τις αίθουσες συναυλιών (και τις groupies) της αμερικανικής αγοράς" (Bruno Dumézil: Οι Βάρβαροι, εκδ. Puf). Εξάλλου, το συγκρότημα εμπνεύστηκε το κομμάτι Immigrant Song  που ανοίγει το τρίτο άλμπουμ των Led Zeppelin (Led Zeppelin III) μετά από ένα ταξίδι στην Ισλανδία που έκανε το 1970. Το τραγούδι περιγράφει την εκστρατεία μιας ομάδας Βίκινγκ προς τα δυτικά.

Ο τίτλος ανοίγει με μια από τις πιο αξέχαστες εισαγωγές στην ιστορία της ροκ. Πάνω σε έναν πολεμικό ρυθμό που εκτελούν από κοινού ο John Bonham και ο Jimmy Page, ο Robert Plant ουρλιάζει σαν πολεμιστής που εφορμά εναντίον εχθρικών στρατευμάτων. Η κραυγή αυτή θυμίζει τις σάλπιγγες που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκ για να σημάνουν επίθεση. Στο πρώτο κουπλέ, ο Plant ορίζει το σκηνικό. Γίνεται αναφορά σε ανθρώπους που προέρχονται από τη "χώρα του πάγου και του χιονιού", όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ πραγματικά και όπου τα ιαματικά νερά αφθονούν. Αυτή η περιγραφή μάς επιτρέπει να τοποθετήσουμε τους πρωταγωνιστές σε μια βόρεια χώρα. "Το σφυρί των θεών θα οδηγήσει τα πλοία μας σε νέα εδάφη για να πολεμήσουμε την ορδή." Η εν λόγω συμμορία φαίνεται να ξεκινάει μια εκστρατεία σε άγνωστα εδάφη, όπου θα δώσει μάχη κατά των εκεί πληθυσμών. Για να διασφαλιστεί η προστασία της ομάδας, επικαλούνται το σφυρί του Thör, το πιο ισχυρό όπλο των θεών, ένα σύμβολο προστασίας του σύμπαντος από τις δυνάμεις του χάους. Στη βόρεια μυθολογία, ο Thör, θεός της αστραπής και της βροντής, διαθέτει ένα σφυρί που ονομάζεται Mjölnir. Το πλήρωμα θέλει διακαώς να πολεμήσει, είναι έτοιμο να ριχτεί στη μάχη. Αναμφίβολα αντλούν την ανδρεία τους από την επίκληση στη Valhalla, στον τόπο εκείνο όπου οδηγούνται οι γενναίοι πολεμιστές που έπεσαν νεκροί στη μάχη. Βρίσκεται στο βασίλειο των θεών (Asgard), και αντιπροσωπεύει τον παράδεισο των γενναίων. Το ρεφρέν περιγράφει τον στρατό των Βίκινγκ που ταξιδεύει στη θάλασσα πάνω σε ένα drakkar, μέχρι να φτάσει στη "δυτική ακτή".

"Πόσο γλυκά μπορούν τα καταπράσινα χωράφια σας να ψιθυρίζουν και να διηγούνται πράσινες αιματηρές ιστορίες, το πώς δαμάσαμε τις παλίρροιες του πολέμου". Όπως τα κύματα, οι Σκανδιναβοί πολεμιστές ξεχύνονται στις ακτές. Ο αφηγητής μπορεί στη συνέχεια να αναρωτηθεί, παρατηρώντας τα υπέροχα σκανδιναβικά τοπία, πόση βία μπόρεσε να υπάρξει, ή γιατί οι Βίκινγκ ένιωσαν την ανάγκη να εισβάλουν σε άλλα μέρη. Χωρίς αμφιβολία, τα χωράφια δεν θα ήταν και τόσο πράσινα ...

"Είμαστε οι κυρίαρχοι αφέντες σας". "Καλύτερα να σταματήσετε (να αντιστέκεστε), και να ξαναχτίσετε τα ερείπιά σας. Για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη και η εμπιστοσύνη, παρά τις ήττες σας." Το τέλος του τραγουδιού ακούγεται σαν ο θρίαμβος των βόρειων πολεμιστών. Οι τελευταίοι απεικονίζονται ως πανίσχυροι κατακτητές που επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία τους στις χώρες όπου εισέβαλλαν. Δεν απομένει στους κατακτημένους πληθυσμούς παρά να υποταχθούν. Μόλις επιστρέψει η ειρήνη, μπορεί να ξεκινήσει μία ήσυχη εποχή ευημερίας. Στην πραγματικότητα, πέρα ​​από τις μάχες με σπαθιά που αποτελούν μέρος της λαογραφίας και της μνήμης, οι επιρροές των Βίκινγκ δεν ήταν καθόλου ίδιες από τη μια περιοχή στην άλλη. Το αρχιπέλαγος των Ορκάδων που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας είναι εντελώς σκανδιναβικό. Στα Βρετανικά Νησιά, η επιρροή των Βίκινγκ συναντάται στις τέχνες, την αρχιτεκτονική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περίπου χίλιες λέξεις σκανδιναβικής προέλευσης στην αγγλική γλώσσα. [...]

Το Immigrant song καθιερώθηκε γρήγορα ως ένα κλασικό κομμάτι των Led Zep. Μεταξύ 1970 και 1972, το συγκρότημα συνήθιζε να ανοίγει τις συναυλίες του με τον τίτλο αυτό. Πρέπει να πούμε ότι οι πολύ αναγνωρίσιμες κραυγές του Plant σε συνδυασμό με το έντονο riff που παίζεται staccatto ξεσηκώνουν τον ακροατή ήδη από τις πρώτες νότες! Το "Hammer of the Gods" που αναφέρεται στο τραγούδι γίνεται επίσης για τους φανς ένα σημείο αναφοράς για τους Led Zeppelin και την δονούμενη μουσική τους. 

Μτφ. Σ.Σ. 
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ