Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Raven Revisited. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, το ανέβασμα μεγάλων θεατρικών παραγωγών στην καλοκαιρινή Αθήνα φάνταζε απαγορευτικό και μόνο ως ιδέα.

Με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου να καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις απαιτήσεις του θεατρόφιλου κοινού κατά τους θερινούς μήνες, το ερώτημα γιατί δεν αποφασίζουν να επενδύσουν οι παραγωγοί και οι θεατρικοί οργανισμοί σε νέες παραστάσεις ώστε να διευρυνθεί σημαντικά η σεζόν και μετά το τυπικό πέρας της την Κυριακή των Βαΐων, ταλάνιζε πολλούς από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Κι ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο υπάρχουν σχεδόν κάθε χρόνο αξιόλογες επιλογές –και φέτος δύο από τις ωραιότερες δουλειές ολόκληρης της σεζόν έκαναν πρεμιέρα μέσα στον Μάιο–, ο Ιούνιος σηματοδοτούσε σχεδόν κάθε χρόνο το κατέβασμα των ρολών και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της θεατρικής πραγματικότητας στην Πειραιώς 260, χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, στο Ηρώδειο κι έπειτα στην Επίδαυρο και τα διάφορα περιφερειακά θέατρα των δήμων (Κηποθέατρο Παπάγου, Θέατρο Βράχων, Βεάκειο, Θέατρο Πέτρας κ.λπ.) που παραδοσιακά φιλοξενούν τις μεγάλες περιοδείες του Αρχαίου Δράματος, πριν ή μετά την παρουσίαση στην Επίδαυρο ή το Ηρώδειο, καθώς και στο κατά παράδοση κραταιό Δελφινάριο για τα λαϊκά θεάματα των επιθεωρήσεων.

Με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου να καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις απαιτήσεις του θεατρόφιλου κοινού κατά τους θερινούς μήνες, το ερώτημα γιατί δεν αποφασίζουν να επενδύσουν οι παραγωγοί και οι θεατρικοί οργανισμοί σε νέες παραστάσεις ώστε να διευρυνθεί σημαντικά η σεζόν και μετά το τυπικό πέρας της την Κυριακή των Βαΐων, ταλάνιζε πολλούς από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Να, όμως, που φέτος επιχειρείται ένα –έστω και περιορισμένης εμβέλειας– πείραμα να ανέβουν παραγωγές που δείχνουν καθ' όλα αξιόλογες, στην εκπνοή του Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο, σε πλήρη ανεξαρτησία από το Φεστιβάλ.

Στο σύνολό τους μπορεί να αφορούν περιορισμένες παραστάσεις, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν λάβει επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, για την οποία φέτος υπήρξε πιο «χαλαρό» χρονικό πλαίσιο αναφορικά με την υλοποίηση τους, ωστόσο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μας γιατί αν το πείραμα λειτουργήσει, κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει ένα μακροπρόθεσμο και σταδιακό «άνοιγμα» της σεζόν στο καλοκαίρι - παρόλο που το χρονικό πλαίσιο για τις επιχορηγήσεις που αφορούν την επόμενη σεζόν θα είναι και πάλι πιο «σφιχτό».

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί εξάλλου στην Ελλάδα προ εικοσαετίας και με τα κινηματογραφικά πράγματα, όταν οι πρώτες δειλές καλοκαιρινές πρεμιέρες οδήγησαν σε σταδιακή διεύρυνση της σεζόν και σε καθιέρωση της ταυτόχρονης εξόδου των περισσότερων καλοκαιρινών blockbusters στη χώρα μας – κι αυτό πριν από την κυριαρχία του φαινομένου της πειρατείας.

Απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το κοινό της Αθήνας, με την πολυσυλλεκτικότητα που το διακρίνει, καθώς και αν (και με ποιο τρόπο) θα μπορούσε αυτό το άνοιγμα να απευθυνθεί σοβαρά και στοχευμένα στους τουρίστες που πλέον καταλύουν ολοένα και περισσότερο και στην Αθήνα το καλοκαίρι, χωρίς να περιορίζονται απλά σε ένα stop-over λίγων ωρών προτού κατευθυνθούν προς τα νησιά.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
REM/ κήπος

Κάνουν πρεμιέρα

«Ο λόγος που ανεβάζουμε παράσταση στο τέλος της σεζόν είναι η ανάγκη! Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει η εργασία μας σ' ένα αποτέλεσμα και η οικονομική συνθήκη που δημιουργεί καθυστερήσεις».

Η Άννα Κοκκίνου εξηγεί γιατί αποφάσισε να παρουσιάσει αυτές τις μέρες τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Σφενδόνη «REM/ κήπος», και όχι νωρίτερα ή από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πέντε ηθοποιοί οδηγούν τον θεατή μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, στον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας. Μολονότι θέατρο, η παράσταση είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστούν οι ήχοι:

Πολλοί αντίλαλοι και πολλές φωνές κατοικούν αυτόν τον κήπο, όπου πλέκονται κείμενα, μεταξύ άλλων, των Ομήρου, Κλάιστ, Έλιοτ, Προυστ, Βιζυηνού και Καβάφη και επεξεργασμένα κινηματογραφικά θραύσματα των Βιγκό, Ταρκόφσκι, Μπέργκμαν, Αντονιόνι, Μπρεσόν και Ζβιάγκιντσεφ.

Την εκπνοή μιας επιτυχημένης για την ίδια σεζόν επιλέγει όμως και η Ρούλα Πατεράκη για να σκηνοθετήσει για ένα σύνολο μόλις πέντε παραστάσεων στο Θέατρο Ροές το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Η Επίκληση της Γοητείας» που εξελίσσεται μέσα από πέντε επεισόδια.

Επεισόδιο πρώτο. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, μέσα στην αβεβαιότητα ενός τοπίου. Επεισόδιο δεύτερο. Ένας άνδρας και ένα κορίτσι, μέσα σ' ένα φασματικό λεωφορείο. Επεισόδιο τρίτο. Ένας σκύλος και ένα ιπτάμενο θηρίο, μέσα στην αρένα. Επεισόδιο τέταρτο. Ένας άνδρας και ένας άλλος άνδρας, μέσα στο όριο της ακραίας εκπαίδευσης. Τελευταίο επεισόδιο. Ένα κορίτσι, μέσα στον καθρέφτη.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Η Επίκληση της Γοητείας. Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

Ο πολυπράγμων Κωνσταντίνος Ρήγος, μετά την ανάληψη καθηκόντων στη θέση του Διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σχεδόν παράλληλα με το έργο «Πορνοστάρ – Η Αόρατη βιομηχανία του σεξ» της Ελένης Πέγκα, που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών, τέλη Ιουνίου, επιστρέφει όχι με μία αλλά με δύο νέες παραστάσεις του Χοροθεάτρου Οκτάνα.

Στην πειραματική «Βαβέλ», που παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, ο ομώνυμος πύργος έχει πέσει, η πόλη έχει καταστραφεί και κάθε έννοια «ύψους» έχει χαθεί.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και πάλι τον εαυτό τους, να ανακτήσουν την επαφή με το σώμα τους, να αναπτύξουν επικοινωνία μεταξύ τους, να ξαναχτίσουν το περιβάλλον τους, να ξανακερδίσουν τον χαμένο χρόνο.

Καθώς βιώνουν το «μετά» της εκπλήρωσης κάθε ανάγκης και κάθε επιθυμίας τους, μην έχοντας κάτι άλλο για να επιδιώξουν, καταλήγουν να ζουν ξέφρενα, δεν διστάζουν να προσανατολιστούν στις εσχατιές της ηδονής, νιώθουν παντοδύναμοι, και τελικά θέλουν να γίνουν ο Θεός. Και αρχίζουν να ξαναχτίζουν τον πύργο, ακόμη κι αν δεν ελπίζουν σε διαφορετική έκβαση.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Βαβέλ. Φωτο: Κωνσταντίνος Ρήγος

Το θέμα της «Ιεροτελεστείας της Άνοιξης», μίας «μυθικής» παράστασης μπαλέτου που άλλαξε τα δεδομένα στον χορό με τον avant-garde χαρακτήρα της, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1913 στο Παρίσι σε χορογραφία του Vaslav Nijinsky, βασίζεται σε μια σειρά παγανιστικών ιεροτελεστιών από αρχαίες σλαβικές φυλές που γιορτάζουν την άνοιξη.

Οι τελετές αυτές, γεμάτες ερωτισμό, κλιμακώνονται με τη θυσία μίας νεαρής παρθένας. Εδώ η Οκτάνα με μία νέα ομάδα χορευτών αναμετράται με την εμβληματική μουσική του Igor Stravinsky, σε μία βραδιά του Summer Nostos Festival.

Αλλά και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης τη νέα της δουλειά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, η οποία εξετάζει το προαιώνιο ζήτημα της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, μέσα από το άκρως επίκαιρο ζητούμενο της γυναικείας χειραφέτησης και ανεξαρτησίας.

Η παράσταση «Speechless» εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως τη θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας, καθώς ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά των πρώιμων φεμινιστικών λόγων, αγγίζοντας ζητήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καίνε.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης. Φωτο: Κωνσταντίνος Ρήγος

H εγκατεστημένη στο Βερολίνο Ελληνίδα χορογράφος Kat Válastur διερευνά στη δουλειά της, εδώ και χρόνια, τις ποικίλες νοηματοδοτήσεις του σώματος επί σκηνής.

Με το νέο έργο της, «Rasp Your Soul», συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα, η Kat Válastur παρουσιάζει τη σειρά «The Staggered Dances of Beauty», στην οποία επαναξιολογεί τη μυθολογική παραγωγή ως εργαλείο για την επεξεργασία σύγχρονων ζητημάτων. Ο ερμηνευτής υποδύεται ένα σύγχρονο μυθολογικό ον.

Το Rasp Your Soul που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στα μέσα Ιουνίου, εν μέρει κομμάτι χορού και εν μέρει χορογραφημένο κοντσέρτο, είναι μια εκδήλωση του απατηλού. Χτίζει μια αφήγηση ενός μετα-μυθολογικού χώρου, στον οποίο ένα ανθρωποειδές με «ευαίσθητο δέρμα» μας κάνει να σκεφτούμε τη σάρκα και τα οστά μας.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Speechless. Φωτο: Μαργαρίτα Νικητάκη

Η νέα συνεργασία της σκηνοθέτιδος Έφης Μπίρμπα με τον Άρη Σερβετάλη θα αποτελέσει έναν σημαντικό λόγο για να κατέβουμε προς Πειραιά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κλείνει το φετινό του ρεπερτόριο με τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, για έξι μόλις παραστάσεις, οπότε οι ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε τον εξαιρετικό ηθοποιό σε έναν ρόλο που φαίνεται να του ταιριάζει πολύ θα είναι περιορισμένες.

«Εκπληρώθηκε μια επιθυμία, να μπορώ να δουλέψω για αξιόλογο χρόνο με τους συνεργάτες μου, παράγοντας υλικό ασυμπίεστο από το στρες της επερχόμενης σεζόν. Συγκεντρωμένοι και αδιάσπαστοι στα υλικά της παράστασης... Αυτό το γεγονός όρισε την χρονική τοποθέτησή της» αναφέρει σχετικά η Έφη Μπίρμπα.

Στο 23ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου, προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων.

Έχοντας παραμερίσει κάθε κοινό φόβο κι αψηφώντας τον κίνδυνο του καταποντισμού, εισέρχεται σ' έναν τόπο εμπειρίας εκουσίως με την αμφίεση του περιπλανώμενου ιππότη, όπως εισέρχεται το παιδί σ' ένα περιβάλλον που διέπεται από τους ιδιόμορφους κανόνες παιχνιδιού.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Rasp Your Soul. Φωτο: Kat Válastur

Ακόμα και νέα όπερα (εκτός Ηρωδείου) θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φαν του είδους τον Ιούνιο, στο πάντα ανήσυχο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Το «Raven Revisited» του συνθέτη Κωστή Κριτσωτάκη, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση από την ομάδα The Medium Project, είναι μία σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου «νεορομαντικού» ύφους που αποτελείται από τρία μέρη για δύο τραγουδιστές, έναν αφηγητή, χορωδιακό σύνολο και πιάνο.

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι βασισμένη στο διάσημο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Το κοράκι», με βασικούς ήρωες τη Λενόρ και τον Ποιητή.

Ο Ποιητής είναι διχασμένος ανάμεσα στον Ένα που καταφεύγει στη λογική και τον Άλλο που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια της αγαπημένης του και σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Δον Κιχώτης. Φωτο: Γιώργος Καπλανίδης

Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ελληνικό έργο που γράφτηκε το 1898 επιλέγει η ομάδα C. for Circus για να γιορτάσει με τη νέα της παράσταση τα 10 χρόνια πορείας της στα θεατρικά δρώμενα.

Το «Δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση είναι γραμμένο σε ντοπιολαλιά και εμπνέεται από τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη.

Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, οι C. for Circus στήνουν μια ολοζώντανη τελετή αποχαιρετισμού, ξαναγράφοντας για χάρη του ποιητή τις τελευταίες του σελίδες, για 10 μέρες στο Tempus Verum І Εν Αθήναις, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Το δαχτυλίδι της μάνας. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

Συνεχίζονται

Καθώς τα περισσότερα έργα της εαρινής σεζόν έχουν ήδη κατεβάσει ρολά ή παρουσιάζουν τις τελευταίες τους παραστάσεις εντός των ημερών, εστιάζουμε στις δύο προαναγγελθείσες εξαιρετικές δουλειές που ξεκίνησαν μέσα στον Μάιο και θα παίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου:

Προσωπικός άθλος για τον Θάνο Σαμαρά, ο «Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» εκτυλίσσεται στο Μπάγκειον ως το απόλυτο one-man-show του γνωστού ηθοποιού, ο οποίος εδώ κάνει τα πάντα (σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κίνηση, φώτα, κοστούμια, μουσική επιμέλεια), χωρίς όμως να παίζει.

Τον δύσκολο ρόλο της ερμηνείας του μονολόγου του Δημήτρη Δημητριάδη (και τον ακόμα δυσκολότερο της περάτωσης του οράματος του εξαιρετικά ακριβή και συνεπή καλλιτέχνη) έχει αναλάβει η ταλαντούχα Έλλη Τρίγγου.

Μια παράσταση που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, απόλυτα ταιριαστά καθώς είναι τοποθετημένη στο κτίριο-φάντασμα της Ομόνοιας.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας. Φωτο: Θάνος Σαμαράς

Με ένα άκρως ελληνικό, σύγχρονο έργο, το πρώτο θεατρικό της ιδιοσυγκρασιακής Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθετημένο από τον Σαράντο Γεώργιο Ζερβουλάκο, Έλληνα δημιουργό του εξωτερικού, με αξιοσημείωτη πορεία στο γερμανόφωνο θέατρο, κλείνει το φετινό της ρεπερτόριο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» ανασύρουν μνήμες Ολυμπιάδας, εθνικής παλιγγενεσίας και πατρικής στοργής με τον πιο νοσταλγικό, ειρωνικό και δίκαιο τρόπο, με εικόνες και ατάκες απείρου κάλλους που όλοι έχουμε καταχωνιασμένες κάπου στο πίσω (ή και σε πιο έμπροσθεν) μέρος του μυαλού μας.

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού Facebook Twitter
Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας. Φωτο: Karol Jarek

Info

REM/ κήπος

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου

Παίζουν: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροτέσκου, Δημήτρης Αποστολακίδης, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου

Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, 215 515 8968)

30/5 – 17/6, Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ. 21:00

Η επίκληση της γοητείας

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Παίζουν: Ανδρέας Αντωνιάδης, Σπύρος Βάρελης, Αλέξης Διαμαντής, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Ζορμπά, Ευανθία Κουρμούλη, Ελευθερία Κωνσταντοπούλου, Νίκος Μαυράκης, Κώστας Σερίφης, Τσιμάρας Τζανάτος

Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, 210 3474312)

30/5 – 3/6, 21:15

 

Βαβέλ

Σύλληψη, χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος

Ερμηνεία, δημιουργική συνεργασία στη χορογραφία: Μιχάλης Κριεμπάρδης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιάννης Μίχος, Χρήστος Στρινόπουλος

Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550)

29/5 – 1/6, 21:00

 

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης

Χορογραφία, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Summer Nostos Festival

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Εθνική Λυρική Σκηνή

24/6, 20:30

 

Speechless

Ιδέα, χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη

Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210 3222464)

2/6 – 5/6, 21:00

 

Rasp Your Soul

Σύλληψη, χορογραφία, κείμενα/διάρθρωση: Kat Válastur

Ερμηνεία: Enrico Ticconi

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή 

15/6 – 17/6, 20:30

 

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο

Σκηνοθεσία, δραματουργία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Effi Rabsilber, Gema Galiana, Διογένης Σκαλτσάς

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143 310)

28/6 – 4/7, Πέμ. 28/6, Παρ. 29/6, Σάβ. 30/6, Δευ. 2/7, Τετ. 4/7, 20:30, Κυρ. 1/7, 19:00

 

Raven Revisited

Μουσική: Κωστής Κριτσωτάκης

Λιμπρέτο: Νίνα Ράπη

Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη

Τραγουδούν: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Στρατής Στηλ, Πέννυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα, Ελεονώρα Γαϊτάνου, Νίκος Ζιάζιαρης, Ηλίας Καπάνταης

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11, Κυψέλη, 210 8217877)

9/6 – 17/6, Σαβ. 9/6, Κυρ. 10/6, Δευ. 11/6, Παρ. 15/6, Σαβ. 16/6, Κυρ. 17/6, 21:15

 

Το δαχτυλίδι της μάνας

Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Tempus Verum І Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι, 210 3425170)

1/6 – 10/6, 21:00

 

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας

Σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνογραφία, κοστούμια, φωτισμοί, ηχητικός σχεδιασμός: Θάνος Σαμαράς

Ερμηνεία: Έλλη Τρίγγου

Μπάγκειον (πλ. Ομονοίας 18)

Έως 10/6, Πεμ. – Κυρ. 21:15

 

Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας

Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος

Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Πασσάς, Ρόζα Προδρόμου, Eva Maria Sommersberg

Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή

Θέατρο Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» (Πανεπιστημίου 48)

Έως 17/6, Τετ. – Κυρ. 21:00

 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολύκροτη υπόθεση καταγγελίας βιασμού της Αμαρύνθου έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θέατρο / Η πολύκροτη υπόθεση καταγγελίας βιασμού της Αμαρύνθου έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Μάρθα Μπουζιούρη ανεβάζει μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για την υπόθεση. καταγγελίας βιασμού που πριν μερικά χρόνια πήρε τεράστιες διαστάσεις
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ
O σκηνοθέτης Σαράντος Ζερβουλάκος είναι η θεατρική έκπληξη του καλοκαιριού

Θέατρο / O σκηνοθέτης Σαράντος Ζερβουλάκος είναι η θεατρική έκπληξη του καλοκαιριού

Ο Έλληνας δημιουργός με βάση τη Βιέννη και αξιοσημείωτη πορεία στο γερμανόφωνο θέατρο, σκηνοθετεί στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο της Αλεξάνδρας Κ* «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ο Εξολοθρευτής Άγγελος της Άντζελας Μπρούσκου έρχεται...

Θέατρο / Ο Εξολοθρευτής Άγγελος της Άντζελας Μπρούσκου έρχεται...

Η σκηνοθέτις μιλά για την αναπάντεχη διασκευή που ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών με τον «Εξολοθρευτή Άγγελο» του Μπουνιουέλ και για την επιλογή του θιάσου η οποία βασίστηκε στα προσωπικά τους χαρακτηριστικά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ίβο βαν Χόβε: Ο ακούραστος ανατόμος των κλασικών στην Αθήνα με Μπέργκμαν

Θέατρο / Ίβο βαν Χόβε: Ο ακούραστος ανατόμος των κλασικών στην Αθήνα με Μπέργκμαν

Πορτρέτο του Βέλγου σκηνοθέτη, με αφορμή το θεατρικό έργο που εμπνεύστηκε από τις ταινίες «Περσόνα» και «Μετά την πρόβα» και το οποίο θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Μία από τις σημαντικότερες ομάδες του αμερικανικού θεάτρου έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θέατρο / Μία από τις σημαντικότερες ομάδες του αμερικανικού θεάτρου έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Nature Theater of Oklahoma και η χορευτική ομάδα Enknapgroup ανοίγουν το Φεστιβάλ με μία σουρεαλιστική κωμωδία παραδοξότητας για τους μύθους και την πραγματική ταυτότητα της Αμερικής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ