Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan και Hatoon al-Fassi
Πρωτοποριακές φιγούρες στην εκστρατεία για να κερδίσουν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το δικαίωμα στην οδήγηση, κάποιες από τις γυναίκες αυτές κρατούνται εδώ και μήνες, κάποιες από τον Μάιο του 2018, για τον αγώνα τους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Πολλές έχουν ισχυριστεί ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, με ηλεκτροσόκ και μαστίγωμα, και ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση επέτρεψε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου να οδηγήσουν αυτοκίνητο.
Laila Soueif
Αιγύπτια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, μαθηματικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η Laila και η εκπληκτική οικογένειά της έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αστυνομική βία και τις αντισυνταγματικές δραστηριότητες της κυβέρνησης.
Η οικογένεια ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης το 2011 και οι κόρες της, Mona Saif και Sanaa Saif, δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν τους πολιτικούς ακτιβιστές που συνελήφθησαν από το καθεστώς, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της, Alaa Abdelfatah, που οι περισσότεροι Αιγύπτιοι νέοι τον θεωρούν «Ιησού» της αιγυπτιακής επανάστασης, βρίσκεται στη φυλακή αυτήν τη στιγμή απλώς επειδή εξέφρασε τη γνώμη του στο διαδίκτυο. Τόσο ο Alaa όσο και η Sana παρακολούθησαν την κηδεία του πατέρα τους, Ahmed Seif, δικηγόρου και εκ των ηγετών των αιγυπτιακών κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη φυλακή.
Πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, η Laila ποτέ δεν ζήτησε από τις κόρες της ή τον γιο της να σταματήσουν να αγωνίζονται για το σωστό, ποτέ δεν σταμάτησε η ίδια να αγωνίζεται ακόμα και τώρα στα 66 της, με την υγεία της να μη βρίσκεται στην πιο ιδανική κατάσταση.
Amira Osman Hamed
Η Σουδανή ακτιβίστρια κέρδισε το βραβείο της οργάνωσης Front Line Defenders για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Παρασκευή, ανάμεσα σε αγωνιστές και αγωνίστριες από το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό που έλαβαν επίσης το φετινό βραβείο.
Η ακτιβίστρια και μηχανικός, βαδίζοντας στην πέμπτη δεκαετία της πλέον, υπερασπίζεται τις γυναίκες του Σουδάν εδώ και δύο δεκαετίες και συνελήφθη φέτος μετά το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα.
Αφού κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 2002 επειδή φορούσε παντελόνια, απέσπασε διεθνή υποστήριξη το 2013, όταν συνελήφθη και απειλήθηκε με μαστίγωμα επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα. Και οι δύο κατηγορίες εμπίπτουν στους περιβόητους νόμους περί ηθικής του καθεστώτος του Omar al-Bashir, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τους ισλαμιστές.
Το 2009 δημιούργησε την πρωτοβουλία «Όχι στην καταπίεση των γυναικών», ένα κίνημα κατά του πολυσυζητημένου νόμου περί δημόσιας τάξης, ο οποίος καταργήθηκε τελικά το 2019 μετά την απομάκρυνση του Bashir, ύστερα από μαζική εξέγερση.
Οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Bashir και οι ελπίδες για ένα πιο φιλελεύθερο Σουδάν ήταν μεγάλες, καθώς καταργήθηκαν οι περιορισμοί που είχαν καταπνίξει τις δράσεις και τη δημόσια ζωή.
Πολλοί όμως φοβούνται για την τύχη των ελευθεριών που αποκτήθηκαν μετά την εκδίωξή του, αφού το πραξικόπημα του Οκτωβρίου υπό την ηγεσία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, εκτροχίασε την ήδη εύθραυστη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.
Ακολούθησε κύμα βίαιης καταστολής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 96 ατόμων σε διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κρατούνται.
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, η ομάδα της Osman ανέφερε ότι 30 ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι της στο Χαρτούμ στη μέση της νύχτας, την απήγαγαν και την οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν ζήτησε την απελευθέρωσή της, καταγγέλλοντας το μοτίβο βίας κατά των ακτιβιστών για τα γυναικεία δικαιώματα στο Σουδάν.
Η Amira απελευθερώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά εθεάθη να συμμετέχει σε διαδήλωση, γονατιστή και με πατερίτσες λόγω προηγούμενου τραυματισμού της στην πλάτη, δηλώνοντας ότι κάθε γυναίκα στο Σουδάν είναι ηγέτης και ότι το τέλος της καταπίεσης των γυναικών είναι πολύ κοντά.
*O Ahmed Fares είναι δημοσιογράφος και συνεργάτης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.