Πότε έγινε η Αθήνα ένα reality επιβίωσης;

Πότε έγινε η Αθήνα ένα reality επιβίωσης; Facebook Twitter
Όταν τελικά μπήκα στο βαγόνι, ο συνωστισμός ήταν αδιανόητος για Σάββατο μεσημέρι και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο κλιματισμός ανύπαρκτος, τα δρομολόγια εξαιρετικά αραιά για τη ζήτηση. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ πριν από λίγες βδομάδες, μετά από μια πολύωρη ταλαιπωρία κάτω από τον ήλιο, καταμεσήμερο στο κέντρο της Αθήνας με καύσωνα, από αυτές που όταν είσαι 20 φαντάζουν παιχνιδάκι, αλλά μετά τα 40 μετρούν σίγουρα αλλιώς, όσο κι αν υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου ή υποτιμάς τις αδηφάγες διαθέσεις της πόλης, μου αποκάλυψε ξαφνικά αυτό που ξεχνάμε συχνά όσοι είμαστε ακμαίοι και υγιείς και κινούμαστε στην πόλη: την κόλαση στην οποία έχει μετατραπεί η Αθήνα για όσους στερούνται αυτού του προνομίου.

Μια συνηθισμένη διαδρομή με το μετρό που υπό άλλες συνθήκες, ακόμα και σε ώρες αιχμής, θα ήταν σχετικά υποφερτή, με τάσεις λιποθυμίας και δυσκολία στην κίνηση έγινε εφιαλτική. Οι κυλιόμενες σκάλες ξαφνικά έμοιαζαν με ζιγκουράτ. Τα 8 λεπτά αναμονής του ηλεκτρονικού πίνακα μού φάνηκαν 8 ώρες. Και τελικά κράτησαν όντως μία αιωνιότητα, γιατί δεν ήταν καν 8 λεπτά αναμονής πραγματικά, ο συρμός είχε καθυστέρηση. Όταν τελικά μπήκα στο βαγόνι, ο συνωστισμός ήταν αδιανόητος για Σάββατο μεσημέρι και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο κλιματισμός ανύπαρκτος ή, αν υπήρχε, πάντως δεν ήταν στην αναμενόμενη θερμοκρασία για τους καλοκαιρινούς μήνες και με τόση πολυκοσμία. Τα δρομολόγια εξαιρετικά αραιά για τη ζήτηση. Ένα ανθρώπινο κύμα από τουρίστες και Αθηναίους έμπαινε για να βγει ένα άλλο στους κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης. Κατεβαίνοντας εσπευσμένα στον πρώτο σταθμό για να βρω πιο ανθρώπινες συνθήκες σε κλιματιζόμενο χώρο, το ενδεχόμενο του κλειστού ασανσέρ φάνταζε ακόμα πιο επίφοβο, ενώ η διαδρομή από το μετρό μέχρι το πιο κοντινό καφέ απαιτούσε αρκετό κόπο κι αυτή. Μια κοινή αδιαθεσία θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε, ασχέτως ηλικίας και υγείας; Εννοείται. Ούτως ή άλλως, και η τελειότερη πόλη δεν μπορεί να γίνει αφόρητη υπό τέτοιες συνθήκες; Ασφαλώς.

Οι αρτιμελείς ξεχνάμε τι σπουδαίο προνόμιο είναι να μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, έστω και με τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες τους, ενώ για άλλους είναι απλώς αδύνατο. Οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, οι ΑμεΑ βιώνουν στο πετσί τους πόσο αφιλόξενη είναι αυτή η πόλη πολύ πριν από εμάς.

Αλλά για πρώτη φορά είδα ξεκάθαρα σε τέτοιο βαθμό και στην πράξη πόσο αβάσταχτη έχει γίνει η ζωή στην Αθήνα, από τη στιγμή που με το να επιχειρήσεις να κατέβεις το μεσημέρι στο κέντρο ρισκάρεις πολλά, από ηλίαση μέχρι λιποθυμία από τον συνωστισμό ή να γλιστρήσεις σε κάποιο πεζοδρόμιο, και πόσο γεμάτη απροσπέλαστα εμπόδια είναι η πόλη για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και θέματα υγείας. Σε θεωρητικό επίπεδο, όλοι φανταζόμαστε πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορείς με αμαξίδιο στα θεόστενα πεζοδρόμια με τις λακκούβες, τις ασυνέχειες, τα «μπαλώματα» και τις σπασμένες πλάκες, ή να είσαι ηλικιωμένος και με προβλήματα υγείας και να επιχειρήσεις να βγεις έξω με καύσωνα. Έχει μεγάλη διαφορά όμως να το φαντάζεσαι απλώς από το να καταλήξει να γίνει η πόλη, έστω και για μισή ώρα, μια διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εμπόδια και τάφρους που πρέπει να υπερπηδήσεις, στην οποία πρέπει να φανείς αρκετά ευρηματικός κάθε φορά, λες και παίζεις σε reality επιβίωσης. Φαντάσου να σου συμβαίνει αυτό για μια ολόκληρη ζωή. 

Οι αρτιμελείς ξεχνάμε τι σπουδαίο προνόμιο είναι να μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, έστω και με τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες τους, ενώ για άλλους είναι απλώς αδύνατο. Οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, οι ΑμεΑ βιώνουν στο πετσί τους πόσο αφιλόξενη είναι αυτή η πόλη πολύ πριν από εμάς. Τα αδιάβατα για τα αμαξίδια πεζοδρόμια είναι ένας αγώνας μετ’ εμποδίων γι’ αυτούς, όταν ακόμα και οι απλοί πεζοί κάνουν συνεχή σλάλομ. Οι διαβάσεις και οι ράμπες είναι συχνά κατειλημμένες, ενώ προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια, κατά κύριο λόγο, δεν υπάρχει. 

Στην Αθήνα μετακινείσαι πλέον εύκολα μονάχα αν είσαι πολύ νέος, σφύζεις από υγεία και αν έχεις και μια έφεση στα outdoor activities και τα extreme sports. Δεν έφταναν τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες, τώρα είναι κι ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής εδώ, όπως και ο υπερτουρισμός· μαζί με τη βρομιά και την εγκατάλειψη σε σημεία της πόλης, τα σπασμένα, βρόμικα και χωρίς κλιματισμό ΜΜΜ, τα δυσεύρετα ταξί, το αποπνικτικό μετρό όπου επικρατεί το αδιαχώρητο καθημερινά γιατί τα δρομολόγια δεν επαρκούν, τα πεζοδρόμια όπου κινδυνεύεις να σωριαστείς ανά πάσα στιγμή, αν δεν έχεις διαρκώς τεταμένη την προσοχή σου.

Ιδιαίτερα τραυματική για την πόλη υπήρξε η περίπτωση της Πανεπιστημίου, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις πληγές της, όταν επί 4 χρόνια τα έργα του πρώην δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη μετέτρεψαν την κεντρικότερη λεωφόρο της πόλης σε δρόμο που στο μεγαλύτερο μέρος του έμοιαζε με θεματικό πάρκο ή παιχνίδι τύπου Hunger Games, με πίστες και δοκιμασίες για όλους.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να καταφέρουμε να δούμε πέρα από τα προνόμιά μας εμείς και να αντιληφθούμε, αν είναι αβίωτη για μας η πόλη, σε τι σημείο ήταν ανέκαθεν για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Το θέμα είναι πρωτίστως να καταφέρουν οι ιθύνοντες και ο νυν δήμαρχος Χάρης Δούκας και πλέον υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όποιος άλλος, στον βαθμό ευθύνης που του αναλογεί, να μπουν για ένα λεπτό στη θέση αυτών των ανθρώπων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στην πόλη, τουλάχιστον σε τομείς στους οποίους δεν απαιτούνται μεγαλεπήβολα έργα και μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί αλλά πολύ πιο απλές διαδικασίες, όπως να γίνουν προσβάσιμα όλα τα πεζοδρόμια, οι ράμπες για τους ΑμεΑ και οι οδηγοί όδευσης τυφλών.

Ελπίζαμε πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα καθυστερούσαν λίγο ακόμα και θα καλούνταν να πληρώσουν τον λογαριασμό οι επόμενες γενιές, αλλά δεν μας έγινε η χάρη. Είναι μπροστά μας πολύ πιο δύσκολες μέρες, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως η Αθήνα βγαίνει συνέχεια πρώτη ή από τις πρώτες σε όλους τους δείκτες και τα στατιστικά με τις χειρότερες πόλεις για να ζεις. Οδεύουμε ολοταχώς προς μια δυστοπία με αχανείς ερημοποιημένες εκτάσεις και πληθυσμιακά υπερπλήρεις μητροπόλεις, με ανθρώπους που θα ζουν αποκλειστικά σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους γιατί η εξωτερική ατμόσφαιρα θα σκοτώνει. Πόσο έτοιμοι είμαστε για ακόμα πιο θερμά καλοκαίρια και πόσο αναλογιζόμαστε αυτούς που είναι σε ακόμα πιο δεινή θέση από μας και πρέπει να κυκλοφορούν σε μια ήδη αφιλόξενη και εχθρική από πολλές απόψεις πόλη; 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ