Μια πρωτοβουλία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που φιλοδοξεί να αποτελέσει το υπόστρωμα για την ανάπτυξη μιας νέας «κινηματογραφοφιλίας». Με αυτό το σκεπτικό στήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα που συνδέει τη σύγχρονη πρωτοπορία με την προβληματική του φύλου και τις πιο προχωρημένες αναζητήσεις σε θέματα αισθητικής και κοινωνικής κριτικής.

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου εστιάζει:

Σε μια αναδρομική παρουσίαση της κινηματογραφικής πρωτοπορίας και των σύγχρονων τάσεων της: Οι ευρωπαϊκές πρωτοπορίες του ΄20 και του ΄30, το αμερικανικό άντεργκραουντ, η βρετανική πρωτοπορία (London Film-Makers’Co-operative, Derek Jarman, Margaret Tait), ο Σωματικός Κινηματογράφος, ο ελληνικός μεταπολεμικός πειραματικός κινηματογράφος, έχοντας αποτελέσει στο παρελθόν θεματικούς άξονες σε διοργανώσεις του φεστιβάλ και εκδηλώσεων της Ταινιοθήκης, εξακολουθούν να αποτελούν επίκεντρο του ενδιαφέροντός του.
Στην προβληματική του φύλου, και την αναπαράστασή της στο λεγόμενο γυναικείο κινηματογράφο, που τροφοδοτεί το σύγχρονο διάλογο στις σπουδές φύλου (gender studies), αλλά και στις ευρύτερα πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές.
Στην στήριξη των νέων δημιουργών. Στο πρότυπο ενός πολυσυλλεκτικού προγράμματος που καλύπτει κάθε είδος κινηματογραφικής δημιουργίας (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ταινίες πειραματισμού, νέα μέσα), το φεστιβάλ επιθυμεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους ανερχόμενους δημιουργούς, προσφέροντας τους ένα βήμα έκφρασης μέσω των νέων τάσεων στη διαδραστική πολυμεσική δημιουργία.
Στον κινηματογράφο της περιφέρειας και τις γείτονες χώρες, ιδιαίτερα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στην προβολή του σημαντικού έργου αποκατάστασης και ψηφιοποίησης των Κινηματογραφικών Αρχείων.
Στην καθιέρωση ενός δικτύου φεστιβάλ μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών και των Ταινιοθηκών από τις άλλες ηπείρους.
Στην καθιέρωση ενός φόρουμ συζητήσεων, διαλέξεων, εργαστηρίων, παράλληλων γεγονότων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα φέρουν σε επαφή νέους και παλαιότερους δημιουργούς, ειδικούς στα αρχεία, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, κριτικούς κινηματογράφου, εικαστικούς, ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και τον κινηματογράφο.
 Στην καθιέρωση ενός ετήσιου ραντεβού ώστε το σύνολο των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ να αποτελέσει μέρος του κινηματογραφικού και ευρύτερου πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται σε δύο άξονες. Μια μεγάλη έκθεση της VALIE EXPORT στην ΑΣΚΤ και προβολές ταινιών στο «Τριανόν» παράλληλα με διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν από τους καλεσμένους καλλιτέχνες στις αίθουσες της ΕΣΗΕΑ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι το ελληνικό κοινό θα έρθει σε επαφή με μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς της σύγχρονης πρωτοπορίας με προεξέχουσα την αυστριακή καλλιτέχνιδα VALIE EXPORT που αναπτύσσει το μοναδικό της ύφος τόσο στις περφόρμανς όσο και στις εγκαταστάσεις και τις ταινίες της.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο LifoMag