Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδάυρου

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδάυρου Facebook Twitter
0

 

Τετάρτη απογευματινή, συζητήσεις

Τετάρτη απογευματινή «Τι Φεστιβάλ θέλουμε;». Ο Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής Θεατρολογίας στο ΑΠΘ, είναι ο κεντρικός εισηγητής της συζήτησης με θέμα «Τι Φεστιβάλ θέλουμε;» στον Κήπο της Πειραιώς 260. Στη συζήτηση συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συντονίζει ο καλλιτεχνικός διαυθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Στις 22.6, 18:00, Πειραιώς 260 (Κήπος).


Αφιέρωμα στα Παραβάν του Ζαν Ζενέ. Με αφορμή τα μνημειώδη Παραβάν του Ζαν Ζενέ, που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 55 χρόνια από την εποχή που γράφτηκαν και 30 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα, οργανώνεται ένα μίνι αφιέρωμα στον συγγραφέα. Κεντρικός εισηγητής είναι ο Albert Dichy, επιστημονικός υπεύθυνος του IMEC (Institut Mémoires de l' édition contemporaine), συνεπιμελητής των Απάντων του συγγραφέα στις εκδόσεις Gallimard («Η σκηνική πρόσληψη των Παραβάν στη Γαλλία»). Με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και της καλλιτεχνικής ομάδας. Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη. Στις 29.6, 18:00-21:00, ΑΣΚΤ (Αίθουσα De Chirico).


Νέες Δραματουργίες: Πόσο πολιτική είναι η σύγχρονη ελληνική σκηνή; Πώς μετουσιώνεται το βίωμα της κρίσης μέσα από τη σύγχρονη δραματουργία και τι θέση παίρνουν μέσα από τις φόρμες που υιοθετούν οι νεότεροι Έλληνες σκηνοθέτες-δραματουργοί; Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του ελληνικού προγράμματος (Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ιόλη Ανδρεάδη, Αργυρώ Χιώτη και Ευθύμης Φιλίππου, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.ά.) και κριτικών. Στις 13.6, 18:00, ΑΣΚΤ (Αίθουσα Διδακτική της Τέχνης).


Η φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα εντός και εκτός θεσμών. Μια συνάντηση εργασίας, απόπειρας κριτικής ανασκόπησης και δημιουργικής διερεύνησης του τοπίου της χορευτικής τέχνης στην Ελλάδα από τη σκοπιά των θεσμών ως πολιτισμικών, πολιτικών και οικονομικών δομών. Η συνάντηση θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας με σύντομες εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές. Συντονίζει η Στεριανή Τσιντζιλώνη. Στις 20.7, 18:00, ΑΣΚΤ (Αίθουσα Διδακτική της Τέχνης).
Σάββατο στην Επίδαυρο, Σχεδιάζοντας το Λύκειον Επιδαύρου: Πρώτη συνάντηση με την τοπική κοινωνία. Νέος εκπαιδευτικός θεσμός που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να ζωντανέψει την περιοχή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών. Στις 30.7, 11:00, Ξενοδοχείο Ξενία.

Εργαστήρια

Untitled_Εργαστήριο ακροβατικής τέχνης από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni. Εργαστήριο από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino) που απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζογκλέρ που επιθυμούν να μελετήσουν σε βάθος τις αρχές της τεχνικής του juggling και να την εφαρμόσουν σε δικές τους ατομικές ή ομαδικές συνθέσεις. Στις 19.6, 18:00-23:00 και στις 22.6, 10:00-13:00 & 15:00-18:00, Πειραιώς 260. Κόστος: 60 ευρώ, φοιτ. 40 ευρώ.


Εργαστήριο με τον Dennis Reid. Η τέχνη της σκηνοθεσίας της βίας από τον Dennis Hilton-Reid, συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιό, δάσκαλο (www.dennisreid.net). Είσοδος δωρεάν, με κρατήσεις θέσεων. 4.7, 18:00-21:00, ΑΣΚΤ (Αίθουσα De Chirico).
Masterclass από τη θεατρική συγγραφέα Alexandra Badea, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα από τη Ρουμανία, που ζει στη Γαλλία από το 2003 και γράφει στα γαλλικά. Για θεατρικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες του θεάτρου που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πρακτική της θεατρικής γραφής αλλά και για το ευρύτερο κοινό. Στις 6.7, 18:00-20:00, ΑΣΚΤ (Αίθουσα De Chirico).


Η δραματουργία ως συνεργατική πρακτική. Διήμερο σεμινάριο και στρογγυλή τράπεζα (Δανάη Θεοδωρίδου, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά). Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ζάγκρεμπ, Βαρκελώνη κ.ά.) και θα οδηγήσουν στην έκδοση ενός βιβλίου (2016). Στις 25 και 26.7, 12:00-19:00, ΑΣΚΤ. Κόστος: 60 ευρώ, φοιτ. 40 ευρώ.

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Θέατρο / «Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης και ο Γιώργος Κουτλής συνσκηνοθετούν τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα των «Παιχτών» σε ένα νέο έργο με έναν αδηφάγο παραγωγό, έναν «ποιοτικό» σκηνοθέτη, έναν «εμπορικό» ηθοποιό, και τον γολγοθά της προετοιμασίας μιας παράστασης που πρέπει να αφορά τους πάντες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Θέατρο / Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Πατροκτονίες δεν επιτελούν, πλέον, μόνον οι γιοι αλλά και οι θυγατέρες, όπως διαπιστώνουμε στη μαύρη κωμωδία «Ο τρόμος του κροκόδειλου» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ένα τετραήμερο με ψηφιακή και αναλογική τέχνη στη Νέα Υόρκη

Αποστολή στη Νέα Υόρκη / «Ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος από το AI, αλλά ότι μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός»

Η LiFO παρακολούθησε τέσσερα έργα ψηφιακής τέχνης και χορού με τα οποία το Ίδρυμα Ωνάση και η πλατφόρμα Onassis ONX συμμετείχαν στο φημισμένο νεοϋορκέζικο φεστιβάλ «Under the radar».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
O οdy icons τραγουδάει Λαπαθιώτη σε μια παράσταση του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant

Θέατρο / «Ο Λαπαθιώτης έφερνε τη νύχτα μέσα στη μέρα, κάτι που σήμερα αποκαλούμε "κουίρ"»

Ο περφόρμερ και δημιουργός της αβανγκάρντ μουσικής οdy icons ερμηνεύει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μελοποιημένα από τον Χρίστο Θεοδώρου στη νέα παράσταση της bijoux de kant.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Θέατρο / Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Συνέδριο για το Ιράν» του Βιριπάγιεφ, έναν ιδιότυπο αγώνα λόγου που είναι σμιλεμένος σκηνοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μοιάζει με ακαδημαϊκή «εισήγηση».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM