Memo: Τι να μην ξεχνάμε

Memo: Τι να μην ξεχνάμε Facebook Twitter
Τα memo δεν χρειάζεται να είναι πολλά και να σκεπάζουν μια ολόκληρη επιφάνεια. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ, κίτρινα αυτοκόλλητα που για χρόνια υπενθύμιζαν διάφορα που δεν έπρεπε να ξεχαστούν. Λέγονται και αυτά memo, όπως τα κείμενα στην εσωτερική αλληλογραφία των επιχειρήσεων ή τα κάθε λογής υπομνήματα. Τώρα τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί στην οθόνη, σε κάποιο σύστημα ειδοποιήσεων που το ρυθμίζεις και εμφανίζεται ένα εικοσιτετράωρο ή μία ώρα πριν από το ραντεβού, την εκδήλωση ή τη συνάντηση.

Αναλογιζόμουν όμως κάποια συλλογικά σημειώματα υπόμνησης, όχι κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα, τι θα έγραφαν τα κίτρινα, αυτοκόλλητα χαρτάκια της συλλογικής μας ζωής και της πολιτικής μας κατάστασης. Τι δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε ή, αλλιώς, τι χρειάζεται διαρκή υπενθύμιση;

Θα έβαζα λοιπόν το μεγάλο, καταλυτικό συμβάν της συγκυρίας αυτής, τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την ανάγκη να τελειώσει με τους καλύτερους όρους για τους Ουκρανούς και ένα μάθημα για τους εισβολείς και όσους υιοθετούν ανάλογα μοντέλα σκέψης και πολιτικής.

Έχουν σημασία τα μικρά χαρτάκια που θυμίζουν τα κεφαλαιώδη. Φυσικά μπορεί κανείς να τα βάλει στη μία ή άλλη σειρά προτεραιότητας, δεν αξιολογούν όλοι το ίδιο τα γεγονότα.

Θα έβαζα επίσης όλο το πακέτο κλιματικής αποσταθεροποίησης και οικολογικής καταστροφής, που δεν χωράει πια καμία αναβολή. Αν πριν από λίγα χρόνια όλη αυτή η «φιλολογία» μάς φαινόταν μέρος μιας ιδεολογικής ανάλυσης ή κάποιων θεωρητικών υποθέσεων, τώρα βλέπουμε πως είναι απρόβλεπτη, καταλυτική και φονική πραγματικότητα για όλες τις ηπείρους. 

Θα έγραφα επίσης ένα memo για τον πολιτικό και κομματικό ανταγωνισμό στη χώρα. Όχι τόσο για τον εξωτερικό του ευπρεπισμό (αν και δεν υποτιμώ καθόλου τους καλούς τρόπους) αλλά για την ανάγκη να στηρίζεται περισσότερο στην κατάφαση και λιγότερο στην άρνηση του άλλου. Δεν ενδιαφέρει πλέον η υπόμνηση του πόσο «κακός» είναι ο άλλος όσο να ειπωθεί τι μπορεί να γίνει συγκεκριμένα για τη δημοκρατία, την οικονομία ή τους θεσμούς.

Να μην ξεχάσουμε όμως και τα άλλα: τη βία στην καθημερινή ζωή και στις οικογένειες. Ή την αύξηση της ανασφάλειας που παράγει πολίτες οι οποίοι δεν αισθάνονται πολίτες αλλά άτομα αποσυνδεμένα από κάθε έννοια ευθύνης. 

Τα memo δεν χρειάζεται να είναι πολλά και να σκεπάζουν μια ολόκληρη επιφάνεια. Όσα δεν πρέπει με τίποτα να λησμονηθούν ή να παραπέσουν είναι λίγα και σημαντικά: πόλεμος - ολοκληρωτισμός - βία - αναξιοπρέπεια, είτε της φτώχειας είτε της ταπείνωσης και της πνευματικής αλλοίωσης.

Μπορούν όμως να στηθούν πολιτικά προγράμματα πάνω σε αυτά τα μικρά χαρτάκια υπόμνησης; Σε έναν βαθμό, ναι. Είναι όμως ο εκλογικός ανταγωνισμός και η προσπάθεια κολακείας επιμέρους κοινών που οδηγεί πάντα σε σκόπιμες αμνησίες, πονηρά σβησίματα, αποποίηση ευθυνών.  

Έχει σημασία έτσι να μη γράφουμε memo μόνο για τον εχθρό, γιατί αυτό είναι εύκολο. Το δύσκολο και το ωραίο είναι όταν ένας φίλος της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη δεν σπεύδει να μειώσει τους καλλιτέχνες ως ματαιόδοξους θεσιθήρες ή ανόητους που τους παρασέρνουν.

Και όταν ένας πολίτης που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεται καμιά ανάγκη να ταυτιστεί με την τραγελαφική άποψη ότι η 17Ν εξέφραζε απλώς μια «στρεβλή περί δημοκρατίας αντίληψη». Γιατί πολύ απλά η προκατασκευασμένη αμνησία και η βολική ακρισία συντηρούν στη ζωή κάμποσους δεξιούς πρωτογονισμούς ή αριστερές καρικατούρες, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για τα μακελειά όλων των ειδών και τον ιό της αντιδημοκρατικής ισοπέδωσης.

Γι' αυτό έχουν σημασία τα μικρά χαρτάκια που θυμίζουν τα κεφαλαιώδη. Φυσικά μπορεί κανείς να τα βάλει στη μία ή άλλη σειρά προτεραιότητας, δεν αξιολογούν όλοι το ίδιο τα γεγονότα. Αυτή είναι όμως η ουσία της πολιτικής συζήτησης που πάει πέρα από τους τίτλους και τις λίγες λέξεις ενός σημειώματος. 

  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Λοξή Ματιά / Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Μόνο το παρόν υπάρχει, το μέλλον το χειρίζονται οι δημόσιοι στοχαστές, οι προφήτες των μεγάλων μεταβολών και το μικρό στράτευμα όσων ανά την υφήλιο δίνουν διαλέξεις ή φτιάχνουν βίντεο για την τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις ή τα βιολογικά όρια στον πλανήτη.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ