Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

TD6ZOYURANG6RCLX7VMSH5ZKWM
0

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στο Λος Άντζελες, αυτές οι μέρες είδαν και την περίφημη στροφή του Μαρκ Έλιοτ Ζούκερμπεργκ προς περισσότερη «αρρενωπότητα». Η συζήτηση του ιδρυτή του Facebook με γνωστό φιλοτραμπικό παρουσιαστή έγινε ανάρπαστη ως μία ακόμα απόδειξη απομάκρυνσης της Meta από τις λεγόμενες woke «παρεκκλίσεις» και ως προσχώρηση του ιδρυτή του Facebook στο ρεύμα. Ως γνωστόν, η εκτόξευση του Έλον Μασκ στην καρδιά του ανερχόμενου συστήματος εξουσίας των ΗΠΑ ενθάρρυνε την προσχώρηση κι άλλων μεγα-στελεχών του Big Tech στον χορό της τραμπικής προσδοκίας.

Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για την αλλαγή στάσης πολλών από τους CEOs της Σίλικον Βάλεϊ απέναντι στη νέα κατάσταση. Το σχόλιο έχει στεγανοποιήσει κάποιες επικρίσεις ιδίως για την προσωπικότητα του Μασκ. Η συνηθισμένη εκδοχή (και στον ελληνικό Τύπο) είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια επιχειρηματικής επιρροής μαζί με τις ιδιοσυγκρασιακές λόξες ενός ή λίγων ατόμων. Άνθρωποι και φορείς που έχουν διευκολύνει με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ιδεολογικές τους λαθροχειρίες την ακραία ισχυροποίηση των τεχνοκαπιταλιστών δείχνουν πλέον τον Μασκ ως «επικίνδυνο». Πολιτικοί και παρατηρητές (ιδίως εκλαϊκευτές ζητημάτων τεχνολογικού μετασχηματισμού στον Τύπο) εκφράζουν αγανάκτηση ή ανησυχία για «άστοχες» παρεμβάσεις και δηλώσεις. Και τώρα συναντά κανείς ένα σούσουρο αποδοκιμασιών και για τον Ζούκερμπεργκ. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν την ανάσχεση του diversity, τάση που θα ενδυναμωθεί με την εμπέδωση της καινούργιας πολιτικής συνθήκης.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας.

Αν δεν θέλουμε, ωστόσο, να υποκρινόμαστε ηθικολογώντας, καλό είναι να κοιτάξουμε τη συνολική περίσταση και όχι κάποιες αποσπασματικές της πλευρές. Τι είπε αλήθεια ο Ζούκερμπεργκ; Σκέφτεται, λέει, να εξισορροπήσει τις λεγόμενες συμπεριληπτικές ευαισθησίες, επανεκτιμώντας μια πιο επιθετική και «αρρενωπή» στάση. Θεωρεί, μάλιστα, πως αυτή η στάση είναι αναγκαία και θετική και για το περιβάλλον των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που θα λέγαμε επιστροφή στη σκληρότητα γιατί «μαλακώσαμε υπερβολικά». Και σε αυτήν τη νέα στάση τον βοήθησαν και οι «πολεμικές τέχνες».

Πολλοί –και στις ΗΠΑ και στη δική μας χώρα– χαίρονται με όλα αυτά τα σήματα, πιστεύοντας πως ανακόπτουν την υπερβολική πολιτική ορθότητα. Επιμένουν, με άλλα λόγια, να συσχετίζουν το τραμπικό ρεύμα με μια ψυχοπολιτισμική αντίδραση στον woke φιλελευθερισμό, παραβλέποντας εξ ολοκλήρου τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού τον οποίο ζούμε: το ότι έχουμε μπει σε έναν κύκλο προσαρτήσεων, επεκτάσεων και επιθετικών κινήσεων. Ήδη οι άνθρωποι του Τραμπ σχετίζουν τα πλάνα «αγοράς» χωρών με ζητήματα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή είναι, λοιπόν, η στιγμή στην οποία ο Ζούκερμπεργκ επαναξιολογεί θετικά τις «αρρενωπές» στάσεις· η συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αξιωματούχοι και δημόσια πρόσωπα που παραδέχονται ανοιχτά πως κατέχονται από κάποια ιμπεριαλιστική δίψα. Οι όροι «ιμπεριαλισμός» και «νεο-αποικιοκρατία» γράφονται στην «Washington Post», στο «New Yorker», στη «Monde». Μέχρι και εμβληματικές φιγούρες του κεντρώου φιλελευθερισμού, όπως ο Φαρίντ Ζακάρια, παραδέχονται την ιμπεριαλιστική στροφή, παρά το ότι για καιρό έλεγαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν η «πόλωση» (και ο λαϊκισμός).

Αν δεν θέλει, λοιπόν, κανείς να φαντασιώνεται πως η Meta και οι άλλοι παίκτες σκοτίζονται τώρα για κάποια «διόρθωση της πολιτικής ορθότητας», πρέπει να παραδεχτεί κάτι πολύ πιο άβολο για τη συμβατική πολιτική σκέψη που σκέφτεται ακόμα και το 2025 με όρους εκσυγχρονισμού και αναχρονισμού: ότι μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών. Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει καθαρό ότι ο «αναθεωρητισμός» δεν αφορά μόνο τις λεγόμενες απολυταρχικές και αυταρχικές δυνάμεις, μεγάλες ή μικρομεσαίες. Η ώθηση για τεράστια ελευθερία δράσης έφερε αντικειμενικά πολύ κοντά το επιτελείο Τραμπ με τους παράγοντες του Big Tech. Παρά την περιφρόνηση, τις πολιτισμικές αποστάσεις και τη διαφορετική προέλευση των «ελευθεριακών» τεχνοεπιχειρηματιών και της πιο συντηρητικής αμερικανικής δεξιάς, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συγκλίσεων που μόνο αφελείς φιλελεύθεροι δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν.  

Το τεχνοκρατικό κέντρο υπήρξε ο βασικός εκφραστής και διακινητής ενός μύθου: πως ο έξυπνος, ανοιχτόμυαλος, ψηφιακός καπιταλισμός θα ήταν, εξ ορισμού, περισσότερο πρόθυμος να υπηρετήσει μια ατζέντα δικαιώματα και να αναγνωρίσει ευαίσθητους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Αυτό λειτούργησε και θα συνεχίσει εν μέρει όσο είναι εγγυημένη η δημοφιλία κάποιων ιδεών και η διείσδυση προοδευτικών συναισθημάτων σε επιμέρους κοινά και ηλικίες. Μπροστά όμως στα συμβόλαια και στις προτεραιότητες επέκτασης και ισχύος, τούτη η φαντασμαγορία του Καλού και της καλιφορνέζικης φιλελεύθερης ουτοπίας μπορεί και αλλάζει δέρμα.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας. Κάποια στιγμή θα ανοίξει όμως η συζήτηση, ιδίως όταν καταφέρουμε να βγούμε από την ενδοχώρα της μικροπολιτικής και των δικών της προτεραιοτήτων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση της Meta να το καταργήσει

Διεθνή / «Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να το καταργήσει

Το Διεθνές Δίκτυο Fact Checking απορρίπτει το «επιχείρημα» περί λογοκρισίας - Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ