Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Η ταινία της Βαρντά εξαφανίστηκε από προσώπου γης, καταστράφηκε το αρνητικό της (έως εκεί όπου είχε γυρισθεί τέλος πάντων – γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί), για να διασωθεί τελικά μέσω μιας κόπιας εργασίας, που βρέθηκε κάποια στιγμή στη Βασιλική Ταινιοθήκη του Βελγίου.
2

Ο πρόσφατος χαμός (29 Μαρτίου) της σημαντικής Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά (που είχε ελληνική καταγωγή, αφού ο πατέρας της ήταν Μικρασιάτης) έφερε ξανά στην επιφάνεια μια ταινία της από το 1970, τη Nausicaa, που ήταν γυρισμένη για τη γαλλική κρατική τηλεόραση (ORTF) και η οποία είχε, και έχει, μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον.

Η ταινία, όπως έχει γραφτεί κι άλλες φορές, ήταν χαμένη για δεκαετίες, για να εμφανισθεί για πρώτη φορά το 2012, στη μνημειακή, αλλά πανάκριβη έκδοση των 22 DVD "Tout(e) Varda" [ARTE ÉDITIONS], σ' ένα από τα δύο προσφερόμενα bonus δισκάκια.

Για τη Nausicaa είχα διαβάσει για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια (το 1988), δίχως να συγκρατήσω εκείνη την πληροφορία. Ήταν σ' ένα βιβλιαράκι υπό τον τίτλο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ θύμηση, που είχε κυκλοφορήσει, τότε, από το 29ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη 3-9 Οκτωβρίου 1988).

Ο Τορνές είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα (τον Ιούλιο του '88) και σ' εκείνη την τιμητική έκδοση αναφερόταν πως είχε συμμετάσχει ως ηθοποιός στην ταινία τής Ανιές Βαρντά Ναυσικά (έτσι ήταν γραμμένη, στα ελληνικά), χωρίς να δίνεται κανένα άλλο στοιχείο.

Η ταινία της Ανιές Βαρντά αντανακλά τα σύγχρονά της (τότε) διδάγματα αξιοποίησης των ντοκιμαντέρ (και) για προπαγανδιστικούς (με τη σωστή έννοια) λόγους. Είναι μια ταινία τεκμηρίωσης δηλαδή, που διαπνέεται από τα μοντέρνα αισθητικά διδάγματα της nouvelle vague, τον συγχρονισμό και την επικοινωνία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Την επόμενη φορά που διάβασα για την ακόμη τότε χαμένη Nausicaa ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90. Ήταν όμως μία αναφορά κάπως περισσότερο αναλυτική και γι' αυτό τη θυμόμουν.

Αναφέρομαι στο πολύ καλό βιβλίο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, που είχε τυπωθεί με την επιμέλεια των εκδόσεων Το Ροδακιό, λόγω ενός αφιερώματος στον σκηνοθέτη, που εξελισσόταν μεταξύ 3 και 6 Νοεμβρίου 1994 στο Θέατρο Σφενδόνη. Εκεί, στην Φωτο-Εργο-Βιογραφία, διαβάζαμε:

«1970. Σε ταξίδι του στη Μασσαλία (ο Σταύρος Τορνές) γνωρίζεται με την Ανιές Βαρντά, η οποία του προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ναυσικά (Nausicaa) που ετοίμαζε, με στόχο να καταγγείλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η ταινία ολοκληρώνεται, αλλά δεν παίζεται ποτέ, έπειτα από την απαγόρευση της προβολής της από το γαλλικό κράτος, που είχε στενές οικονομικές σχέσεις με το ελληνικό καθεστώς».

Η αναφορά εκείνη συνοδευόταν και με μια φωτογραφία από το φιλμ, στην οποία εικονίζονταν ο Σταύρος Τορνές με τη Γαλλίδα συμπρωταγωνίστριά του στη Νausicaa, France Dougnac.

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Σταύρος Τορνές - France Dougnac

Το 1970, λοιπόν, το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου απαγορεύει την προβολή της ταινίας στην τηλεόραση (όταν νωρίτερα το ίδιο γαλλικό κράτος την είχε πριμοδοτήσει), για καθαρά πολιτικούς λόγους. Τι έδειχνε όμως η Nausicaa και γιατί τελικά απαγορεύτηκε η προβολή της;

Η Ανιές Βαρντά γυρίζει εκείνη την εποχή μια καθαρή ελληνική ταινία, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κάποιοι λέγονται και κάποιοι ίσως όχι...

Κατ' αρχάς, και μέσω της ταινίας, φαίνεται πως ξεπληρώνει ένα χρέος προς την ελληνική μεριά της, την ελληνική καταγωγής της.

Δεύτερον, επιλέγει να το κάνει όχι μόνον υμνώντας την Ελλάδα και την ιστορία της (προβάλλοντάς την ακόμη και ως τουριστικό προορισμό, με αναφορές στα Club Méditerranée στο Λαμπίρι Αιγίου και στη Δασιά Κέρκυρας), αλλά και εμφανίζοντας την ίδια ώρα τη σφοδρή κριτική της προς το δικτατορικό καθεστώς.

Αυτή η ξεκάθαρη πολιτική στάση της ήταν και η αιτία που οδήγησε τελικά την ταινία της στην αφάνεια.

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Ανιές Βαρντά

Τι είχε παιχθεί;

Η πιο βασική αιτία αφορούσε στις επαφές που είχε ξεκινήσει η δικτατορία με τη Γαλλία του Πομπιντού, τις σχετικές με την ενίσχυση του εγχώριου στρατιωτικού υλικού.

Είχε ανακοινωθεί ήδη η κατασκευή της πρώτης από τις τέσσερις κανονιοφόρους, τις οποίες είχε παραγγείλει η χούντα των Αθηνών στα γαλλικά ναυπηγεία, ενώ στη σειρά έμπαιναν και τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage.

Το θέμα με τα Mirage είχε γίνει ακόμη και πρωτοσέλιδο σε ελληνικές εφημερίδες (π.χ. Μακεδονία της 8ης Μαΐου 1970) και φυσικά, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, δεν γινόταν από την μια μεριά να διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους μεσολαβητές για τόσο «χοντρές δουλειές» και από την άλλη μεριά η γαλλική κυβέρνηση να βγάζει στη σέντρα την (χουντική) ελληνική, με τηλεταινία της σε κρατικό κανάλι.

Δυστυχώς, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου τύπου αγορές, τόσο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, όλα μπαίνουν στην άκρη. Τελικά, τα Mirage δεν πρόλαβε να τα αγοράσει η χούντα, αλλά ο Καραμανλής το 1975.

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Στο κέντρο η Ανιές Βαρντά και δίπλα της ο Σταύρος Τορνές

Όπως μας είπε και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης:

«Τα Μιράζ της Ντασσώ και το SECAM (σ.σ. το γνωστό γαλλικό, έγχρωμο, αναλογικό τηλεοπτικό σύστημα) τα διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο Καραμανλής από τότε, και δεσμεύτηκε να τα εφαρμόσει με την επιστροφή του. Να υπενθυμίσω, επίσης, πως τα πάντα ξεκίνησαν από τον Γιώργο Κατακουζηνό, βοηθό τότε της Ανιές, και πως αυτός προκάλεσε τη μεταστροφή των αισθημάτων της για τους Έλληνες, που τους είχε άχτι για την εγκατάλειψη του πατέρα της. Θα θυμίσω ακόμα πως για μεγάλο διάστημα μας καλούσε σπίτι της τις Κυριακές για γεύμα, και για να μας γνωρίσει άλλους επαγγελματίες του σινεμά (π.χ. την Κατρίν Ντενέβ) για να βρούμε καμιά δουλειά και να ζήσουμε... Στη Ναυσικά εμφανίζονται μεταξύ άλλων και οι Περικλής Κοροβέσης, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Αντρέας Στάϊκος, Μάρκος Ιωαννίδης, Βασίλης Βασιλικός, Φαίδων Μεταλληνός, Γιώργος Κατακουζηνός, Γιώργος Βότσης, Δημήτρης Τόλης(;), Στέλιος Ράμφος, Άρης Φακίνος, Φραγκίσκος Σωμαρίπας, Βλάσσης Κανιάρης, Φιλόλαος, Gisèle Prassinos... Πρέπει τέλος να πω πως αν ο (επίσης φίλος της και συνάδελφος) Jean-Daniel Pollet ήταν φιλέλλην, η Ανιές αγάπησε τους Έλληνες για να συγχωρήσει τον πατέρα της».

Η ταινία της Βαρντά εξαφανίζεται, λοιπόν, από προσώπου γης, καταστρέφεται το αρνητικό της (έως εκεί όπου είχε γυρισθεί τέλος πάντων – γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί), για να διασωθεί τελικά μέσω μιας κόπιας εργασίας, που βρέθηκε κάποια στιγμή στη Βασιλική Ταινιοθήκη του Βελγίου.

Από 'κει ανακατασκευάστηκε η Nausicaa, που μπήκε στο DVD-set, το 2012 και από 'κει έφθασε στα χέρια του σκηνοθέτη Σταύρου Καπλανίδη μέσω της Charlotte Van Gelder, της συντρόφου και συνεργάτιδας του Σταύρου Τορνέ (efsyn.gr, 19 Απριλίου 2017), ώστε να προβληθεί και στην Ελλάδα. Ο λόγος για την πρώτη επίσημη προβολή της στη χώρα μας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, την 24η Απριλίου 2017.

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Myriam Boyer - France Dougnac

Η ταινία της Ανιές Βαρντά αντανακλά τα σύγχρονά της (τότε) διδάγματα αξιοποίησης των ντοκιμαντέρ (και) για προπαγανδιστικούς (με τη σωστή έννοια) λόγους.

Είναι μια ταινία τεκμηρίωσης δηλαδή, που διαπνέεται από τα μοντέρνα αισθητικά διδάγματα της νουβέλ βαγκ (που εν πολλοίς τα είχε δημιουργήσει η ίδια η Βαρντά), τον συγχρονισμό και την επικοινωνία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Το στόρι είναι απλό, όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Ένας Έλληνας αυτοεξόριστος στο Παρίσι ο Μιχάλης (τον υποδύεται ο Σταύρος Τορνές) συνδέεται με μια νεαρή Γαλλίδα φοιτήτρια την Ανιές (France Dougnac), που έχει ελληνική καταγωγή, ενώ παράλληλα (ο Μιχάλης) επιχειρεί να οργανώσει και να συντονίσει αντιδικτατορικές δράσεις.

Έτσι, μπαίνει μία πρώτη πραγματικότητα στο φιλμ, καθώς η κάμερα καταγράφει το πώς κινούνται διάφοροι Έλληνες, που έχουν βρεθεί στο Παρίσι για πολιτικούς λόγους εκείνα τα χρόνια (όπως περιπτωσιολογικά βλέπουμε και το πώς κινούνται Γάλλοι και Γαλλίδες – στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι Myriam Boyer και Catherine de Seynes, συν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του), ενώ υπάρχουν ακόμη δύο πραγματικότητες – με τη μία να αφορά στις συνεντεύξεις-αφηγήσεις κάποιων Ελλήνων, που μιλάνε φυσικά σε πρώτο πρόσωπο μπροστά στην κάμερα για τη δικτατορία κ.λπ., ενώ μια επόμενη πραγματικότητα είναι εκείνη που περιστρέφεται γύρω από την ίδια τη σκηνοθέτιδα, την Ανιές Βαρντά, που εμφανίζεται στην ταινία της να μιλά για τη δική της σχέση με την Ελλάδα.

Όλα αυτά συντονίζονται σε μια ταινία-κόπια εργασίας, πολύ ζωντανή, πολύ δυναμική, που καταγράφει με έντονο τρόπο τον αναβρασμό της εποχής, μέσα από την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και τα αγνά αισθήματα, που καθορίζουν τις κινήσεις τόσο των πρωταγωνιστών (του μύθου), όσο και των αληθινών χαρακτήρων (της πραγματικής ζωής).

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Από αριστερά: (άγνωστος προς εμάς), France Dougnac, Myriam Boyer, Σταύρος Τορνές

Στην ταινία εμφανίζονται πολλά γνωστά πρόσωπα, στα οποία αναφέρθηκε ήδη ο Κώστας Φέρρης. Να επισημάνουμε, όμως, ανάμεσά τους, την παρουσία του Περικλή Κοροβέση στην αρχή και στο τέλος του φιλμ.

Εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία το βιβλίο τού Κοροβέση La Filière / Témoignage sur les Tortures en Grèce, το σχετικό με τα βασανιστήρια που είχε υποστεί από το στρατιωτικό καθεστώς – ένα βιβλίο, που είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, όπου και να κυκλοφόρησε. (Ναι, πρόκειται για τους Ανθρωποφύλακες, που τυπώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επί Μεταπολίτευσης πια, τον Αύγουστο του 1974).

Επίσης να συμπληρώσουμε πως στην ταινία γίνεται λόγος, πέραν των όσων άλλων, και για ορισμένα σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας, και αυτό δεν ήταν μικρό πράγμα. Δεν θα ήταν μικρό πράγμα, αν η ταινία προβαλλόταν κανονικά τότε στη Γαλλία.

Ακούμε λοιπόν περί Μανώλη Γλέζου-Λάκη Σάντα, Δεκεμβριανών, Νίκου Μπελογιάννη, μετανάστευσης, περί των εκλογών της βίας και της νοθείας, περί Γρηγόρη Λαμπράκη, Σχεδίου Προμηθεύς, για την αμερικάνικη παρέμβαση στα εγχώρια πολιτικά πράγματα μέσω CIA κ.λπ.

Ακόμη υπάρχει ελληνική μουσική και τραγούδια στη Nausicaa, από τον Μίκη Θεοδωράκη φυσικά, ενώ σε λίγα πλάνα βλέπουμε και τους ερμηνευτές, τότε, του θεοδωρακικού έργου, τον Αντώνη Καλογιάννη και την Μαρία Φαραντούρη.

Η Nausicaa είναι μια ταινία της Ανιές Βαρντά με πολύ μεγάλη σημασία για εμάς τους Έλληνες. Ένα ντοκουμέντο, που ιδίως τέτοιες μέρες, καθώς πλησιάζει η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου, αποκτά, ξανά, επικαιρικά χαρακτηριστικά.

Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε, με αγγλικούς υπότιτλους, ΕΔΩ.

Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Σταύρος Τορνές - Catherine de Seynes
Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Nausicaa: Η αντιχουντική ταινία της Ανιές Βαρντά που παρέμενε άφαντη για χρόνια Facebook Twitter
Περικλής Κοροβέσης
Οθόνες
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τελευταία συνέντευξη του Σταύρου Τορνέ

Οθόνες / Η τελευταία συνέντευξη του Σταύρου Τορνέ

Στο τεύχος 374 του περιοδικού Αντί, ο Σταύρος Τορνές είχε δώσει το 1988 την τελευταία του συνέντευξη στον Χρήστο Βακαλόπουλο και τον Ηλία Κανέλλη. Καθώς το πέρασμα του χρόνου αύξησε την ευεργετική σκιά του μοναχικού αυτού auter του σινεμά, όσα είπε αποκτούν ένα βαθύτερο νόημα. Ψηφιοποιείται πρώτη φορά.
H Eλληνοκαναδή σκηνοθέτις Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ γύρισε το πρώτο ντοκιμαντέρ με θέμα τους Αρβανίτες

Οθόνες / H Eλληνοκαναδή σκηνοθέτις Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ γύρισε το πρώτο ντοκιμαντέρ με θέμα τους Αρβανίτες

Το «Στα Αρβανίτικα» αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική έρευνα και καταγραφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους Αρβανίτες και την γλώσσα τους
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Αντίο Ανιές Βαρντά: Εκατοντάδες άνθρωποι και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν την σπουδαία δημιουργό του σινεμά

Culture / Αντίο Ανιές Βαρντά: Εκατοντάδες άνθρωποι και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν την σπουδαία δημιουργό του σινεμά

Η Ανιές Βαρντά πέθανε την Παρασκευή και σήμερα στη Cinematheque francaise στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι και δημιουργοί έδωσαν το παρών στην αποχαιρετιστήρια τελετή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM
Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Οθόνες / Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις διασκευάζει για λογαριασμό του Netflix μια τριλογία δικών του βιβλίων, σε ένα σπονδυλωτό, χαριτωμένο και καλόψυχο φιλμ, απευθυνόμενο κυρίως σε θεατές μικρότερης ηλικίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και Kalamata Short Docs Film Festival 

Οθόνες / 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Ένα πλούσιο κινηματογραφικό δωδεκαήμερο

Η Καλαμάτα και άλλες δεκατρείς πόλεις της Πελοποννήσου έγιναν σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξαν και αφορμές για προβληματισμό, όχι μόνο αναφορικά με την έβδομη τέχνη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

The Review / Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο Βασίλης Λούρας σχολιάζουν το πολυαναμενόμενο biopic «Maria», την ερμηνεία της Αντζελίνα Τζολί, τις ιστορικές ανακρίβειες και το αν τελικά μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για την πολύπαθη divina.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
>>Από αριστερά: (άγνωστος προς εμάς), France Dougnac, Myriam Boyer, Σταύρος Τορνές<<Ο «άγνωστος προς εμάς», στην άκρη αριστερά με το μουστάκι και το παλτό μοντγκόμερι, σύμφωνα με τον Κώστα Φέρρη, είναι ο Κώστας Φιλίππου, οπερατέρ, αδερφός του Παύλου Φιλίππου, δ/ντή φωτογραφίας του ΠΕΚ (Παλαιός Ελληνικός Κινηματογράφος).