Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: O πρώτος σούπερ σταρ της όπερας που κέρδισε την Gen Z

Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: O πρώτος σούπερ σταρ της όπερας που κέρδισε την Gen Z Facebook Twitter
Εκατοντάδες δημοσιεύματα, απίθανοι τίτλοι, εντυπωσιακές φωτογραφίες, ακόμα πιο θαυμαστά φωνητικά προσόντα. Ένα πρόσωπο πίσω απ’ όλα: ο Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι.
0

«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ της όπερας που κέρδισε την Gen Z» / «O τραγουδιστής με την όψη μοντέλου και τη φωνή αγγέλου» / «Οι μαγικές του παραστάσεις είναι ο λόγος που χιλιάδες νέοι ανακαλύπτουν την μπαρόκ μουσική» / «Είχατε φανταστεί ποτέ ότι θα ακούγατε Χέντελ, χορεύοντας breakdance;» / «Από την όπερα στο breakdancing και πάλι πίσω: ο Ορλίνσκι συνδέει δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους».

Εκατοντάδες δημοσιεύματα, απίθανοι τίτλοι, εντυπωσιακές φωτογραφίες, ακόμα πιο θαυμαστά φωνητικά προσόντα. Ένα πρόσωπο πίσω απ’ όλα: ο Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι. Στα 33 του χρόνια ο Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος μάλλον έχει βαρεθεί να εξηγεί πώς εμπνεύστηκε αρχικά και πώς καταφέρνει να συνδυάζει δύο τέχνες προερχόμενες από φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους, την κλασική μουσική και το breakdance. 

«Η κλασική μουσική έχει αυστηρούς κανόνες όταν πρόκειται να την ερμηνεύσεις αλλά όχι όταν θέλεις να την ακούσεις και να την απολαύσεις», απαντά όταν του λένε ότι δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα. Αλλά, προφανώς, περισσότερα θα δούμε, θα ακούσουμε και θα καταλάβουμε στις 16 Ιουλίου που τον περιμένουμε στο Ηρώδειο.

«Από μικρός, όταν άκουγα αυτές τις μουσικές, κάτι με δονούσε, ήθελα να εκραγώ, να χορέψω», λέει.

Στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξωστρεφείς και ακτιβιστές Il Pomo d’Oro, ένα καταξιωμένο σύνολο που ιδρύθηκε το 2012 από φημισμένους δεξιοτέχνες στον τομέα της ιστορικής μουσικής ερμηνείας. Μαζί με τον Ορλίνσκι αποθεώνονται σε sold-out ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο, μυώντας μια νέα γενιά ακροατών στην παλαιά μουσική.

Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: O πρώτος σούπερ σταρ της όπερας που κέρδισε την Gen Z Facebook Twitter
Στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξωστρεφείς και ακτιβιστές Il Pomo d’Oro, ένα καταξιωμένο σύνολο που ιδρύθηκε το 2012. Φωτ.: Giulia Fassina

Γεννημένος στη Βαρσοβία, καλοσπουδασμένος (έχει φοιτήσει από το Μουσικό Πανεπιστήμιο «Φρεντερίκ Σοπέν» μέχρι το Juilliard School), ανήσυχος από μικρός και δοκιμασμένος ήδη σε κορυφαίες σκηνές του πλανήτη (Κόβεντ Γκάρντεν, Μετροπόλιταν, Όπερα του Σαν Φρανσίσκο), ο Ορλίνσκι με την «πιο απόκοσμα όμορφη φωνή στον πλανήτη» θυμάται πως όλη αυτή η ακατανόητη για μας σύνδεση του μπαρόκ με το breakdance υπήρξε μια πολύ δυνατή εσωτερική του ανάγκη.

«Από μικρός, όταν άκουγα αυτές τις μουσικές, κάτι με δονούσε, ήθελα να εκραγώ, να χορέψω», λέει. «Συχνά, στις προπονήσεις που έκανα με την ομάδα του breakdance τούς έβαζα κλασική ορχηστρική μουσική και τους προσκαλούσα να εξερευνήσουμε το αν πραγματικά η μουσική υπαγορεύει την κίνηση. Μπορεί να μην οδηγεί τα βήματά μας με τον τρόπο της σκληροπυρηνικής ραπ ή της house, αλλά το κάνει».

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα, υπάρχουν στο YouTube διάφορες μαγνητοσκοπημένες ερμηνείες του Ορλίνσκι, μεταξύ των οποίων και αυτή στην άρια Vedrò con mio diletto του Βιβάλντι (Αix-en-Provence, 2017) που αριθμεί πάνω από 11.000.000 προβολές.

Η παράσταση της Αθήνας έχει τίτλο «Beyond» (τον ομώνυμο δίσκο του οι «Times» τον συμπεριέλαβαν στους κορυφαίους του 2023) και περιλαμβάνει συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, πολλές από τις οποίες σπανίως ακούγονται. Προειδοποιούμε ότι θα είναι μία από τις πιο αντισυμβατικές βραδιές του φετινού προγράμματος – για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε!

Vivaldi - Vedrò con mio diletto

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ρεσιτάλ εδώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ