Το animasyros 8.0 έρχεται!

Στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

LifO Newsroom, 25.9.2015 | 13:09

 

Το animasyros 8.0 έρχεται!
Little From The Fish Shop του Τσέχου Jan Balej

 

Το αnimasyroς 8.0 περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, καταξιωμένους δημιουργούς και σχολές στον χώρο της τέχνης της εμψύχωση.

 

Στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ 25 Σεπτεμβρίου θα ζωντανέψουν επί σκηνής αποσπάσματα της διάσημης οπερέτας Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με φόντο το ονειρικό ψηφιακό σκηνικό και τα animation της Ειρήνης Βιανέλλη.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: προβολές 200 περίπου ταινιών σε δύο διαγωνιστικά τμήματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία, ειδικές προβολές και παρουσιάσεις πολυαναμενόμενων ταινιών μεγάλων animation studio από τις ΗΠΑ, αφιερώματα σε διεθνή ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ειδικές προβολές με θέμα τη σχέση της κινηματογραφικής τέχνης της εμψύχωσης με την ποίηση και τον χορό και «μυστικές» ενότητες προβολών (secret screening events). Επίσης, φέτος περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο τμήμα, αποκλειστικά αποτελούμενο από μεγάλου μήκους παραγωγές όπως: το Pos Eso του Samuel Ortí Martí, το Little From The Fish Shop του Τσέχου Jan Balej, το Manniegs: Revenge of Hard Egg του Zlota Miklosy / Ουγγαρία, το Battledream Chronicle του Alain Bidard, το Βραζιλιάνικο, Historia Antes de Uma Historia του Wilson Lazaretti.

 

Το animasyros 8.0 έρχεται!
Pos Eso του Samuel Ortí Martí
Το animasyros 8.0 έρχεται!
Tα μουστοκούλουρα του Αγησίλαου

 

Κριτική Επιτροπή: Εκλεκτά μέλη της φετινής Κριτικής Επιτροπής, η δική μας, Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου (NOVA, FLIX.GR), η Ελληνοαμερικανίδα Aliki Theofilopoulos, animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive- producer της Disney και η σπουδαία Σλοβένα animator, Spela Cadez.  

 

Επίτιμος Προσκεκλημένος, ξεχωρίζει φέτος ο Ισραηλινός Ari Folman του πολυβραβευμένου "Βαλς με τον Μπασίρ" επιστρέφει στην Ελλάδα σε ένα διάλειμμα από την δημιουργία του επόμενου πολυαναμενόμενου πρότζεκτ του, την animation διασκευή του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

 

Φέτος, νέα άφιξη το τμήμα της Αγοράς (Αgora): Με έμπνευση από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής αγοράς και σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο, το καθιερωμένο επαγγελματικό φόρουμ του φεστιβάλ μετεξελίσσεται σε Agora και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μεσω στοχευμένων ενεργειών, όπως σεμινάρια και ειδικές προβολές παραγωγών σε εξέλιξη (work in progress) ένα δίκτυο επαγγελματιών animation με βάση την Ερμούπολη και τις Κυκλάδες. Επίσης, οι περίφημοι ARS Electronica θα παρουσιάσουν μέσω του curator τους το πρόγραμμα "Expanded Animation", το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικές εφαρμογές της animation τέχνης και των nu-media που δεν βλέπουμε συχνά 

 

 

Αφιερώματα και στη φετινή διοργάνωση στις animators Theofilopoulos και Cadez, ένα αφιέρωμα στο Ιράν και στον μοναδικό Raoul Servais, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες animation. Ακόμα, αφιερώματα Poetry in Motion, αφιέρωμα Dance και αφιέρωμα Blender Institute, με προβολές του συνόλου των επίσημων κυκλοφοριών του, συμπεριλαμβανομένου του ολόφρεσκου και υπέροχου Cosmos Laundromat. Tέλος,η θεματική που διατρέχει ολόκληρο το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. 

 

Το animasyros 8.0 έρχεται!
The Briliant Calamari
Το animasyros 8.0 έρχεται!
Couleur de peau


Μικροί Animaniacs και όλα τα πρωινά του  φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στους αμέτρητους μικρούς φίλους του animation με προβολές όπως οι «Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill" των Thibaut Chatel, Marc Boréal, Le jour des corneilles του Jean-Christophe Dessaint.

 

Το animasyros 8.0 έρχεται!
Le jour des corneilles
Το animasyros 8.0 έρχεται!
Ari Follman
Το animasyros 8.0 έρχεται!
Big Buck Bunny Blender Institute
Το animasyros 8.0 έρχεται!
Το animasyros 8.0 έρχεται!

 

Στο πλούσιο Ελληνικό Πανόραμα ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το Sisters του Άγγελου Παπαντωνίου, το Mediterranean της Αντωνίας Διακομοπούλου με θέμα τους πρόσφυγες και το ρατσισμό, το Ciel της Φαίδρας Δεριζιώτη, τα Μουστουκούλουρα του Γιώργου Νικόπουλου το Rains of Castamere με τον καλλιτέχνη (Αρίσταρχος Παπαδανιήλ) να τραγουδάει Game of Thrones πάνω από σχέδια ηρώων της σειράς κ.α.

 

Πολλές και οι παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτές το "Meet the Directors", δίνει την σπάνια ευκαιρία στο κοινό του Φεστιβάλ να γνωρίσει από κοντά σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών που προβάλλονται. Parties, open air προβολές και θεματικά events θα μετατρέψουν για λίγες μέρες την Ερμούπολη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του animation.

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

 

www.animasyros.gr