Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσετε και τι είδαμε το Σαββατοκύριακο

LIFOTEAM 23.9.2013 | 18:02

 

ZWEI MUTTER / ΔΥΟ ΜΗΤΕΡΕΣ

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

 

Από τις πιο χαμηλότονες ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, τα «κρυμμένα διαμαντάκια», όπως συνηθίζουν να τις αποκαλούν οι insiders του Φεστιβάλ. Ένα λεσβιακό ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί στη Γερμανία του σήμερα. Η οδύσσειά τους περνάει από κλινικές γονιμότητας, δωρητές σπέρματος, κομπογιαννίτες ευρεσιτέχνες και φυσικά άπειρη γραφειοκρατία.

 

Η ταινία θίγει ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα με τρόπο ειλικρινή, ρεαλιστικό, χωρίς να λυπάται ούτε να αγιοποιεί τις ηρωίδες της, τις οποίες υποδύονται δύο πραγματικά εξαιρετικές πρωταγωνίστριες. Καταστάσεις γνώριμες από τη φθίνουσα πορεία μιας σχέσης που φθείρεται όταν οι εμπλεκόμενοι παύουν να ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα (ή μήπως δεν ενδιαφέρονταν ποτέ;), ξεθωριασμένη φωτογραφία χαμηλής φωτεινότητας σε ένα φιλμ που κυλάει γρήγορα, όπως η καθημερινότητα. Υπέροχο.

 

[Αλέξανδρος Διακοσάββας]

 

 

HK FORBIDDEN SUPER HERO / Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΚΙΛΟΤΑΚΙ

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

 

Ακριβώς όπως την περιμέναμε: εξωφρενική! Η ιστορία του νεαρού Γιαπωνέζου που αποκτά σούπερ δυνάμεις όταν φοράει στο κεφάλι χρησιμοποιημένα κιλοτάκια ήταν η ιδανική μεταμεσονύκτια διασκέδαση του Σαββάτου.

 

Το κοινό συμμετείχε ενεργά με υστερικά γέλια, η ταινία ήταν στην ουσία ένας ξεδιάντροπα πειραγμένος Spiderman, ο υποτιτλισμός συμμετείχε στο fun και η μεγάλη επιτυχία του φιλμ ήταν ότι χτυπούσε σε δύο αντικρουόμενα μέτωπα: στους λάτρεις και στους haters των κόμικ διασκευών. Τραβηγμένο σε διάρκεια και επαναλαμβανόμενο από ένα σημείο και έπειτα, αλλά δεν μπορείς πραγματικά να μιλήσεις με κινηματογραφικούς όρους για αυτή την ταινία. Άλλωστε «η δικαιοσύνη στον 21ο αιώνα είναι ανώμαλη»!

 

[Αλέξανδρος Διακοσάββας]

 

 

THE STONE ROSES: MADE OF STONE

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

 

Βλέποντας το ντοκιμαντέρ του Shane Meadows για τους Stone Roses θυμήθηκα αυτήν την είδηση που είχε σκάσει πριν από καιρό. Ένα φαν τους πουλούσε ένα μπουκαλάκι αέρα κοπανιστό στο eBay από την πρόσφατη ιστορική συναυλία τους στο Heaton Park. Δεν ξέρω πόσο πουλήθηκε τελικά αλλά τελευταία φορά που είχα τσεκάρει είχε φτάσει στις 600 λίρες. Ο Shane Meadows ήταν παρόν σε εκείνη την στιγμή της επανασύνδεσης του θρυλικού συγκροτήματος και είναι ίσως η καλύτερη σεκάνς ενός άνευρου γενικά φιλμ. Σίγουρα, είναι γεμάτο Madchester memorabilia που θα συγκινήσει όσους τους αγάπησαν. Τον Meadows όμως δεν τον ενδιαφέρει το φαινόμενο Stone Roses, ούτε η άνοδος, ούτε καν η απότομη πτώση τους. Τους κινηματογραφεί σαν ένας απλός φαν που το αγαπημένο του συγκρότημα μόλις επανασυνδέθηκε. Με πολύ αγάπη και ζεστασιά.  Όπως δηλώνει μέσα στην ταινία ποτέ δεν ήταν το κουλ παιδί στο σχολείο και δεν τους είχε δει ούτε μια φορά ζωντανά όταν έκαναν τα live που τους καθιέρωσαν ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Βρετανίας.

 

Για πρώτη φορά, οι Stone Roses φαίνονται κανονικοί προσγειωμένοι άνθρωποι και όχι ντίβες και δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς από το χαμόγελο του Mani κάθε φορά που εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα. Από την άλλη, μουσικά, αυτός που πραγματικά λάμπει με την επιβλητική παρουσία του είναι ο John Squire, επισκιάζοντας ακόμη και τον χαρισματικότατο Ian Brown. Στο φιλμ αποθεώνεται η κιθαριστική ιδιοφυΐα ενός μουσικού που προτιμάει να μην μιλάει πολύ, ακόμη κι αν ο Meadows αγνοεί επιδεικτικά το δεύτερο και καταραμένο άλμπουμ τους, Second Coming, δεν μπορεί  παρά να του υποκλιθεί στην 12λεπτη εκτέλεση του Fool's Gold.

 

[Μαρία Παππά]

 

 

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

 

THE STONE ROSES: MADE OF STONE (Ηνωμένο Βασίλειο, 96')

Σκηνοθεσία: Σέιν Μέντοουζ

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Ενα από τα πιο πρωτοπόρα και επιδραστικά συγκροτήματα της βρετανικής σκηνής επανενώνεται έπειτα από χρόνια και ο σκηνοθέτης του «This Is England» βρίσκεται εκεί για να καταγράψει την επεισοδιακή τους προσπάθεια με την ειλικρίνεια ενός παρατηρητή και τον θαυμασμό ενός φαν. Θα μπορέσουν οι Stone Roses να κατακτήσουν και πάλι τον κόσμο;

(Ideal, 20:30 - Μουσική & Φιλμ)

 

 

IN THE NAME OF / ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ (Πολωνία, 102')

Σκηνοθεσία: Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Ιερέας της πολωνικής επαρχίας έρχεται αντιμέτωπος με την απωθημένη ομοφυλοφιλία του, όταν ένας νεαρός εισβάλει απροσδόκητα στη ζωή του. Οι απρόβλεπτες διαδρομές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας συγκρούονται με το θρησκευτικό καθήκον στο πολυσυζητημένο δράμα, που βραβεύτηκε με Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

(Δαναός 1, 22:30 - Πρεμιέρες)

 

 

FATAL / ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ (Νότιος Κορέα, 103')

Σκηνοθεσία: Λι Ντον-κου

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Ενας συνεσταλμένος νεαρός στοιχειώνεται ακόμα από τη συμμετοχή του στον ομαδικό βιασμό μιας κοπέλας. Δέκα χρόνια αργότερα την ξανασυναντά και αποφασίζει να επανορθώσει - με κάθε κόστος. Ενα σπαρακτικό θρίλερ για το αβάσταχτο βάρος της ενοχής.

(Ideal, 22:30 - Διεθνές Διαγωνιστικό)

 

 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

 

UPSTREAM COLOR / ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ (ΗΠΑ, 96')

Σκηνοθεσία: Σέιν Καράθ

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Το νέο αριστούργημα του Σέιν Καράθ («Primer») είναι ένα ρομαντικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Η παράδοξη έλξη δύο ανθρώπων γίνεται στα χέρια του σκηνοθέτη αφορμή για να ανανεώσει την κινηματογραφική γραμματική, θαμπώνοντας τον θεατή με τη σκηνοθετική του επιδεξιότητα. Βραβείο Επιτροπής στο Σάντανς.

(Δαναός 1, 22:00 - Πανόραμα)

 

 

INDIA BLUES (Γερμανία, 93')

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μαρκάκης

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Η ερωτική σχέση δύο ανδρών ιδωμένη μέσα από τις οκτώ κομβικές συναισθηματικές καταστάσεις: πόνος, πόθος, ευτυχία, ζήλια, έλξη, γαλήνη, αγάπη και θυμός. Ο σκηνοθέτης σπάει τα όρια της queer θεματολογίας, θυμίζοντάς μας πως τα συναισθήματα παραμένουν πάντοτε σημαντικότερα από τη χρονική ροή των γεγονότων που τα γεννούν.

(Δαναός 2, 22:15 - Πανόραμα)

 

 

LOVE ETERNAL / ΑΓΑΠΗ ΑΙΩΝΙΑ (Ιρλανδία / Λουξεμβούργο / Ιαπωνία, 93')

Σκηνοθεσία: Μπρένταν Μαλντάουνι

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 5η & 6η

Ο Ιαν έχει εμμονή με τον θάνατο: συνηθίζει να συμμετέχει σε φόρουμ για αυτόχειρες, τους οποίους έπειτα βοηθάει να αυτοκτονήσουν. Ξαφνικά, όμως, στη ζωή του φυτρώνει η αγάπη. Μια μακάβρια ερωτική ιστορία με ονειρική ατμόσφαιρα, που επιβεβαιώνει πως ο έρωτας και ο θάνατος χωρίζονται από μια λεπτή κλωστή.

(Odeon Όπερα 1, 22:45 & σε επανάληψη: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 20:00 - Διεθνές Διαγωνιστικό )