Ο παλαιότερος κινηματογράφος στον κόσμο άνοιξε ξανά!

Το καμάρι των αδελφών Λυμιέρ στη Μασσαλία

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 16.10.2013 | 13:32

 

Ο παλαιότερος κινηματογράφος στον κόσμο εκεί όπου έκαναν τα πρώτα του πειράματα και τις πρώτες τους προβολές οι πρωτοπόροι αδελφοί Λιμιέρ το 1899, άνοιξε και πάλι σε μια ήσυχη πόλη της Νότιας Γαλλίας μετά από ένα εκτεταμένο "λίφτινγκ".

Αστραφτερά , βελούδινα καθίσματα αντικαταστήσαν τις φθαρμένες και σκονισμένες καρέκλες , φρέσκο κίτρινο χρώμα και ψηφιδωτά πλακάκια κοσμούν πλέον την πρόσοψη και τους τοίχους, ενώ δρύινα πατώματα πήραν τη θέση των παλιών χαλιών.

 

Η σημερινή εικόνα του Eden

 

Το Eden Theatre , το οποίο έκλεισε το 1995 βρίσκεται στην La Ciotat, μια πόλη κοντά στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Ήταν το θέατρο όπου στις 21 Μαρτίου 1899 ο Ογκίστ και ο Λουί Λιμιέρ εντυπωσίασαν τους 250 θεατές τους, προβάλλοντας τις πρώτες κινούμενες εικόνες. Τα δύο αδέρφια, βεβαίως, πριν μπουν στον ιστορικό κινηματογράφο, είχαν κάνει πειράματα και σε άλλα μέρη όπως σε πλούσια σπίτια (ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου κατασκευής φωτογραφικών ειδών) αλλά και σε κινηματογράφους της περιοχής που έχουν πια γκρεμιστεί.

 

To Eden όπως ήταν κάποτε.

 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το Eden φιλοξένησε θεατρικές παραγωγές και κινηματογραφικές προβολές, ενώ, υπήρξε και το μέρος στο οποίο έκανε τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του ο Ιβ Μοντάν.

Τα πιο δύσκολα χρόνια ήρθαν ην δεκαετία του '80, όταν ο τότε ιδιοκτήτης σκοτώθηκε από απατεώνες που προσπάθησαν να τον ληστέψουν.

Ο κόσμος έκτοτε δίσταζε να πηγαίνει λόγω φόβου. Για πολλά χρόνια το κτίριο άνοιγε μόνο μία εβδομάδα κάθε χρόνο για να φιλοξενήσει ένα φεστιβάλ γαλλόφωνων ταινιών.

Το 1995 έκλεισε οριστικά αλλά οι υποστηρικτές του ιστορικού μνημείου ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους να το επαναφέρουν στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

 

 

 

Ευτυχώς, το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα χάρη στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, τη Μασσαλία αφού από τα "ταμεία" της άντλησαν τα έξοδα της ανακαίνισης που άγγιξαν τα 6.000.000 ευρώ.

 

 

Το ολοκαίνουργιο Eden λειτουργεί ως ένας κανονικότατος κινηματογράφος, διευθύνεται από έναν ιδιωτικό φορέα και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν μέσα από μια μόνιμη έκθεση στην ιστορία των κινηματογραφικών προβολών. Η μεγάλη πρόκληση βεβαίως είναι αν οι 166 θέσεις του το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο...

 

****