"Too Much Johnson": Η χαμένη ταινία του Ορσον Ουέλλες

Χαμένη για 75 χρόνια, ανακαλύφθηκε σε μια αποθήκη στην Ιταλία

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 12.8.2013 | 11:36

 

Χαμένο για 75 χρόνια, ανακαλύφθηκε σε μια αποθήκη στην Ιταλία. Ο λόγος για μια ταινία του Ορσον Γουέλς που θα κάνει τελικά πρεμιέρα, το φθινόπωρο. Ο Γουέλς, που έλαμμψε στο κινηματογραφικό στερέωμα με τη σκηνοθεσία του "Πολίτη Κέην" το 1941, σταμάτησε τα γυρίσματα της κωμωδίας "Too Much Johnson", τρία χρόνια νωρίτερα.
Η ταινία γυρισμένη σε 35 μιλιμέτρ βρέθηκε από το προσωπικό του Cinemazero in Pordenone.

 

 

Μέχρι την ανακάλυψη της ταινίας, όλοι πίστευαν ότι η κόπια είχε καταστραφεί σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι του Γουέλς, κοντά στη Μαδρίτη το 1970. Πως κατέληξε να βρεθεί στην Ιταλία αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο, δήλωσε η Kellie Fraver, εκπρόσωπος του μουσείου κινηματογράφου και φωτογραφίας George Eastman House, στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε την αποκατάσταση της ταινίας.
Ο σκηνοθέτης σχεδίαζε να δείξει αυτή την ταινία ως μέρος της σκηνικής προσαρμογής ενός έργου του 1894, του Γουίλιαμ Ζιλέτ, στο θέατρο Mercury, του οποίου ήταν ένας από τους συνιδρυτές. Ο Γουέλς ήθελε να δείξει την ταινία σε τρία μέρη, σαν πρόλογο σε κάθε μια από τις τρείς πράξεις του έργου.

 

Το θεατρικό τρέιλερ του "Πολίτη Κέην"


Παρόλο που η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα σωθεί και θα διατηρηθεί το 96% της ταινίας. Πρωταγωνιστεί ο Τζόζεφ Κότεν, που στη συνέχεια έπαιξε στον "Πολίτη Κέιν" και το "The Magnificent Ambersons". Ο ηθοποιός και συγγραφέας Simon Callow ο οποίος σήμερα εργάζεται για τον τρίτο τόμο της βιογραφίας του σκηνοθέτη, δήλωσε: «Η ανακάλυψη του χαμένου υλικού της παραγωγής Too Much Johnson είναι συναρπαστική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ της τέχνης του Γουέλς». Το φιλμ θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου στο Pordenone, στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου της Ιταλίας. Στις ΗΠΑ η πρεμιέρα του είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου.

 


Ο Ορσον Γουέλς κέρδισε οσκαρ σεναρίου για τον "Πολίτη Κέιν", φημίζεται και για το ραδιοφωνικό του δράμα του 1938, ο "Πόλεμος των Κόσμων", που φόβισε πολλούς ακροατές και τους έκανε να πιστέψουν ότι η γη δεχόταν πραγματικά επίθεση από τους Αρειανούς. Ο Γουέλς πέθανε το 1985, σε ηλικία 70 ετών.

 

και μια και μιλάμε για αυτόν:

 

Μερικές παράξενες συνήθειες του Ορσον Γουέλς:

 

 

 

 

Ταχυδακτυλουργία

Ο Γουέλς ήταν γοητευμένος από τις ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις. Ένα από τα πολλά ημιτελή έργα του, The Show Magic, επρόκειτο να είναι ένας στοχασμός πάνω στην ιστορία της ταχυδακτυλουργίας με πολλά κόλπα να εκτελούνται από τον ίδιο. Στη διάρκεια του Β΄παγκόσμιου πολέμου, περιόδευε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ με τη δικό του θίασο, The Mercury Wonder Show – και πρωταγωνιστή τον εαυτό του, τη Ρίτα Χέιγουορθ και τη Μάρλεν Ντίτριχ. Glamorous!

 

 

Ψεύτικες μύτες

Ο Γουέλς ήταν ηθοποιός, καθώς και σκηνοθέτης, και συχνά εμφανίζεται σε ταινίες του. Ήταν φοβερά ντροπαλός για την εμφάνισή του και ιδιαίτερα για τη μύτη του. Κατανάλωνε πολύ χρόνο για να βρει ψεύτικες μύτες και να τις καλύπτει με βαρύ μέικ-απ ώστε να μη φαίνονται αστείες.

 

 

Voodoo Μακμπέθ

Μπορεί σε εμάς να μη φαίνεται εκκεντρικό, αλλά το 1938, πολύ πριν από τη μάχη των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Γουέλς αψήφησε τις συμβάσεις και σκηνοθέτησε μια εντελώς "μαύρη" εκδοχή του Μακμπέθ, γνωστή ως Voodoo Macbeth, στο WPA's Federal Negro Theater Project στο Harlem. Οταν ο πέρσι Χάμμοντ, κριτικός της Χέραλντ Τρίμπιουν έγραψε τέρατα για την παράσταση, κάποιος ηθοποιός έφτιαξε μια βουντού κούκλα που τον απεικόνιζε. Ο Γουέλς το βρήκε τρομερά αστείο. Ο Πέρσι Χάμμοντ πέθανε λίγο μετά.

 

 

Καταμέτρηση θερμίδων

Ο Γουέλς ήταν φημισμένος εργασιομανής, όταν δούλευε, ξεχνούσε ακόμα και να φάει. Οταν όμως ξεκινούσε το φαγητό, του έδινε και καταλάβαινε. Ηταν σωματώδης και πάντα, τον απασχολούσε το βάρος του. Ανοίγοντας μια μέρα, -όταν όλοι είχαν φύγει από το γύρισμα- μια σακούλα βιομηχανικού μεγέθους Fritos είπε στον Peter Bogdanovich την απίστευτη ατάκα: "Αν δε σε βλέπει κανείς να τρως, δεν παχαίνεις".

 

 

 

*****