Ξεκινά το αφιέρωμα "50/50: Ισότητα και στον κινηματογράφο"

Πέντε ταινίες από γυναίκες δημιουργούς και συζητήσεις, με ελεύθερη είσοδο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

LIFOTEAM 7.4.2017 | 11:42

 

Από τις 7 μέχρι τις 9 Απριλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το αφιέρωμα "50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο" προβάλλοντας πέντε πολυαναμενόμενες ταινίες γυναικών σκηνοθετών, με ελεύθερη είσοδο, καθώς και συζητήσεις με θέμα την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στον κινηματογράφο. Μεταξύ των προβαλλόμενων ταινιών θα είναι το "Pure" της Lisa Langseth με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Oscar, Alicia Vikander και το λογοκριμένο "Κραγιόν κάτω από τη μπούργκα" (Lipstick Under My Burkha) της Alankrita Shrivastava, που ήρθε αντιμέτωπο με την λογοκρισία στην Ινδία.

 

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με την σουηδική ταινία "Αγνή" (Pure) της Lisa Langseth. Η Αlicia Vikander ενσαρκώνει μια 20χρονη που σαγηνεύεται από την κλασική μουσική αλλά και από έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο μαέστρο και φτάνει στα άκρα.H παραγωγός της ταινίας Helen Ahlsson θα παρευρεθεί στην προβολή για να συνομιλήσει με το κοινό, αλλά και να συμμετάσχει στην συζήτηση που θα προηγηθεί (Παρασκευή 7/4, 7 μ.μ.), με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο. Η εισήγησή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα περιγράψει το πώς η Σουηδία πέτυχε την ισότιμη (σχεδόν 50/50) εκπροσώπηση των γυναικών στο σινεμά, την στιγμή που στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία) οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμα: η σκηνοθέτης Όλγα Μαλέα, η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και η παραγωγός Βάλερυ Κοντάκος. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.

 

Η Helen Ahlsson συμμετέχει στο τριήμερο με μια ακόμα ταινία ντοκιμαντέρ που συν-σκηνοθέτησε με την Lisa Munthe, το "Armwrestler from Solitude" με ηρωίδα μια νεαρή Σουηδή πρωταθλήτρια του μπρα ντε φερ.

 

Ξεκινά το αφιέρωμα "50/50: Ισότητα και στον κινηματογράφο"

 

Επίσης, σε πανελλαδική πρεμιέρα, το αφιέρωμα προβάλλει την πολυαναμενόμενη ινδική ταινία "Κραγιόν κάτω από τη μπούργκα" (Lipstick Under My Burkha) της Alankrita Shrivastava, που ήρθε αντιμέτωπη με την λογοκρισία στην χώρα της καθώς προσεγγίζει με τόλμη τις μικρές επαναστατικές πράξεις των τεσσάρων ηρωίδων της που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Το φιλμ γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό παρά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

 

Το ντοκιμαντέρ "Η συμμορία του Burlesque" (Leage of Exotique Dancers) της Rama Rau από τον Καναδά μας συστήνει σταρ του μπουρλέσκ, ηλικιωμένες σήμερα, που μεσουράνησαν την χρυσή εποχή του ’50, αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις.

 

Ξεκινά το αφιέρωμα "50/50: Ισότητα και στον κινηματογράφο"

 

Τέλος, το αφιέρωμα κλείνει με το πολυβραβεμένο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη "Exotica, Erotica, Etc". Η φωτογράφος και εικαστικός ολοκλήρωσε την ταινία σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες -μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και container ship.

 

7-9 AΠΡΙΛΙΟΥ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα

Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046

M. 6940099221

F. (210) 3628468 [email protected] www.tainiothiki.gr

http://www.facebook.com/tainiothikigr

 

Ξεκινά το αφιέρωμα "50/50: Ισότητα και στον κινηματογράφο"

Οδηγός Σινεμά