Το Νυμφομάνιακ τετράωρο;

Οι παραγωγοί περικόπτουν την ταινία για την εμπορική της βιωσιμότητα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ - ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 13.11.2013 | 13:26

 

 

Στη μέση ενός χορού ανάμεσα στην εμπορική προοπτική και την καλλιτεχνική ακεραιότητα βρίσκεται το "Nymphomaniac", η επική ταινία του Λαρς Φον Τρίαρ για το σεξ.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο προκλητικός σκηνοθέτης σιωπά. Στη Δανία η ταινία θα περικοπεί κατά μιάμισι ώρα, έτσι το δανέζικο κοινό θα τη δει ως τετράωρη και αυτό γίνεται κυρίως για την οικονομική της βιωσιμότητα.

Ο παραγωγός του Τρίαρ Πέτερ Ααλμπεκ Γιένσεν δήλωσε ότι αυτή η απόφαση που πάρθηκε είναι ενάντια στη θέληση του σκηνοθέτη, αλλά την αποδέχεται, κατανοώντας τους κανόνες της αγοράς. «Δε μπορείς να κάνεις μια ταινία, η οποία στοιχίζει 60 εκατομμύρια κορώνες (11 εκατομμύρια δολάρια) και να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

«Οι πεντέμισι ώρες είναι τόσο ακραία διάρκεια, μειώνει την αξία της αγοράς τόσο ριζικά που οι επενδυτές έχουν αισθανθεί ότι έχουν αγοράσει γουρούνι στο σακί», δήλωσε.

Στις Κάννες όμως ποια εκδοχή της ταινίας θα εμφανιστεί;

Ο Γιένσεν έχει αρνηθεί αποφασιστικά την ύπαρξη της ταινίας με δυο διάρκειες, ώστε να υπάρχει μια softcore και μια hardcore.

Στη Δανία, το Δεκέμβριο, ρητά θα δουν την τετράωρη εκδοχή και αυτή θα ταξιδέψει στον κόσμο. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα να θολώνει η εικόνα, όπου θεωρείται αναγκαίο.

Το πιο πιθανό είναι η ολοκληρωμένη ταινία να κυκλοφορήσει σε DVD ή Blu – ray. Για την ώρα, υπάρχουν όρια ακόμα και για τον Τριαρ, ο οποίος θα δει και αυτός μάλλον την ταινία του με περικοπές που δε γνωρίζει.

 

*****