Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν
Αφιέρωμα στον Mark Rappaport στο Exile Room
Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Exile Room φιλοξενεί ένα τριήμερο αφιέρωμα στο έργο του underground Αμερικανού σκηνοθέτη Mark Rappaport.
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, 21:00
Rock Hudson's Home Movies (1992), 63'
«Ήταν όλα εκεί» λέει ο Rock Hudson στην αρχή ενός ιλιγγιώδους βίντεο κολάζ που συνθέτει τη χολιγουντιανή καριέρα του ηθοποιού. Η ταινία του Mark Rappaport σπάει όλους τους κανόνες με μια αφήγηση πέρα από τον τάφο σε ένα ετερόκλητο είδος βιογραφίας.
Ένα βραβευμένο μείγμα δεκάδων κινηματογραφικών αποσπασμάτων που ρίχνει ένα διαφορετικό και ιδιαίτερα προκλητικό φως σε έναν από τους πιο μεγάλους θρύλους του Χόλιγουντ.
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, 21:00
Our Stars (2015), 27'
The Vanity Tables of Douglas Sirk (2015), 10'
John Garfield (2002), 10'
Becoming Anita Ekberg (2015), 18'
Μια συλλογή από μικρού μήκους φιλμ που βασίζονται στη χρήση αποσπασμάτων κλασσικών αμερικανικών ταινιών. Ο Mark Rappaport αναδομεί το Χόλιγουντ από την αρχή, δημιουργώντας ιδιοσυγκρασιακά βίντεο-δοκιμία με πρωταγωνιστές αγαπημένους σταρ όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί ποτέ.
Σάββατο 27 Οκτωβρίου, 12:00
Masterclass με τον Mark Rappaport: Artifice - an Alternate Reality
Ο Rappaport θα επισκεφτεί την αγαπημένη του εικονογραφία και θα μιλήσει για τις αντιλήψεις του για τον κινηματογράφο, αλλά και για την προσωπική του προσέγγιση, που συνεχώς αλλάζει, αλλά κατά κάποιο τρόπο παραμένει η ίδια.
Πρόκειται για ένα ταξίδι στο ιδιαίτερο στιλ του, από το '70 μέχρι σήμερα, και μία μοναδική ευκαιρία να μπείτε μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου που, πέρα από σκηνοθέτης, έχει εκδώσει κείμενα για το σινεμά, ενώ τα εικαστικά του κολάζ έχουν εκτεθεί σε Ευρώπη και Αμερική. Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Info:
Αφιέρωμα στον Mark Rappaport
Exile Room
Αθηνάς 12 (3ος όροφος), Μοναστηράκι, 210 3223395
25 – 27 Οκτωβρίου 2018
Είσοδος ελεύθερη
Αναγνώσεις: Λογοτεχνία και Ιστορία στο Μέγαρο Μουσικής
Κορυφαίοι λογοτέχνες και ιστορικοί διερευνούν την αλληλεπίδραση Λογοτεχνίας και Ιστορίας και τον τρόπο δουλειάς του καθενός πάνω στη «δημιουργία» και την αφήγηση μιας ιστορίας, με σημείο αναφοράς την περίοδο 1940-1944.
Με αφορμή βιβλία που αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής, ανοίγει μια συζήτηση για το γενικότερο ρόλο που διαδραματίζει η ιστορία στη λογοτεχνία και αντίστροφα, ενώ αναδεικνύεται και ο προσωπικός παράγοντας ή η βιωματική σχέση που συνδέει τον συγγραφέα με το έργο του.
Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οκτώβριος 1944: Η Αθήνα ελεύθερη».
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 19:00
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συζητά με τον ιστορικό Ηλία Νικολακόπουλο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 19:00
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα συζητά με τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής
Info:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα MC 3
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333
Δευτέρα 22 & Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965), Γραπτές μνήμες και εικόνες – Η γενιά του '30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη με την εικαστική ματιά της Κατερίνας Χατζή
Μνήμες αποτυπωμένες στο χαρτί, εικόνες, αλλά και οι σχέσεις της μεγάλης ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη με τη γενιά του '30 σε συνδυασμό με μια λογοτεχνική περιπλάνηση στο αρχοντικό της, στοιχειοθετούν την έκθεση «Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965), Γραπτές μνήμες και εικόνες – Η γενιά του '30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη με την εικαστική ματιά της Κατερίνας Χατζή», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων από 21 Οκτωβρίου 2018 έως 13 Ιανουαρίου 2019 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».
Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι χειρόγραφα, επιστολές και δημοσιεύματα από τη ζωή και το έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα και αναφορές στις σχέσεις της με τους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων, κυρίως της γενιάς του ΄30.
Όλους εκείνους, που επηρέασαν την πορεία της και καθόρισαν την σκέψη της, με έμφαση στο ζεύγος Άγγελου και Εύας Σικελιανού με τους οποίους συμπορεύτηκε στην υλοποίηση του οράματος της Δελφικής Ιδέας και της πνευματικής αναγέννησης της χώρας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.
Γραπτές μνήμες με τα λόγια όσων την γνώρισαν και αναγνώρισαν σε εκείνη το πάθος της για την ανάδειξη της ποιότητας και αξίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού ως βάση ανάπτυξης της νεότερης ελληνικής τέχνης.
Συνδυαστικά, η ψυχαναλύτρια και ζωγράφος Κατερίνα Χατζή θα «αφηγηθεί» με τα εικαστικά έργα της μια λογοτεχνική επίσκεψη στο αρχοντικό Χατζημιχάλη. Προσωπογραφίες λογοτεχνών, που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού πνεύματος. Εικόνες που θα αγγίξουν τις αισθήσεις του επισκέπτη και θα τονίσουν την αξία του συνεργατικού πνεύματος στην ανάπτυξη όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού.
Info:
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα. Τηλέφωνο: 210 3243987
Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου 2018 - 13 Ιανουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00-19:00 / Σάββατο, Κυριακή: 9:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη