To Cine Νοσταλγία στο Νέο Ηράκλειο αλλάζει ταινίες κάθε δύο μέρες

Ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης επιλέγει εξαιρετικές ταινίες για έναν από τους ωραιότερους θερινούς κινηματογράφους της πόλης

 

 

Ας πάμε μερικές δεκαετίες πίσω. Γύρω στο τέλος Μάιου τα χειμερινά σινεμά φορούσαν ένα «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» στην είσοδο και έκλειναν τις πόρτες τους για καλοκαίρι. Μαζί με αυτά έκλεινε και η κινηματογραφική σεζόν. Που πρακτικά σήμαινε πως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η διανομή των ταινιών πρώτης προβολής στους κινηματογράφους σταματούσε. Έτσι το πρόγραμμα καταρτιζόταν από ταινίες που κυκλοφόρησαν τον χειμώνα, αλλά και ταινίες περασμένων ετών, κι ο αιθουσάρχης επέλεγε ποιά ταινία θα παίξει στο σινεμά του όχι με μοναδικό γνώμονα, αν είναι «καινούργια», αλλά αν θα προσελκύσει το κοινό. Κι επίσης άλλαζε ταινία κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Σκεφτείτε λίγο ένα συνοικιακό σινεμά, που παίζει τρεις διαφορετικές ταινίες την εβδομάδα. Ενώ σήμερα μπορεί να περιμένεις και ένα μήνα, προκειμένου το σινεμά της γειτονιάς σου να προβάλλει κάτι που σε ενδιαφέρει, τότε ήξερες πως, ακόμα κι αν η ταινία που παιζόταν δεν είναι για σένα, σε δύο μέρες θα άλλαζε. Και κάπως έτσι το σινεμά έχτιζε σιγά, σιγά ένα σταθερό κοινό, που μπορεί να το επισκεπτόταν ακόμα και τρεις φορές την εβδομάδα. Έκανε την έξοδο στο σινεμά από περιστασιακή, τακτική, μάθαινε δηλαδή τον κόσμο να πηγαίνει σινεμά.

 

Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πρόσφατα πως ένας κινηματογράφος στην Αττική ξεκίνησε να λειτουργεί σαν παλιό θερινό. Πρόκειται για το Cine Νοσταλγία, που βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Για όλο το καλοκαίρι το σινεμά θα αλλάζει ταινίες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ κάθε Παρασκευή η πρώτη προβολή είναι παιδική. Τον προγραμματισμό έχει αναλάβει ο βετεράνος κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, από τους ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο και το αγαπούν, όσο λίγοι επαγγελματίες του χώρου. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας το σινεμά έδωσε το στίγμα του, παίζοντας το έξοχο συζυγικό δράμα «45 Χρόνια» με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ, που, μέσα στην υπερπροσφορά νέων ταινιών τον χειμώνα, δεν κινήθηκε, όπως του άξιζε, το συγκινητικό crowd pleaser «Monsieur Lazhar» -του 2011 αυτό-, αλλά και την κλασσική κοσμοπολίτικη περιπέτεια του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Το Κυνήγι του Κλέφτη», επιλογή ταιριαστή 100% για μια προβολή υπό τον έναστρο ουρανό.

 

Αν αυτή η προσπάθεια αποδώσει καρπούς και αγκαλιαστεί από το σινεφίλ κοινό, είναι επόμενο να βρει μιμητές. Κι αυτό μόνο καλό θα μπορούσε να είναι για τα κινηματογραφικά καλοκαίρια μας.

 

 

 "Νοσταλγία" Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος, Κέας και Τερψιχόρης, Ηράκλειο, τηλ.: 210 2756740