Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά και έχει προβλέψει για ασφαλή και άνετη πρόσβαση για όλους

Δράσεις σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

LIFOTEAM 3.11.2016 | 11:40



Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά σήμερα εγκαινιάζει μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν μέλη της Κίνησης επισκέφθηκαν τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη και κατέθεσαν πρόταση προσβασιμότητας αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν στο δομημένο περιβάλλον, ενώ παράλληλα αντίστοιχη πρόταση έγινε και για το κινηματογραφικό περιεχόμενο. Λίγους μήνες μετά, με βάση αυτές τις προτάσεις, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βελτίωσε την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Πιο συγκεκριμένα:

 

Δομημένο περιβάλλον

Από την 57η διοργάνωση αρχίζει να βελτιώνεται η προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο BOX της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα άτομα με κινητική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των ΑμεΑ. Βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής (WC) για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. Επίσης, στην Προβλήτα Α' θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Αναλυτικά:

1.

Ολύμπιον

α. Εξωτερικό ταμείο: Μείωση του ύψους στο πρώτο ταμείο ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση από χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

β. «Προσβάσιμη» πλαϊνή είσοδος: Εγκατάσταση, και στις δύο πλευρές και κατά μήκος της ράμπας, συνεχούς χειρολισθήρα, στρογγυλής διατομής, σε δύο ύψη.
γ. Εσωτερικό κλιμακοστάσιο: Εγκατάσταση, στη νοητή πορεία εισόδου των επισκεπτών από την κεντρική είσοδο, δύο συνεχών χειρολισθήρων σε δύο ύψη.

δ. Κύρια αίθουσα: Αφαίρεση καθισμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος επαρκής για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Σε συγκεκριμένα καθίσματα, στον κεντρικό διάδρομο, αφαίρεση του παράλληλου με τον διάδρομο «μπράτσου» ώστε να διευκολύνεται ο θεατής στη χρήση τους.

ε. Χώρος υγιεινής: Βελτίωση προσβασιμότητας μέσω αντικατάστασης των ειδών υγιεινής με τοποθέτηση νιπτήρα ανατομικού τύπου, αναμικτικής μπαταρίας, ανατομικής λεκάνης. Τοποθέτηση κατάλληλων χειρολαβών και στοιχείων εξοπλισμού.

στ. «Γυάλινο» BOX κέντρο πληροφόρησης: Γεφύρωση της υψομετρικής διαφοράς της εισόδου με ράμπα κατάλληλου μήκους με χειρολισθήρα. Μεταλλική κατασκευή με κατάλληλο μήκος και χειρολισθήρες σε δύο ύψη. Δημιουργία δύο χαμηλών γκισέ εντός του χώρου.

 

2.

Αίθουσες εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης

α. Εξωτερικοί χώροι: Χωροθέτηση και επισήμανση χώρων στάθμευσης για επισκέπτες με αναπηρία

β. Αίθουσες Αποθήκης Δ: Κατασκευή νέου χειρολισθήρα στις τρεις εξωτερικές ράμπες και τα δύο κλιμακοστάσια, στρογγυλής διατομής, σε δύο ύψη με την απόληξή του να προεκτείνεται από την νοητή κατακόρυφο έναρξης του κλιμακοστασίου και της ράμπας. Βελτίωση προσβασιμότητας μέσω αντικατάστασης των ειδών υγιεινής με τοποθέτηση νιπτήρα ανατομικού τύπου, αναμικτικής μπαταρίας, ανατομικής λεκάνης. Τοποθέτηση κατάλληλων χειρολαβών και στοιχείων εξοπλισμού. Αφαίρεση καθισμάτων και δημιουργία χώρου για θεατές που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

γ. Αίθουσες Αποθήκης 1: Βελτίωση προσβασιμότητας μέσω αντικατάστασης των ειδών υγιεινής με τοποθέτηση νιπτήρα ανατομικού τύπου, αναμικτικής μπαταρίας, ανατομικής λεκάνης. Τοποθέτηση κατάλληλων χειρολαβών και στοιχείων εξοπλισμού. Αφαίρεση καθισμάτων και δημιουργία χώρου για θεατές που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

δ. Μουσείο κινηματογράφου: Τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού για βελτίωση της πρόσβασης στον υπάρχοντα χώρο υγιεινής, αντικατάσταση του υπάρχοντος θυρόφυλλου με νέο τύπου «φυσούνας» και χαμήλωμα ταμείου.

 

Μετά τη λήξη του φεστιβάλ προβλέπονται εργασίες σύνδεσης μεταξύ των αιθουσών προβολής και του μουσείου κινηματογράφου με κατάλληλους ομαλούς διάδρομους κύλισης. Πιο συγκεκριμένα, θα εξασφαλιστεί η σύνδεση υπαρχόντων διαδρόμων με :

• την κεντρική είσοδο του Μουσείου Κιν/φου

• την κύρια είσοδο της Αποθήκης 1

• την κύρια είσοδο της Αποθήκης Δ

• τις δύο πλαϊνές εισόδους των αιθουσών της Αποθήκης Δ

προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ομαλό δίκτυο μετακίνησης για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Προς την ίδια κατεύθυνση θα γίνουν μικρές αποκαταστάσεις και παρεμβάσεις κατά μήκος αυτών των διαδρομών.

 

Κινηματογραφικό Περιεχόμενο

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης, όμως, δεν αφορά μόνο στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης. Στην περίπτωση του Φεστιβάλ, αυτό είναι οι ταινίες. Το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους.

 

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά και έχει προβλέψει για ασφαλή και άνετη πρόσβαση για όλους
«Ο Δράκος»

 

Πρόκειται για τα φιλμ «Μια ζωή την έχουμε», του Γιώργου Τζαβέλλα (Παρασκευή 04/11/2016 στις 17:15,Ολύμπιον) και «Ο Δράκος», του Νίκου Κούνδουρου (Σάββατο 12/11/2016 στις 13:00, Ολύμπιον), δυο έργα που πάντοτε θα μας συγκινούν με τη δραματουργική δύναμη, τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους (Δημήτρης Χορν και Ντίνος Ηλιόπουλος) και την αξεπέραστη γοητεία τους, ανεξίτηλη μέσα στο χρόνο. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Επίσης, 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

 

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά (με τη συνεργασία του Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και σε κώδικα QR. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

 

Το προσωπικό και οι εθελοντές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα εκπαιδευτούν και στην εξυπηρέτηση των θεατών/τριών με αναπηρία και στην εξοικείωση με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, δημιουργώντας ένα φιλικό, εκτός από προσβάσιμο περιβάλλον.

 

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά και έχει προβλέψει για ασφαλή και άνετη πρόσβαση για όλους
«Μια ζωή την έχουμε»

 

Χορηγός προσβασιμότητας είναι η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση

Περισσότερες πληροφορίες:

www.filmfestival.gr

www.facebook.com/DisArtMove/events