Με όλες αυτές τις σαματατζίδικες live-action ταινίες Τransformers που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, είχαμε ξεχάσει τις animated καταβολές των πολυμορφικών ρομπότ, μα έρχεται το Transformers: One για να μας τις υπενθυμίσει. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από τον τίτλο, η ταινία αποτελεί προοίμιο των περιπετειών που καθήλωναν στη (μικρή) οθόνη εκατομμύρια πιτσιρικάδες στα ’80s και στα ’90s. 

 

H δράση μεταφέρεται στον Σάιμπερτρον, τον πλανήτη στον οποίο μεταμορφώθηκε ο πρόγονος των Transformers, ο Πράιμους, ώστε να ζήσουν οι απόγονοί του. Ο Όπτιμους Πράιμ ακόμα δεν είναι ηγέτης των Ότομποτς και η νέμεσή του, ο Μέγκατρον, δεν διαφεντεύει τα Ντισέπτικονς. Αντίθετα, δουλεύουν μαζί στα ορυχεία εξόρυξης Energon, της απαραίτητης πηγής ενέργειας για τη διαβίωση όλων. Επίσης, ακόμα δεν μπορούν να μεταμορφωθούν σε τίποτε άλλο, επειδή ανήκουν σε κατώτερη εργατική τάξη – ναι, υπάρχει ταξικό σύστημα και στον  Σάιμπερτρον. Μια απόπειρά τους να βγουν στο προσκήνιο θα τους μεταφέρει από ένα αστικό τοπίο συγγενές με τη μεγαλούπολη του Πέμπτου Στοιχείου σε έναν τόπο που παραπέμπει στην επιστημονική αλλά και στην επική φαντασία των ’80s – προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spoilers, στο μέτρο του δυνατού. 

 

Το σκίτσο δανείζεται κάτι από τη χρωματική πανδαισία των Spider-verse, χωρίς όμως να συνδυάζει αντίστοιχα το ψηφιακό με το χειροποίητο, να φλερτάρει με την ψυχεδέλεια ή να παντρεύει διαφορετικές τεχνοτροπίες. Η απουσία του ανθρώπινου στοιχείου διόλου δεν ξενίζει, έτσι κι αλλιώς διακοσμητικό ήταν και στις live-action ταινίες. Εκείνο που διατηρήθηκε από την αισθητική των τελευταίων είναι, δυστυχώς, η απουσία γεωγραφίας της δράσης – έστω και μερική αντί για πλήρης. 

 

Εκτιμάς, ωστόσο, την πρόθεση του Τζος Κούλι (Toy Story 4) να επαναφέρει μια καρτουνίστικη διάθεση που διέπει όχι μόνο τη φιλοσοφία της ανάπτυξης της πλοκής αλλά και τις μουτσούνες των ρομποτικών πρωταγωνιστών. Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ταινία που νιώθεις σαν να βρέθηκες ξανά στο πατρικό σου, να μπήκε Κυριακή και να ξύπνησες χαράματα, πολύ πριν από τους γονείς σου, για να προλάβεις να δεις τους Ότομποτς στην οθόνη.