Ο νεαρός δημιουργεί ένα παράλληλο σύμπαν και επινοεί μια περσόνα, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του ηρωικού πρωταγωνιστή. Το παιχνίδι γίνεται η ζωή του και η μεταμόρφωσή του είναι σταδιακή και κρίσιμη: Το παιδί που έπρεπε να υποστεί τον εξευτελισμό των συμμαθητών του και τη λανθασμένη επιλογή του πατέρα του να τον στείλει σε «κανονικό» σχολείο (αρνούμενος να παραδεχτεί μια πάθηση με ούτως ή άλλως ασαφή όρια) παίρνει εκδίκηση που δεν περιορίζεται στη φαντασία του.

Ο Νικ Μπαλτάζαρ χρησιμοποιεί έναν άγνωστο ηθοποιό, τον Γκρεγκ Τίμερμανς (που αριστεύει) και επιστρατεύουν μαζί, αβίαστα, την εναλλαγή της ρεαλιστικής απεικόνισης ενός καθημερινού δράματος με τις ψυχολογικές δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας. Αμφότεροι αρνούνται να πατινάρουν στους πάγους της συμπάθειας και του μελοδράματος. Ο Μπεν είναι ένας απομονωμένος περιθωριακός, ακινητοποιημένος στη μοναξιά του που επικοινωνεί ελάχιστα με την οικογένειά του και καθόλου με τους υπόλοιπους. Αν και θα μπορούσε να είναι μια εμφανής παραβολή για τον «αυτισμό» μιας ακοινώνητης γενιάς που «κουκουλιάζει» σερφάροντας ηλεκτρονικά, η ταινία επικεντρώνεται στις επιπλοκές της ενηλικίωσης ενός οριακού τύπου που προκαλεί τον εύκολο εξευτελισμό, καθώς κυκλοφορεί στην καρδιά μιας σκληρής αρένας χωρίς πανοπλία. Με την τεχνητή προφύλαξη του αγαπημένου του παιχνιδιού, επιτέλους ενισχύεται και υπάρχει.

Ο πρωτάρης Γκρεγκ Τίμερμανς είναι εντυπωσιακός. Έχει μελετήσει συμπεριφορές αυτισμού η παραπλήσιων παθήσεων, όπως το σύνδρομο Άσπερτζερ, και, αντιλαμβανόμενος πως δεν υπάρχει πανομοιότυπη εκδήλωση στους ασθενείς, δεν μιμήθηκε ακριβώς αλλά συνέθεσε την περίπτωση του Μπεν, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χαρακτήρα, τις συνήθειες και την αυτάρκειά του. Ο μικρόκοσμός του βρήκε βήμα και νόημα σε μια οθόνη και το μικρό του εύρος πήρε εσωτερική διάσταση απλής ερμηνείας, απόλυτα λειτουργικής.

Το Ben-Xπαίχτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και ενθουσίασε το κοινό στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Ένα θέμα που λογικά ξενίζει τους θεατές τελικά τους κατακτά με το χειρισμό και τις διόδους επικοινωνίας που ανακαλύπτει σταδιακά.