Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο και εντυπώσεις από τις πρώτες δύο μέρες του Φεστιβάλ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ 21.9.2013 | 17:14

 

Ο καιρός έχει ψυχράνει, χθες έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες, άρα το σκηνικό είναι ιδανικό -όπως κάθε χρόνο άλλωστε- για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

 

Οι δύο ταινίες που παρακολούθησα, το Τίποτα Κακό Δε Θα Συμβεί και Το Κορίτσι Της Επανάστασης με άφησαν με καλές εντυπώσεις, για λόγους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους. Σήμερα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, αναμένεται πανικός στη μεταμεσονύκτια προβολή του -κατά τα φαινόμενα, ήδη καλτ- Ο Εκδικητής Φορούσε Κιλοτάκι, που έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού προγράμματος.

 

 

TORE TANZT / ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΚΟ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

 

Αργά, ονειρικά πλάνα, κεντροευρωπαϊκή μουντίλα, ατμόσφαιρα κοινωνικής παρακμής. Σενάριο που δανείζεται στοιχεία από ταινίες όπως το Δαμάζοντας Τα Κύματα του Τρίερ και το γαλλικό σπλάτερ Martyrs. Μια αληθινή ιστορία τόσο άρρωστα ρεαλιστική που δεν χρειάζεται να δεις στους τίτλους τέλους την επεξήγηση «Η ταινία βασίστηκε σε αληθινά περιστατικά» για να το καταλάβεις.

 

Ένας νεαρός οσιομάρτυρας, η προσωποποίηση της απόλυτης καλοσύνης και αφέλειας, θρησκόληπτος αναγκαστικά εξαιτίας την ενδόμυχης τάση του ανθρώπου να ανήκει κάπου, ένας «πουθενάς» που βρίσκει οικογένεια. Ο πάτερ φαμίλιας συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του απόλυτου κακού. Επίκαιρες σκέψεις για το αν ο άνθρωπος γεννιέται καλός και αλλάζει στην πορεία έρχονται στο μυαλό, καθώς σταδιακά η ταινία εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα και στομάχια, όπως προειδοποιούσε η περιγραφή της. Ναι, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, ναι, βρίσκονται δίπλα μας και ναι, στην κεντρική Ευρώπη η έλλειψη ηλιοφάνειας επιδεινώνει το σκηνικό.

 

Εξαιρετική φωτογραφία, ονειρικά χρώματα και ένα όνομα που πρέπει να συγκρατήσουμε: η σκηνοθέτις, Κάτριν Γκέμπε, σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Ήδη η ταινία συζητιέται πολύ ανάμεσα στο κοινό του Φεστιβάλ.

 

 

LA FILLE DU 14 JUILLET / ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

 

Δύο ευχάριστες ώρες. Θεόμουρλη γαλλική κωμωδία με έντονη πολιτική αλληγορία για τις μέρες της Κρίσης, έξυπνη σάτιρα και απολαυστικό road trip μαζί, με σλάπστικ στοιχεία που θυμίζουν λίγο Πίτερ Σέλερς και μια αίθουσα να τραντάζεται συχνά πυκνά στα γέλια.

 

Μια παρέα νεαρών αγοριών και κοριτσιών προσπαθούν να εκδράμουν στη γαλλική ύπαιθρο, όταν η οικονομική τους κατάσταση τους περικόπτει τις διακοπές και προσπαθεί να τους περικόψει και τη διάθεση. Στα συν η ρετρό αισθητική και μερικοί υπέροχα σουρεαλιστικοί μονόλογοι σε πρώτο πρόσωπο να διακόπτουν την πλοκή. Η ταινία έκανε μικρή κοιλιά στο δεύτερο μέρος, αλλά η όμορφη κατακλείδα σου αφήνει ευχάριστη γεύση μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους.

 

(Θα προβληθεί σε επανάληψη το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου: Δαναός 2, 22:45)

 

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

 

SEPTEMBER (Γερμανία / Ελλάδα, 105')

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Ζούμε για τη στιγμή που θα βρούμε μια θέση στην καρδιά των άλλων. Μετά το συγκλονιστικό ντεμπούτο της «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί ο Μπαμπάς Μου», η Πέννυ Παναγιωτοπούλου σκηνοθετεί μια ταινία πιο ζεστή κι από τις λέξεις, με τις Κόρα Καρβούνη και Μαρία Σκουλά. Συμμετοχές στα φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και του Τορόντο. Παρουσία των συντελεστών.

 

 

(Odeon Όπερα 1, 20:00 - Πρεμιέρες)

 

ZWEI MUTTER / ΔΥΟ ΜΗΤΕΡΕΣ (Γερμανία, 79')

Σκηνοθεσία: Αν Ζόχρα Μπερασέντ

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Η Κάτια και η Ιζαμπέλα αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί, όμως η αναζήτησή τους μέσα από κλινικές γονιμότητας και δωρητές σπέρματος μετατρέπεται σε έναν γολγοθά που θα δοκιμάσει τη σχέση τους. Tο φιλμ αναδεικνύει με οξυδέρκεια τις δυσκολίες ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού, ακόμα και στην προηγμένη, φιλελεύθερη κοινωνία της Γερμανίας.

 

(Ideal, 22:15 - Διεθνές Διαγωνιστικό)

 

HK FORBIDDEN SUPER HERO / Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΚΙΛΟΤΑΚΙ (Ιαπωνία, 105')

Σκηνοθεσία: Γιουίτσι Φουκούντα

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Ο Κιοσούκε γουστάρει τα φορεμένα γυναικεία εσώρουχα. Οταν μάλιστα τα φοράει στο κεφάλι, αποκτά απίστευτες δυνάμεις και μεταμορφώνεται στον ανώμαλο υπερήρωα Χεντάι Κάμεν, που επιβάλλει τη δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας τις χειρότερες σαδομαζοχιστικές μεθόδους. Το πιο πειραγμένο b movie της χρονιάς έρχεται από την Ιαπωνία και υπόσχεται εκρήξεις μεταμεσονύχτιων γέλιων.

 

(Ideal, 00:15 - Μετά Τα Μεσάνυχτα)

 

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

 

INCH'ALLAH / ΑΝΑΜΕΣΑ... (Καναδάς / Γαλλία, 102')

Σκηνοθεσία: Αναΐς Μπαρμπό-Λαβαλέτ

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Στην πάντοτε εκρηκτική Δυτική Οχθη, μία νεαρή γιατρός από τον Καναδά, που εργάζεται σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων, αναγκάζεται να διαλέξει πλευρά. Η ομάδα που μας έδωσε τα οσκαρικά «Μέσα από τις Φλόγες» και «Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» επιστρέφει με μία συγκλονιστική ιστορία πολέμου και αναζήτησης ταυτότητας.

 

(Δαναός 1, 17:45 - Πρεμιέρες)

 

MUCH ADO ABOUT NOTHING / ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ (ΗΠΑ, 108')

Σκηνοθεσία: Τζος Γουίντον

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Ερωτικά σκιρτήματα, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και δύο ζευγάρια σε μόνιμη αναταραχή. Ο σκηνοθέτης των «Εκδικητών» αφήνει στην άκρη τους προϋπολογισμούς των στούντιο, κλείνεται για 12 μέρες στο σπίτι με τους φίλους του και παραδίδει μια ασυνήθιστα συναρπαστική διασκευή της κλασικής κωμωδίας, για την οποία ο ίδιος ο Σαίξπηρ θα φούσκωνε από υπερηφάνεια.

 

(Odeon Όπερα 1, 20:00 - Πανόραμα)

 

KILL YOUR DARLINGS / ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΟΥ (ΗΠΑ, 104')

Σκηνοθεσία: Τζον Κροκίδας

Νύχτες Πρεμιέρας: Μέρα 3η & 4η

Ο Αλεν Γκίνσμπεργκ μυείται από τον Λουσιέν Καρ σε έναν κόσμο ναρκωτικών, τζαζ και ελεύθερου σεξ, μια βίαιη ανατροπή, όμως, θα γεννήσει το ένοχο μυστικό που στοίχειωσε τη θρυλικότερη παρέα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Παθιασμένες εικόνες αναβιώνουν τη νεοϋορκέζικη μπιτ σκηνή, ενώ ο Ντάνιελ –Χάρι Πότερ– Ράντκλιφ εκπλήσσει με την αποκαλυπτική ερμηνεία του.

 

(Δαναός 1, 22:15 - Πρεμιέρες)