Guardian: Τέσσερις νεαροί σκηνοθέτες αποτυπώνουν τον κατήφορο της Ευρώπης
Ανάμεσά τους ένας Ελληνας: Ο Εκτορας Λυγίζος
O Ιούλιος, παραδοσιακά, δεν είναι από τους πιο "δυνατούς" για τον κινηματογράφο στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχει μια ταινία που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και φαίνεται πως συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης. Ο λόγος για την "Juliette", την πρώτη ταινία του 24χρονου σκηνοθέτη Πιερ Γκοντό η οποία φαίνεται πως αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη πως υπάρχει στην Ευρώπη ένα ολόκληρο κύμα νέων δημιουργών που ασχολούνται με τη νεολαία και την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αποτυπώνουν δηλαδή με τις κάμερές τους τις χαμένες ευκαιρίες, τα γκρεμισμένα όνειρα, τον άνισο αγώνα αλλά και τις ελπίδες της γενιάς τους.
Juliette του Πιερ Γκοντό
Η "Juliette", που ερμηνεύει η 27χρονη γαλλο-ισπανή ηθοποιός Astrid Bergès-Frisbey, γνωστός για το ρόλο της ως Syrena στους "Πειρατές της Καραϊβικής αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που αναβάλει συνεχώς τη στιγμή που θα "ενηλικιωθεί" και θα κάνει τις επιλογές ζωής. "«Ζούμε σε ένα κενό κόσμο, κι αυτό δίνει στους δημιουργούς την αίσθηση του επείγοντος", λέει η πρωταγωνίστρια.
Σε σχετικό της αφιέρωμα η Γκάρντιαν συγκεντρώνει τις ταινίες που καταγράφουν τη δύσκολη περιόδο της Ευρώπης και κάνει ειδική αναφορά δε δύο ακόμα ταινίες: Η μία είναι το "Oh Boy", του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Jan Ole Gerster (ταινία με αρκετά βραβεία ήδη) και η δεύτερη «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», του δικού μας Έκτορα Λυγίζου.
Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Εκτορα Λυγίζου
Πρόκειται για την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία διακρίθηκε σε τρεις κατηγορίες στα πρόσφατα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού Ρόλου) και απέσπασε διακρίσεις σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως αυτά του Μόντρεαλ και του Κάρλοβι Βάρι.
Εκτορας Λυγίζος
"Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επίδοξοι σκηνοθέτες καταπιάνονται με μια ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα", γράφει η Γκάρντιαν εξηγώντας το θέμα στην ταινία του Έκτορα Λυγίζου. Πρωταγωνιστής ο 23χρονος Γιώργος. Δεν μπορεί να βρει μια κατάλληλη θέση εργασίας, παρά το προφανές ταλέντο του στο τραγούδι, και καταλήγει να επιβιώνει τρώγοντας την τροφή του καναρινού του. Η ανεργία τον οδηγεί στην αποξένωση και η πραγματική πείνα θέτει σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία.
Γυρισμένο σε μαύρο και λευκό το "Oh Boy" αφηγείται την ιστορία του Niko (τον ερμηνεύει ο Tom Schilling) ο οποίος βυθίζεται στην απραξία και ζει μια απολύτως παθητική ζωή. Εκείνος είναι ένα εξαιρετικά συμπαθητικό παιδί αλλά ο κόσμος γύρω του δεν το αντιλαμβάνεται. Ποιος φταίει;
Oh Boy του Jan Ole Gerster
Το αφιέρωμα της Βρετανικής εφημερίδας στους σκηνοθέτες που αποτυπώνουν την κρίση ολοκληρώνεται με την ταινία "Το Κορίτσι της 14ης Ιουλίου" του Αντονέν Περεντιακό (γνώριμου σε όσους παρακαλουθούν τις μικρού μήκους ταινίες).
la fille du 14 juillet του Αntonin Ρeretjatko
Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην διάρκεια μιας καλοκαιρινής μέρας (14ης Ιουλίου). Οι αναφορές στην Γαλλική επανάσταση – ενεκα της ημέρας- αλλά και η τεταμένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της χώρας την καθιστούν μια ταινία που δείχνει με τον τρόπο της την κατάσταση στη Γαλλία και όχι μόνο.
*****